Dawa Sherpa, la 7 ani, călugăr budist, la 23, câștigătorul primului UTMB

Un puști care pentru 6 ani a locuit într-o mănăstire budistă, emigrat la majorat în Elveția, uimea, la 23 de ani, lumea ultramaratonului, o lume aflată la început în 2003, câștigând prima ediție a UTMB. A revenit la Chamonix și în alți ani, terminând al doilea în 2004 și 2008 și pe locul 5 în 2007.

În 2003, la startul Ultra Trail du Mont Blanc, o cursă ce propunea un traseu de peste 150 de kilometri, se aflau 700 de persoane, majoritatea la prima lor competiție care se întindea pe o asemenea lungime. La final, după ce vremea a ”secerat” aproape pe toată lumea, primul din cei 67 de alergători care au trecut linia de sosire a fost un șerpaș nepalez de 23 de ani, Dawa Dachhiri Sherpa, după 20 de ore, 5 minute și 59 de secunde. Din ”neamul” lui Tenzing Norgay, cel care alături de Edmund Hillary a urcat pe Everest, Dawa și-a dorit de mic să devină preot budist, astfel că la 7 ani ciocănea la poarta unei mănăstiri din NE Nepalului. ”Eram fascinat de budism, o religie care mă influențează și acum”, își aduce aminte alergătorul. La 13 ani, s-a văzut însă nevoit să părăsească ”biserica”, tatăl lui decedase, și să lucreze într-o agenție de turism alături de fratele său. Acolo a învățat engleza, a descoperit muntele și sportul.

A devenit un alergător montan cunoscut, astfel că guvernul țării de la poalele Himalayei i-a propus să reprezinte țara la Jocurile Olimpice, dar la schi fond. A acceptat, cu toate că nu știa să schieze, și a ajuns la 3 ediții (2006 – aici a concurat după 15 zile de pregătire pe schiuri, 2010 și 2014), cel mai bun loc ocupat fiind 86, în 2014. Dar asta s-a întâmplat după ce câștigase UTMB, la prima ediție, în 2003. ”Atunci a fost o aventură frumoasă. Nu am plecat în cursă cu gânduri de podium, nu se știa multe despre cursele lungi, am făcut tot ce am putut să termin”, povestea Dawa, acum managerului unui ONG care ajută zona din care provine, asociație care a construit un dispensar și o școală în satul natal.

Foto: Dawa Sherpa, Arhivă personală