Andreea Ogrăzeanu, foto: Marian Burlacu

Andreea Ogrăzeanu, ultima atletă găsită dopată

Chiar dacă dosarul ei este în lucru, Andreea Ogrăzeanu, multiplă campioană națională la 100m și 200m, recordmana națională de tineret la 100 m, 11:32, este suspendată provizoriu după ce în februarie a fost depistată pozitiv cu Trimetadizină. Încă trei sportivi sunt suspendați provizoriu, Sorin Mîneran, Adelina Panaet și Daniela Stanciu.

Anul trecut 11 atleți au fost testați pozitiv, majoritatea pentru Meldonium. Din cei 8 sportivi depistați pozitiv pentru această substanță, conținută de medicamente care nu se găsesc la vânzare în România, 5 au fost declarați nevinovați (Nicolae Soare, Claudia Ștef, Mirela Lavric, Alexandru Baciu și Diana Bogoș), unul a primit suspendare pe 2 ani, Donisan Mihai, iar Adelina Panaet și Daniela Stanciu, sunt suspendate provizoriu, o decizie urmând a fi dată pe parcursul acestui an. Ceilalți sportivi suspendați provizoriu sunt Sorin Mîneran (detalii, aici) și Andreea Ogrăzeanu (testată în 2017), pozitivă cu Trimetazidină (conform prospectului, un medicament care are rolul de a preveni crizele de angină pectorală – durere în piept cauzată de boala coronariană – , care optimizează procesele energetice la nivelul celulelor și care protejează celulele inimii împotriva efectelor aportului de oxigen). (foto: Marian Burlacu)

  • Andreea Ogrăzeanu, test pe 18 februarie 2017, pozitivă cu Trimetazidină
  • Sorin Mîneran, test pe 9 octombrie 2016, pozitiv cu Higenamină
  • Adelina Panaet, test pe 20 februarie 2016, cantitatea de Meldonium nu a fost dată publicității. Chiar dacă a fost testată la început de an, atleta a fost anunțată după șase luni, între timp luând parte la competiții, de exemplu la CN unde a terminat 3.000m obst. pe poziția a doua, după Ancuța Bobocel.
  • Stanciu Daniela, test inițial, pe 21 februarie 2016, cu o cantitate mare de Meldonium, 1200 μg/ml, la 2 luni distanță, cantitatea fiind de 3,5 μg/ml. (date prezentate la alegerile pentru funcția de președinte FRA)

În SUA, o campioană olimpică suspendată pentru că nu și-a dezvăluit locația

Sprintera americană Brianna Rollins, campioană olimpică în proba de 100 m garduri la ultima ediție a Jocurilor Olimpice, Rio 2016, a fost suspendată un an din cauza lipsei de localizare, pentru că de trei ori într-o perioadă de 12 luni un atlet nu a oferit elementele sale de localizare permanentă care să permită Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA) sau agenției naționale de care depinde (în speță USADA) să efectueze controale antidoping inopinate în timpul sau în afara competiției. USADA a precizat că atleta nu a putut fi testată pe 27 aprilie, 13 și 27 septembrie 2016.

Florin Florea, noul președinte FRA

Florin Florea, consilier MTS în Guvernul condus din umbră de Liviu Dragnea, a devenit noul președinte al Federației Române de Atletism, după ce la adunarea generală de alegeri l-a învins pe Traian Badea în ultimul tur de scrutin, cu 103 voturi la 83. A fost nevoie de două tururi de scrutin pentru alegerea președintelui care îi succede lui Sandu Ion, ales în 2013 și care nu a mai candidat pentru un nou mandat. În primul tur, în care au fost exprimate 195 de voturi, au ieșit din cursă două mari atlete, Constantina Diță, campioană olimpică de maraton, și Monica Iagăr, multiplă campioană la săritura în înălțime, care au strâns doar 27, respectiv 18 voturi. Pentru cele 4 funcții de vicepreședinte au fost aleși Grigore Ursanu (121 voturi), Vasile Bogdan (106), Virgil Preda (106) și Tudor Bogdan (98). Secretar general interimar a fost numit Augustin Iancu, în timp ce actualului secretar general Dan Buliga i s-a propus funcția de secretar general adjunct.