Orientare
Orientare

Orientarea, alergarea cu risc ridicat de rătăcire

4shop.ro

Dacă sunteţi vreodată la plimbare printr-o pădure şi auziţi gâfâieli sacadate şi crengi care trosnesc iar într-un final un individ vine spre voi ca o locomotivă sunt două posibilităţi. Ori e alergat de un urs sau de o familie de lupi ori, mai sigur, este un sportiv, un alergător, în căutarea unui punct de control. Un atlet care a luat start într-o cursa de orientare în alergare şi care, cu ajutorul unei hărţi şi a unei busole, încearcă să ajungă cât mai repede la final, după ce şi-a validat Sport Ident card-ul la fiecare post marcat pe hartă.

Orientarea în alergare este un sport unde trebuie să te deplasezi contra timp într-un mediu necunoscut folosind harta şi busola, de la un post (punct de control) la altul, şi să termini traseul desenat cu culoare roşie cât mai repede. Hărţile sunt de fapt planuri topografice la scara de 1:15.000 sau 1:10.000, simbolurile de pe hartă fiind standardizate pentru a fi recunoscute de orice sportiv. Concurentul trebuie să valideze trecerea prin fiecare post (marcat pe hartă cu cerc) pe Sport Ident Card-ul pe care îl poartă la mână (un sistem electronic de validare, înlocuitorul fişei de control din trecut). Se aleargă de obicei în zone cu pădure (șes, deal, munte), dar sunt competiţii şi în parcuri şi oraşe. În România, orientarea (sportul pădurilor) nu prezintă foarte mult interes. Povesteşte un sportiv de top. “Este un sport foarte dezvoltat în Scandinavia, în Elveţia şi într-o oarecare măsură în Franţa. În Norvegia şi Suedia este la nivel profesionist”, ne-a spus Radu Milea (25 ani). Cum se ajunge să practici un sport în care rişti să te pierzi, la propriu? “La mine povestea e simplă. În 1999, la şcoala la care învăţăm, la ora de engleză, a intrat pe uşă o doamnă care ne-a spus că la CS ANEFS Bucureşti se organizează selecţie pentru sportul numit orientare. A avut grijă să pronunţe cuvintele magice: întâlnirea la Zoo Băneasa. Evident a fost vorba şi de un spirit de turmă, din clasa mea mergând în jur de 10 copii la aceea selecţie. Aşa a început!”, a precizat Milea, care pe lângă a fi “orientarist” mai este şi alergător montan şi alergător de skyrunning.

“Nu renunţ la niciun sport! Sunt iremediabil îndrăgostit atât de alergare montană cât şi de orientare şi din când în când este foarte bună alternarea acestor două sporturi pentru a ieşi din rutină”, adaugă Radu.

Radu Milea, sprint pe plajă
Radu Milea, sprint pe plajă

Se poate “ieşi” din hartă

Orice presupune, laolaltă, pădure, hartă, busolă, implică, 100%, şi posibilitatea de rătăcire. “Toată lumea a păţit aşa ceva. Cu cât e mai grea pădurea, cu cât oboseala e mai mare, cu atât e mai greu de găsit postul. Îţi vine să-ţi bagi picioarele! Totul seamănă, ţi se pare că eşti bine poziţionat, dar de fapt nu eşti. Încerci să te repoziționezi şi evident apare şocul când realizezi de fapt unde ai ajuns”, povesteşte râzând Milea, ocupantul locului 4 la CN de orientare la proba de medie distanţă: “Mai grav este atunci când efectiv ieşi din hartă. Oricât te-ai chinui terenul nu este reprezentat”.

Radu Milea, orientare în alergare, 2013

Semimaraton – loc 8 (153:01)

Lungă Distanţă – loc 8 (104:39)

Medie Distanţă – loc 4 (47:05)

Sprint – loc 10 (20:42)

Alina Boholțan, Marius Anghel, Ionuț și Andreea Zincă
Alina Boholțan, Marius Anghel, Ionuț și Andreea Zincă

Zincă, familia campionilor în orientare

Cel mai bun sportiv român în orientare în alergare este prahoveanul Ionuţ Zincă (30 de ani). Medaliatul cu bronz la Campionatele Europene de Alergare Montană şi la Campionatele Mondiale de Alergare Montană, locul doi în lume într-un clasament al Federaţiei Internaţionale de Skyrunning, Zincă a câştigat anul trecut toate probele posibile la CN: semi-maraton (115:26), lungă distanţă (73:23), medie distanţă (35:06) şi sprint (16:18). Zincă este căsătorit din 2012 cu Andreea, şi ea o foarte bună sportivă în orientare în alergare. În 2013, Andreea a trecut linia de finish pe locul 5 la semi-maraton (124:37), pe 4 la lungă distanţă (111:12) şi pe 3 la medie distanţă (47:01). La nivel mondial, Ionuţ Zincă a avut clasări în top 15 la toate probele la care a participat la Campionatele Mondiale. A fost pe locul 5 la sprint (2011), pe locul 8 la medie distanţă (2009) şi pe 12 la lungă distanţă (2007), în Cupa Mondială fiind cel mai bine clasat pe poziţia 26 (2011). La Europene, cea mai bună clasare a fost locul 20 la proba de lungă distanţă în 2010.

Zincă, antrenament orientare
Zincă, antrenament orientare

Orientare. Istorie!

Orientarea a luat naştere în Suedia, la finalul secolului al 19-lea, devenind sport naţional în ţările nordice. În România, primul concurs a fost ţinut în 1947 în apropierea Aradului, acum organizându-se de Federaţia Română de Orientare (FRO) în jur de 30 de curse pe an. Se aleargă sprint, medie distanţă, lungă distanţă sau sem-imaraton. Distanţele se stabilesc pentru fiecare tip de cursa în funcţie de timpul virtualului câştigător. Pentru lungă distanţă, o cursa ce poate fi câştigată în 75-90 de minute (în jur de 12 kilometri şi 500 m nivel pozitiv), pentru medie distanţă, 30-40 de minute (în jur de 6 kilometri şi 300 m nivel pozitiv) iar pentru sprint, 15-20 de minute. La semi-maraton, e de obicei peste 21 de kilometri. Federaţia Internaţională de Orientare (IOF) organizează Campionate Mondiale, Campionate Europene, etape de Cupa Mondială, orientarea fiind inclusă în World Games, olimpiada sporturilor non-olimpice. Federaţia Internaţională se “ocupă” de toate “variaţiile”, ramurile, orientării: alergare, ski (există discuţii să fie inclusă în cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă), mountain bike şi TRAIL-o (pentru persoanele cu handicap).

Bogya Tamaș și Yana Sandieva
Bogya Tamaș și Yana Sandieva

Cei mai buni, la Alba Iulia City Race

Puteţi alerga lângă cei mai buni sportivi de orientare în alergare din România la Alba Iulia City Race. Alături de Ionuţ şi Andreea Zincă, alături de Radu Milea, vor mai participa şi Bogya Tamaș (CN: loc 2 la lungă distanţă, loc 4 la semi-maraton şi loc 6 la sprint) şi Yana Sandieva, componentă a lotului naţional de orientare al Bulgariei şi, în acelaşi timp, prietena lui Tamaș (foto jos).

Site-uri orientare

Federația Româna de Orientare
Orienteering
Ionuț Zincă
Radu Milea

en_USEnglish