Sticluțe pentru test urină

Prin alte țări se testează și la Master. O româncă, depistată pozitiv în Italia

Italienii au bani de aruncat pe fereastră! Cel puțin așa pare la prima vedere, din moment ce testează și atleți Master, și nu dintre cei cu rezultate de pus în ramă, ci mai degrabă amatori care se înregistrează la cluburi mai mult pentru a avea posibilitatea să participe la curse de pistă.

Georgeta Mureșan, o româncă stabilită în Italia, născută în 1981, o persoană ca oricare alta, care, pasionată de alergare și marș, a mers un pas mai departe și s-a înscris la un club pentru alteți Master, Track & Field Master di Grosseto. Sau cel puțin asta se poate vedea din cifrele ei trecute la PB, indiferent de distanță sau probă.

Anunțul FIDAL (FRA-ul italian) a sunat sec: Sportiva Georgeta Mureșan a fost testată pozitiv la Campionatele italiene de Master, pe 10 octombrie 2020 (participa la 5.000m marș). Iar decizia NADO (ANAD-ul din peninsulă), spune atleticalive.it, a venit în acest început de an: suspendare pentru 6 luni și plata a 378 de euro.

Substanța: betametazona. Un corticosteroid cu potență mare, betametazona e de multe ori găsită în medicamentele care se utilizează pentru reducerea inflamației și pruritului care apar în unele boli de piele.

Recipiente probe dopingCe s-a întâmplat? Explică, pe lanazione.it, Ernesto Croci, președintele clubului pentru care Mureșan participă la cursele de marș: ”Georgeta a recunoscut de cum a fost luată de ofițerii anti-doping că a luat un medicament pentru tratarea durerii și umlăturii unei ciupituri de păianjen de la gât. A arătat chiar și schimbul de mesaje pe care l-a avut cu medicul de familie. Dar, ce a făcut este de neiertat, nu va mai purta tricoul clubului nostru”.

Decizia de a testa atleții Master, cei de pe ultimele locuri, așa cum fusese Mureșan în acea cursă de 5.000 m marș, a stârnit și mirare. ”Ce rost are să verifici un atlet Master care vine ultimul într-o cursă? Este adevărat că sportivii trebuie să cunoască reglementările anti-doping dar țânând cont că e vorba de o atletă care face 2-3 curse pe an mai mult de distracție aceasta poate uita aceste reguli. Bineînțeles, asta nu e o justificare pentru ce a făcut. Totuși, rămâne o întrebare: de ce există aceste criterii aleatorii pentru alegerea persoanelor care urmează să fie supuse controalelor de dopaj mai ales în lumea sportului Master?”, se arată pe sprintnews.it.