Pungi transport sticluțele de urină

Pe podium la Naționalele de Maraton, apoi dopați

Doi dintre sportivii care au terminat pe podium la Campionatul Național de Maraton, o fată și un băiat, au fost depistați pozitiv în urma controlului efectuat la finalul competiției.

Încă două cazuri de dopaj în atletismul românesc, de data asta doi maratoniști care au terminat pe podium. La finalul Campionatului Național de Maraton, concurs organizat în cadrul Maratonului București, agenții anti-doping au recoltat șapte probe (cele două ”podiumuri”, trei băieți și trei fete, și încă o fată, pe Simona Maxim), din care două au ieșit pozitive. Cei doi sportivi au fost anunțați, băiatul a și fost audiat în fața comisiei ANAD, răspunsul în cazul lui, mai exact perioada pentru care va fi suspendat sau dacă va fi suspendat, urmând a fi dat cel mai probabil în ianuarie. Cazul atletei a fost gestionat direct de ANAD, ea fiind anunțată de rezultat pe 14 decembrie, putând depune contestație în 21 de zile de la primirea acesteia la Comisia de Apel de pe lângă ANAD. Chiar dacă Agenția Națională Anti-Doping nu a anunțat încă oficial numele celor doi sportivi, Federația Română de Atletism și clubul CSU Galați au făcut-o, este vorba de campionul național Sorin Mîneran și de ocupanta locului trei, Maria Magdalena Luca. ”Nu avem perioada de suspendare a atletului. Așteptăm, iar când vom fi anunțați, normal, dacă este cazul, vom reface clasamentele”, a spus secretarul general al FRA, Ion Buligă. ”Patru ani. Atât a primit. Atât îi duce capul pe sportivii aștia. Asta fac, se dopează ca să participe la concursuri din astea prin țară, sunt multe acum, să ia un bănuț, că nu-i controlează nici dracu acolo. Și uite unde se ajunge! Noi am renunțat la ea. Le-am spus tuturor sportivilor noștri, mai ales celor noi – «Am auzit că faceți din astea, zburați!»”, a precizat și președintele clubului moldovean, Mihai Pantea. Întrebat dacă este rău că se va pierde nu numai medalia de bronz ci și titlul pe echipe luat de CSU Galați, oficialul a adăugat: ”Nici nu mai contează, că nici nu se ia în considerare pe la Federația Română de Atletism. E o golăneală acolo! N-ai cu cine să vorbești, toți ba își dau demisia, ba nu, e o debandadă totală. Cred că din cauza asta e atletismul unde e, de am ajuns să nu mai avem nicio performanță”.

În cadrul Maratonului București, primii cinci clasați au primit premii în bani, organizatorii concursului din capitală refuzând să precizeze dacă vor lua măsuri, răspunsul urmând să-l dea după comunicatul oficial al ANAD.

Substanța incriminată: higenamină

Din câte se pare substanța descoperită în proba lui Sorin Mîneran a fost higenamina, un Beta-2 Agonist, toate substanțele din această categorie, conform site-ului WADA, fiind interzise (vezi poza dreapta), mai puțin salbutamolul, formoterolul și salmeterolul (toate trei având însă niște praguri care nu trebuie depășite). Higenamina a făcut însă ”valuri” în acest an, și din cauza faptului că nu apărea explicit pe lista cu substanțe interzise, vedetele care au fost prinse în 2016 scăpând cu suspendări foarte mici sau fără: Liu Hong, recordmana lumii la 20 km marș, a stat pe bară o lună, iar fotbalistul francez de la Liverpool, Mamdou Sakho, a fost ”tras pe margine” o perioadă, provizoriu, dar UEFA l-a repus în drepturi. Pentru a nu mai exista confuzie, higenamina va apărea, alături de alte substanțe, cum ar fi fenoterol, indacaterol, procaterol, etc., ca exemple pe lista cu beta-2 agonist-i din 2017 (vezi poza jos dreapta). Higenamina se găsește în produse și suplimente folosite înainte de antrenament ca RedCon1 Total War, Rich Piana 5150 Pre Workout, Rich Piana Mentality, Myokem Nitramine etc. Conform site-urilor de specialitate, higenamina, nefiind un produs ”ultra-potent”, mărește totuși nivelul de noradrenalina și ajută respirația, acestea fiind și motivele pentru care este considerat substanță dopantă.

Podium fete, CN Maraton

  1. Ana Rodean (CSU Alba Iulia, 2.51.05), locul 4 Maratonul București (premiu 500 euro)
  2. Daniela Cîrlan (CSM Zalău, 3.02.32), locul 7 Maratonul București
  3. Maria Magdalena Luca (CSU Galați, 3.06.56), locul 8 Maratonul București
  4. Ana Maria Petrea (CSU Galați)

Clasament echipe: CSU Galați, Locomotiva București

Podium băieți, CN Maraton

  1. Sorin Mîneran (CSU Arad, 2.30.22), locul 5 Maraton București (premiu 250 euro)
  2. Daniel Lupulescu (CS Pandurii Tg. Jiu, 2.31.11), locul 6 Maraton București
  3. Viorel Tams (CSM Cluj Napoca, 2.33.08), locul 7 Maraton București
  4. Gheorghe Surlea (ACS Run For Agro, 2.37.34)

Clasament echipe: CSM Cluj Napoca, ACS Run For Agro, CSU Cluj Napoca