Simona Staicu
Simona Staicu

Simona Staicu îi învață română pe maghiari!

Simona Staicu (43 de ani), maratonistă din Băileşti, oraşul lui Amza Pellea, reprezintă Ungaria în atletism şi studiază la Budapesta pentru a deveni profesoară de română. «Mă frate-miu, cum zicea al bătrîn a lu al bătrîn, când îl întrebam io de viaţă, zicea „mă nepoate, fusă, fusă şi se dusă”». Vi l-aţi putea imagina pe Nea Marin Juvete, „olteanul” de Băileşti cu paporniţa plină de glume, ungur?

Simona Staicu, atletă care a decis să alerge pentru vecinii de la Vest, pe care i-a şi reprezentat în proba de maraton la JO de la Atena, a ajuns în Ungaria prin 1995 fără să ştie limba, dar s-a pus la punct. „Eu, olteancă de la Băileşti, nu ştiam deloc maghiară. Dar am învăţat un cuvânt azi, mâine altul. Mai vorbeam şi în engleză”, îşi aduce aminte râzând Staicu. Maratonistă (PB – 2.29.59) care face parte din aceeaşi generaţie valoroasă cu Lidia Șimon, Constantina Diţă, Nuţa Olaru, Luminiţa Talpoş, Cristina Pomacu sau Aurica Buia, toate oltence, a continuat să alerge pentru Ungaria şi încă o mai face cu succes. Anul trecut a câştigat Maratonul Budapesta (2.42.26), iar acum încearcă să-şi păstreze titlul:

„Trebuie să reuşesc. E lumea cu ochii pe mine”

Simona Staicu, în vie // fotografii: arhivă personală
Simona Staicu, în vie // fotografii: arhivă personală

Ar putea fi asistentă la facultate

În acelaşi timp, Staicu este aproape de a termina Facultatea de Filologie, secţia Română – Engleză, la Budapesta, şi ar putea să predea română în Ungaria. „Nu ştiu dacă o să fac asta imediat cum termin cursurile, dar este o posibilitate. Aş putea rămâne în cadrul facultăţii sau poate chiar să predau limba lui Creangă în şcolile din Szeged”, ne-a spus atleta care, în confruntările România – Ungaria, la fotbal, ţine cu trupa antrenată de Piţurcă.

Are două fete

Simona Staicu are două fete, Janka şi Dorottya, care, ca şi mama lor, care încă de la vârsta de 12 ani făcea furori pe pista de atletism, fac sport. Cea mare, Janka, joacă tenis şi participă la concursuri de cros, iar cea mică, Dorottya, merge la bazinul de înot. Atleta îşi aduce în fiecare an copiii în România, în această vară fiind în vacanţă în Bucegi, pe platou, la Piatra Arsă.

Simona Staicu, la un concurs pe șosea
Simona Staicu, la un concurs pe șosea

Urmează două concursuri de foc

După ce pe 14 septembrie a terminat pe locul 5 Semi-maratonul Budapesta (a treia unguroaică din clasament), cu timpul de 1.19.29, Simona Staicu va lua startul pe 3 octombrie la Tour de Tirol, o competiţie montană ce se întinde pe parcursul a trei zile, atleţii fiind nevoiţi să termine 3 etape de 10 km, 42,2 km şi respectiv 23 de kilometri. La numai şase zile distanţă, olteanca va fugi şi la Maratonul Budapesta (11 octombrie) acolo unde trebuie să-şi apere titlul câştigat anul trecut.

Simona Staicu, la un concurs de trail
Simona Staicu, la un concurs de trail

Alături de Diţă, Șimon şi Olaru, la JO Atena

La scurt timp după ce a primit cetăţenia maghiară şi dreptul de a concura pentru această ţară în competiţiile internaţionale, Simona Staicu a luat startul, în 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena, la proba de maraton, acolo unde le-a avut adversare pe fostele sale colege, Constantina Diţă, Lidia Șimon şi Nuţa Olaru. Cea mai bună clasare atunci a avut-o Nuţa Olaru, pe locul 13, a urmat Constantina Diţă, pe 20, şi unguroaica Simona Staicu, pe 45. Lidia Șimon nu a terminat acea cursa.

Listă impresionantă de victorii

Atleta care este sponsorizată de SCOTT Sports, Penco şi Compressport, are foarte multe titluri de campioană a Ungariei, în probe de la 1.500 m (în sală) până la maraton (primul loc în 2004, 2010 şi 2013). Printre cursele de 42,195 km câştigate se numără cele de la Naaldwijk, Eindhoven (de două ori), Budapesta (de trei ori), Jungfrau (de trei ori) sau Liechtenstein. „De obicei mă antrenez în pădure, unde am multe trasee deluroase, vălurite. Dacă e zăpadă nu sunt speriată pentru că omătul îmi face picioarele mai puternice”, a adăugat Staicu.

 

Simona Staicu, alături de colegii maghiari
Simona Staicu, alături de colegii maghiari

Aleargă şi „montane”

Simona Staicu a început de ceva timp să alerge şi competiţii montane, multe din ele terminându-le pe podium. „Să trec la curse cu diferenţă de nivel a fost una dintre cele mai bune sfaturi pe care le-am primit în carieră. Este multă muncă, este alt stil de alergare, alt antrenament. Muntele nu te omoară, dar te oboseşte”, ne-a spus olteanca care este licenţiată în educaţie fizică şi sport, facultate pe care a făcut-o în România.
PB
5.000 m – 15.36.69
10.000 m – 32.36.88
Semi-maraton – 1.10.11
Maraton – 2.29.59