E unul din cei 5! Corneschi e pe lista scurtă de români care au fugit sub 2h15m

Doar cinci români au reușit să alerge maratonul în mai puțin de 2 ore și 15 minute, ultimul fiind Alexandru Corneschi, 2.14.01, la Hamburg. Alex visează însă mai sus, la Jocurile Olimpice, pentru a ajunge acolo având însă nevoie de o cursă alergată în mai puțin de 2.11.30

Hamburg. Un maraton cu un traseu rapid, un maraton bun pentru cei care vor să facă PB sau care vor barem pentru competiții internaționale. Alexandru Corneschi asta dorea, o prezență la Campionatul European, competiție ce urmează să aibă loc la München, între 15 și 21 august, unde standardul este de 2.14.30. O misiune dificilă pentru atletul din Botoșani, care avea un PB de 2.16.49, alergat în 2021, la București.
„Încă nu am apucat să mă bucur cu adevărat pentru acest timp, cumva nu credeam că pot să-l alerg. Mă uitam pe antrenamente înainte și eram sigur că pot duce 30 de kilometri la ritmul asta, dar îmi era teamă că după kilometrul 35 o să mi se urce ursul în spate, cum spunem noi… Că nu o să mai fiu în stare de nimic”, ne povestește Alex.
Cum a decurs cursa din Germania? Povestește Corneschi: „Pacer-ul a fost un fost câștigător de maraton de la București, a mers perfect, însă de la kilometrul 25 am rămas singur. A mai venit un suedez, ne-am ajutat, și a ieșit bine, am dus al doilea semimaraton mai bine ca primul (n.n. – jumătate de cursă în 67.07, a doua jumătate, în 66.54). Cred că musculatura a ajuns în sfârșit în zona aia în care se simte bine pe maraton. Nu mai e ca înainte, când la final de curse lungi mă simțeam ca și cum ar fi trecut trenul peste mine. Dar se poate încă îmbunătăți. Mi-a fost și puțin frică, voiam să ies după kilometrul 20, să duc mai tare, dar mi-am zis că nu are rost, pentru că, dacă terminam cum îmi calculasem, făceam și barem, și cel mai bun timp al meu, erau doi iepuri împușcați deodată”.
Ar fi fost mai bine să termine cu 2 secunde mai rapid, în 2 ore, 13 minute și 59 de secunde? Alex râde! „Știind că pot mai bine, că nu am terminat extenuat total, nu. Dar, psihologic, ar fi arătat mai bine, clar”.
Care e pasul următor? Să alerge cursa de 42,195 km de la Campionatul European și apoi să încerce baremul pentru Jocurile Olimpice, un barem foarte puternic, 2.11.30, care ar însemna și un nou record național (n.n – performanță deținută de Cătălin Andreica, atlet care alerga 2.12.30 în 1978). „Anul viitor îmi doresc bineînțeles mai bine. Aș încerca baremul olimpic. Știu că e diferență mare față de acest 2 ore și 14 minute, știu că va fi foarte greu, dar dacă nu țintești sus nu realizezi nimic niciodată. Analizând cursa de la Hamburg, pot spune că pot mai mult, pot mai bine. A fost cursa perfectă, ziua perfectă, pacer-ul perfect. A fost o alergare terminată în picioare, adică am putut fi om în continuare”, explică Corneschi.

8 maratoane a alergat Alexandru Corneschi, primul în 2011, în 2.38.28. Trei dintre cursele de 42 de kilometri și 195 de metri au fost terminate în sub 2 ore și 19 minute

Rezultat bun, nebăgat în seamă de Federație

Oficialii de la Federația Română de Atletism au avut și după calificarea lui Alexandru Corneschi la Campionatul European același comportament pe care îl au de zeci de ani. Aceiași oameni, mulți dintre ei antrenori care se mulțumesc cu titluri câștigate în competiții interne pe echipe, curse la care participă doar o echipă, nici măcar nu au clipit la rezultatul lui Corneschi. „Sunt bucuros și nu prea de acest rezultat. Poate și pentru că cei care trebuiau să mă bage în seamă nu au schițat niciun semn. De când am alergat, a trecut ceva timp, nu am primit niciun semn de la Federația Română de Atletism, nu m-a sunat nimeni, nu mi-a zis nimeni nimic. Poate și din cauza asta am zis că nu prea m-am bucurat de acest timp pentru că mă așteptam la o implicare mai mare”, a spus Corneschi. „Ideea e că mi-am făcut treaba, baremul, pe banii mei. Singurul lucru pe care nu l-am plătit a fost înscrierea. Nu am cerut bani, dar mă așteptam acum să mi se spună că nu credeau că sunt în stare, dar, pentru că am făcut timpul ăsta, să mă ajute și ei. Vitamine, nutriție, refacere… e nevoie de multe. Asta e, sunt puțin supărat, puțin dezamăgit. E totuși un parteneriat, câștigăm împreună”, a adăugat atletul, care primește bani doar de la clubul CSM Craiova.

Alexandru Corneschi, cel mai bun fondist

Români cu maratoane sub 2.15.00

Cătălin Andreica 2.12.30, 1 dată sub 2h 15min, în 1978
Marius Ionescu 2.13.00, de 4 ori sub 2h 15min, în 2013, 2015, 2016 și 2018
Gyorgy Marko 2.13.07, de 2 ori sub 2h 15min, ambele în 1993
Nicolae Mustață 2.13.27, 1 dată sub 2h 15min, în 1968
Alexandru Corneschi 2.14.01, 1 dată sub 2h 15min, în 2022

Șapte curse consecutive

Corneschi a avut o perioadă plină înainte și după maratonul de la Hamburg. A alergat mult, parcă era fugărit de un grup de zombi. La Semimaratonul Atena, Semimaratonul Legal Run, cursa de 11 kilometri de la Băneasa Forest Run și cursa de 10 kilometri din cadrul competiției organizate de Constantina Diță pe străzile din centrul Capitalei, înainte de maraton, și la Campionatul Național de 10.000 m de la Târgu Jiu și Semimaratonul București, după maraton. „A fost ok! Oricum, la Târgu Jiu, pe pistă, am vrut doar să iau medalie și să scot sub 30 de minute. Mi-a ieșit! Acum stau, organismul mi-a cerut să iau o pauză. Am luat-o!”, ne-a explicat râzând alergătorul.