Andrei Ștefana (tricou cu Uganda)
Andrei Ștefana (tricou cu Uganda)

Stațiunea Băile Felix, casa crosului românesc

Două locaţii sunt folosite de obicei de atleţii români, din loturile naţionale, ca baze de pregătire. Una, la altitudine mare, la peste 1.800 m, la Piatra Arsă, în Munţii Bucegi, altă la joasă altitudine, la marginea dinspre munte a Câmpiei de Vest, la 8 kilometri de Oradea, la Băile Felix. La această din urmă este organizată în fiecare an, la finalul lunii octombrie, Cupa României de Cros (25 octombrie 2014).

MAGYAR

Cupa României la cros este o cursă ce se desfăşoară în acel loc de când lumea şi pământul. La fiecare început de an la Băile Felix sunt cantonaţi numeroşi atleţi, fondişti şi semi-fondişti, poate şi pentru că nu se poate urca la Piatra Arsă, unde iarna uneori dispare la finalul lunii mai. „Condiţiile la Băile Felix sunt ok. De alergat, ne ducem prin toate pădurile din zonă. Ajungem şi la Avenul Betfia. Peste tot! Ca locuri de alergat ai de unde alege. Ai şi ceva pantă, ai de toate”, ne-a spus Andrei Ştefana, vice-campionul de la Cupa României de la Cros din 2013. Atletul oltean spune că zona, fiind slab radioactivă, influenţează puţin nivelul hemoglobinei sau al calciului. Le scade. Asta după o şedere cât de cât mai lungă. „Se vede la analize treaba asta. Hemoglobina scade oricum la efort, dar aici scade o idee mai mult. La fel şi calciul”, a adăugat câştigătorul de la Corcova Trail Race 2013. Zona a fost populată de atleţi de zeci de ani. În 1977, chiar când cutremurul de 7,2 pe scara Richter făcea ravagii în Bucureşti, în cantonament la Băile Felix erau, în aceeaşi cameră, Ilie Floroiu (deţinătorul recordurilor României la 5.000 m şi 10.000 m stabilite în 1978), Cătălin Andreica (deţinătorul recordului României la maraton stabilit în 1978) şi Stelian Marcu. De lângă camera lor, semi-fondistul Gheorghe Ghipu le-a transmis a doua zi ororile din Capitală. În Băile Felix doar s-a luat curentul.

În 1973, acelaşi Ilie Floroiu, la CN de Cros disputat în pădurea de lângă Băile Felix, fusese obligat de clubul Steaua să alerge şi la tineret şi la seniori (o premieră). A câştigat prima cursă, a doua a terminat-o, „tăiat”, pe opt. A fost aşa de extenuat că seara nu mai era în stare să urce scările pe propriile picioare, fiind cărat pe braţe de colegul şi prietenul sau Stelian Marcu.

Cupa României Cros, Băile Felix, 2013

Feminin, 8km

  1. Alexandra Frumuz-Ghiţă
  2. Cristina Casandra
  3. Elena Moagă

Masculin, 10km

  1. Ioan Zăizan
  2. Andrei Ştefana
  3. Sorin Mineran
Băile Felix Trail Race
Băile Felix Trail Race

Băile Felix Trail Race, deschisă tuturor

Pentru cine nu are posibilitatea să ajungă să urmărească cursa de cros de la sfârşitul lunii octombrie sau nu e interesat de o vizită la Băile Felix chiar aproape de sosirea iernii, există o cursă, Băile Felix Trail Race, care se organizează în zonă. Competiţia conţine mai multe curse, de 20 km (2 ture de 10km), de 10km sau chiar şi de 5km (ce se desfăşoară pe alt traseu decât cursele mai lungi), buclă de 10 km adunând şi 188 m diferenţă pozitivă de nivel. Traseul trece pe lângă ceea ce localnicii numesc craterul de la Betfia, un binecunoscut punct turistic al zonei. Este de fapt un fenomen carstic, un aven, o peştera dezvoltată pe verticală, cu o adâncime de 86 de metri şi un puţ cu o cădere pe verticală de peste 50 de metri.
PB Andrei Ștefana
3.000m – 8.13.73
3.000m obstacole – 8.56:29
5.000m – 14.34:70
10.000m – 30.55:58
Semi-maraton – 76.29