În sprint, o sutime de secundă poate însemna diferența dintre o calificare într-o finală olimpică și ratarea ei, dintre o medalie de aur și un loc patru sau în cazul lui Robert Parge, faptul că a devenit recordman național la 400 de metri. Atletul ardelean a alergat 45:59 și deține acum cea mai bună performanță a unui român pe un tur de pistă. Nu vrea să se oprească aici!
În 1979, Horia Toboc alerga 45:87, timp care devenea record național pe 400 de metri, ultimul stabilit de atletul de la Farul Constanța. Până în anii 2000, nimeni nu s-a apropiat cât de cât de această performanță care părea că devine imposibil de bătut. Din 2002, după 23 de ani, Ioan Vieru începe să alerge mai repede, ducând recordul până la 45:60, performanță ce datează din 2006. Au mai trecut încă 15 ani până ce o nouă bornă în proba unei ture de pistă să fie atinsă, cu 45:59 Robert Parge devenind, la 24 de ani, noul recordman al României. ”Din 2015, numai pentru asta am muncit, numai la asta m-am gândit! A fost o perioadă în care am stagnat, dar de un an am un nou antrenor (n.n – Magdolna Kanizsay), iar după perioada de acomodare normală, totul funcționează foarte bine. Am știut că o să alerg timpul ăsta, antrenamentele arătau că asta urma să se întâmple, dar mai trebuia și ca totul să se alinieze în cursă. Făcusem cu 2 săptămâni înainte o verificare pe 350 de metri și la final chiar am zis că pe acolo o să iasă timpul”, ne-a spus atletul născut la Zalău. ”A fost o bucurie foarte mare această performanță, pentru familie, pentru prieteni. Trebuia să vină acest record mai repede, dar a fost o perioadă mai nefastă în antrenamente acum câțiva ani, cu vechiul antrenor. Cursa de pe arena din Cluj-Napoca a fost prima în care am avut încredere 100%, o cursă aproape de perfecție, cam la 91%”, a adăugat Parge, care este sigur că poate face fără probleme baremul pentru următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, standard care este stabilit la 44:90: ”Am avut un accident după cursa din iunie, am fost în refacere, dar am revenit la antrenamente și sigur îl voi realiza”.
Proba lui preferată e 200 de metri
Contrar la ce s-ar aștepta lumea de la un recordman național al probei de 400 de metri, Robert Parge preferă o distanță mai scurtă. ”Proba mea preferată e 200 de metri. Pe 400 m sunt pentru că alerg bine și nu pot să o las. Încă nu m-am gândit dacă pe viitor o să fug distanțe mai scurte. Am timpi intermediari buni la 100 m și 200 m, dar mai bine să fiu în top european la 400 m decât în top național la 100 m sau 200 m”, a precizat sportivul care a început atletismul ca pe o joacă: ”Tatăl meu a făcut semifond, așa am ajuns și eu pe stadion, pe la 10 ani. Nu am stat însă foarte mult pentru că am avut un accident la ochi. Am revenit la 18 ani și nu mai m-am lăsat. La început, participam la crosuri, alergam 1.000 sau 2.000 de metri. Când am revenit la 18 ani am zis că vreau să fac viteză și așa am trecut pe 400 de metri. Atletismul mi-a plăcut foarte mult de la început. Am mers și pe la fotbal dar se pare că eram prea individualist și nu era bine. Primul meu antrenor de la Zalău a fost și cel cu care a lucrat tata, Radu Rus. Am alergat și ceva semifond, dar nu-mi plac alergările lungi deloc. Mă obosesc, mă plictisesc. La prima cursă de 800 de metri am fugit 1.50:19”. Robert știe de ce e nevoie pentru a putea ajunge dintr-un atlet bun unul de clasă și cu asta în minte vrea să atace obiectivul lui major pentru 2022, Campionatul European de la Munich, din Germania: ”Pentru a fi un sportiv de top ai nevoie de ambiție, determinare, responsabilitate. Asta pentru că fiecare lucru pe care-l faci în fiecare zi, oricât de mic, se adună și se va vedea în viitor”.
Nu ascultă muzică înainte de curse
După ce în trecut a lucrat cu Vasile Boboș, sprinterul a ales să treacă sub îndrumarea antrenoarei care o pregătește și pe Andrea Mikloș, Magdolna Kanizsay, și, conform lui, lucrurile funcționează foarte bine, rezultatele se văd. ”Antrenamentele sunt diversificate, dar nu mă întreba că nu știu câți kilometri adun pe săptămână. Bucățile nu sunt mai mari de 600 de metri. Alergarea mai lungă e un fartlek pe care-l facem săptămânal și care poate ajunge pe la 4-5 kilometri”, precizează Robert Parge care nu face nimic special pentru a se monta pentru curse: ”Nu fac ceva specific care să mă motiveze înainte de concurs, asta și pentru că fiecare cursă are ceva special, în funcție de loc, de zonă, dacă am mai alergat acolo, cum am făcut-o, ce stări am avut etc. Îmi văd de încălzire și încerc să fiu cât mai bine-dispus, nu-mi bat prea mult capul”. Robert Parge este deținătorul titlului național pe 400 m în acest an, atât în sală (48:38) cât și în aer liber (45:59).
Robert Parge PB
- 400 m: 45:59
- 200 m: 21:60
- 100m: 11.19
- 400 m sală: 47:02
- 60 m sală: 7:07
Foto: Robert Parge, arhivă personală