Zersenay Tadese (31 ani) a fost vedeta semi-maratonului de la Praga. De 5 ori campion mondial al probei, o dată vice-campion și cu recordul mondial al distanței de 21,097 km în buzunar (58.23, Lisabona, 2010), atletul din Eritrea a fost așteptat în capitala Cehiei pentru a-și bate cel mai bun timp și pentru a câștiga cursa. A reușit doar să treacă primul linia de finish cu timpul de ”doar” 1h.00.10. Recordul va trebui să pice cu o altă ocazie. La competiția de la Praga au luat parte 12.500 de persoane printre care și fostul mare fotbalist ceh Pavel Nedved (40 ani) – la a treia participare, 1h:42:30, și fostul ministru al apărării din Cehia, Michal Lobkovitz (48 ani) – 2h:04.27. /Interviuri realizate față în față, în Praga/

 

Zersenay Tadese, înainte de cursă: “Diță! Strong woman!”

Tadese, câștigător la Praga

Tadese, câștigător la Praga

Vei încerca să-ți dobori propriul record mondial?

În primul rând sper să câștig. M-am antrenat foarte bine. Apoi, normal că vreau să cobor sub 58.23, dar va fi foarte dificil. Temperatura la ora cursei va fi foarte scăzută, iar traseul nu este ca cel de la Lisabona, orașul în care am realizat cel mai bun timp mondial. Să stiți însă ca nu mă plâng, aceleași condiții sunt pentru toți atleții. O să fie frig pentru toți.

Crezi că traseul și vremea sunt principalii tăi adversari?

Nu. Am atleți foarte puternici care concurează lângă mine mâine. Prietenii mei din Eritreea, Teklemariam Medhin sau Amanuel Mesel, sunt sportivi greu de învins. Apoi mai sunt atleții din Kenya și din Etiopia. Nu știu care dintre noi va câștiga.

Ești considerat un specialist al distanței. Te gândești să treci la maraton?

Am alergat curse de maraton, nu foarte bine ce-i drept. O să alerg semi-maraton și la Campionatul Mondial de Atletism din Rusia, din august. După, o să mă axez pe cursele de 42,195 km. O hotărâre definitivă nu este însă luată. La maraton am cel mai bun timp de 2.10.41 deci mai am mult de muncă pentru că este loc de mai bine.

Ai început sportul de performanță ca ciclist. Pe când un triatlon, un Iron Man?

(râde) Niciodată. O să rămân doar la atletism, la alergat.

Ești fan declarat Real Madrid. Crezi că vor câștiga Liga Campionilor în acest an?

Eu sper să-i văd ridicând cupa după finală. Cred că se vor bate pentru trofeu cu Barcelona. Le va fi foarte, foarte greu.

Care-i atletul român care-ți vine în minte acum?

(un scurt moment de gândire) Diță! (o altă scurtă perioadă în care ”caută” și prenumele) Constantina Diță. O femeie puternică. O super-woman.

Start la Semi-maratonul de la Praga

Start la Semi-maratonul de la Praga

Zersenay Tadese, după cursă: “Dacă era mai cald coboram sub o oră!”

Tadese a venit la Praga să facă istorie, să taie din secundele propriului record mondial, dar a terminat cursa cu un timp de 1h.00.10 după un sprint nebun pe ultimii metri, în care a trebuit să-i facă față prietenului și în același timp partenerului său de antrenament, Amanuel Mesel.

Nu ți-ai depășit recordul, dar ai câștigat cursa…

Am realizat de ieri că nu mă simt deloc bine. Mi-am dat seama că sunt răcit, toată noaptea m-am zvârcolit în pat. Pe parcursul cursei mi-am simțit corpul greu. Pe lângă toate astea a mai fost și frig. Sunt foarte mulțumit că, în aceste condiții, am putut să câștig.

Ai trecut finish-ul în sprint pe lângă conaționalul tău Amanuel Mesel…

Planul meu era să stau cu grupul din față și să accelerez cu 500 de metri înainte de final. Dar prietenul meu, Amanuel, s-a gândit să plece puternic când mai aveam încă un kilometru de alergat așa că a trebuit să stau lângă el.

Ce ți-a lipsit astăzi?

Căldura. Nu pot spune exact cât de repede aș fi alergat dacă ar fi fost mai cald. Cred că aș fi coborat sub o oră. Mi-a plăcut însă Praga și cum a fost organizată cursa. Sper ca data viitoare voi fi în stare să alerg mai repede.

Tadese, pe podium

Tadese, pe podium

Top 10 Semi-Maraton Praga

1. Zersenay Tadese, ERI, 60:10
2. Amanuel Mesel, ERI, 60:10 PB
3. John Kipsang, KEN, 60:15 PB
4. Pius Maiyo Kiprop, KEN, 60:18
5. Henry Kiplagat, KEN, 60:21
6. Abere Kassw, ETH, 61:17
7. Tigabu Gebremaryam, ETH, 61:28 PB
8. Daniel Chebii, KEN, 61:52
9. Teklemariam Medhin, ERI, 61:55 PB
10. Philemon Limo, KEN, 61:57

Cherono, cel mai bun timp al cursei

Kenyanca Gladys Cherono a dominat cursa feminină la Praga, începând atacul încă de la kilometrul 15. Africana a terminat cu aproape 2 minute înaintea atletei din Etiopia care a sosit pe locul doi, Worknesh Degefa, în 1h:06:48, un timp ce reprezintă noul record al cursei din capitala Cehiei. “Am visat că o să alerg foarte bine dar nimic din vis nu îmi spunea că o să stabilesc record. Nici pe șosea nu credeam că o să termin cu acest timp bun care este și un PB pentru mine”, a declarat la final Cherono.

Gladys Cherono, la finish

Gladys Cherono, la finish

Top 10 Semi-Maraton Praga

1. Gladys Cherono, KEN, 66:48 CR/PB
2. Worknesh Degefa, ETH, 68:12
3. Isabella Ochichi, KEN, 69:21
4. Waganesh Mekasha, ETH, 69:31
5. Ehitu Kiros, ETH, 69:38 PR
6. Agnes Katunge Mutune, KEN, 70:06
7. Pamela Lisoreng, KEN, 70:09 PR
8. Edinah Kwambai, KEN, 72:40
9. Mary Wangari Wanjohi, KEN, 73:13 PR
10. Azusa Nojiri, JPN, 75:15