Sergiu Ciobanu // foto: John Chalmers
Sergiu Ciobanu // foto: John Chalmers

Sergiu Ciobanu, irlandezul cu sânge de român

4shop.ro

E al treilea român care va alerga la maratonul de la Jocurile Olimpice de la Rio, alături de Marius Ionescu (pentru România) și de Roman Prodius (pentru Moldova). Sergiu Ciobanu (32 de ani) este născut în Basarabia, dar fuge pentru Irlanda după ce a primit cetățenia în acest an, în februarie. A muncit într-un combinat de carne, acum e printre cei mai buni maratoniști din insulă.

Am vorbit cu Sergiu Ciobanu de câteva ori ”pe net”. Ne-am văzut anul acesta la Piatra Arsă, unde venise pentru prima oară în viață ca să pregătească cursa de la Berlin, cursă unde avea să-și îmbunătățească recordul personal și să facă barem de participare la Jocurile Olimpice din Brazilia (2.15.14). O persoană veselă, cu accent basarabeano-british, care descoperise cu drag cuvântul ”caterincă”. Am băut o bere și a rămas să discutăm despre alergare, maraton, Basarabia, Irlanda, orice, prin telefon. Am făcut-o când el era pentru a doua oară în Bucegi, de data asta în pregătire pentru Campionatele Naționale de Cros ale Irlandei. A folosit telefonul lui Ionuț Zăizan (recordmanul României la 1.500 de metri în sală – 3.40.30).

Sergiu Ciobanu, Marius Ionescu și Radu Milea, la Piatra Arsă // foto: Florin Totalcă
Sergiu Ciobanu, Marius Ionescu și Radu Milea, la Piatra Arsă // foto: Florin Totalcă

Sergiu e român. Din Basarabia. Născut aproape de orașul Bălți, raionul Florești, în localitatea Mărculești, localitate care înainte de anexarea de către ruși făcea parte din județul Soroca, Regatul României. Micuțul oraș de 2.000 de suflete are o istorie sumbră, neagră, pătată cu sânge de armata fascistă. În 1941, hitleriștii au adunat peste 1.000 de persoane – copii, femei, bătrâni – la marginea satului și i-au împușcat îndesându-i într-o groapă comună.

Unirea cu România este singura șansă a Basarabiei! O țară mai mare are mai multe șanse să supraviețuiască în zona asta în care e așezată Moldova. Din 1990 am avut ocazia să vedem ce putem face ca independenți și nu am progresat deloc. Trebuie să fim pro România, pro Europa!

Sergiu, la Mărculești
Sergiu, la Mărculești

”Am început târziu atletismul, pe la 18-19 ani. Eu mai alergam, dar mai mult să fiu în formă pentru fotbal și lupte. Asta făceam la școală pentru că avem un antrenor de lupte. Am ajuns la un concurs al raionului, cred că avea 3 kilometri, unde am terminat al doilea”, povestește pentru 4run.ro sportivul moldovean. ”Așa am pornit la drum, fără rezultate miraculoase. A fost scânteia care mi-a arătat că pot deveni om de sport. După doi ani, în care mă antrenam și nu prea, am ajuns la facultatea de profil. Am ajuns la o grupă de atleți, unde era printre alții și Mușinschi (n.r. – deținătorul recordului național la maraton, 2.08.32). A fost ceva special să mă antrenez cu asemenea atleți, eu un băiat venit de la țară”, a adăugat Ciobanu.

Sergiu Ciobanu, cros
Sergiu Ciobanu, cros

Se accidenta des la început

În primii doi ani de atletism a avut o sumedenie de accidentări, periostite multiple și o hernie care a necesitat operație. ”Nu făceam recuperare, nu prea făceam masaje, a influențat mult și încălțămintea, alergam cu bascheți”, comentează Ciobanu care își amintește râzând despre un campionat european de cros, despre care a aflat că e campionat european doar la finalul cursei: ”Federația din Moldova nu a vrut să ne ducă, a fost un club care a plătit . Nu ni s-a spus unde vom merge, la banchetul de după cursă am aflat că a fost Campionat European de Cros”.

Sergiu și Eimear, la cabinet
Sergiu și Eimear, la cabinet

A emigrat la 22 de ani

Condițiile economice din Basarabia l-au făcut să emigreze. La muncă! A plecat în Irlanda la 22 de ani, la un unchi care era deja acolo, la 10 luni după ce se căsătorise. Plecarea l-a costat, a divorțat după trei ani. Dar viața merge înainte! ”Nu știam nicio boabă de engleză. Nimic. Din 2006 până în 2012 am făcut muncă fizică, am lucrat la un combinat de carne. Apoi am făcut doi ani de școală, ca să devin maseur”, povestește alergătorul moldovean care spune că faptul că s-a înscris la un club de atletism l-a ajutat să se integreze mai repede. ”Cum am ajuns acolo m-am înscris. Acolo nu-s profesioniști, nu ai suport de la club, trebuie să plătești cotizație ca să alergi. Dar m-a ajutat să nu părăsesc sportul, să rămân în contact cu alergarea”, a adăugat Ciobanu care a ajuns între timp campion al Irlandei la semimaraton, în 2007, la maraton, în 2009, 2010 și 2014 și la cros, în 2013.

Și-a cunoscut soția irlandeză, pe Eimear, la ”sală”

Sergiu și Eimear
Sergiu și Eimear

În Irlanda, Ciobanu și-a cunoscut și actuala soție, pe Eimear. ”Ne-am întâlnit la sala de forță. Este fizioterapeut, mai și aleargă, dar de «fun», a fugit câteva maratoane. Am fost o perioadă prieteni apoi am început să ne vedem mai serios”, ne-a spus sportivul moldovean care are un antrenor, un fost altet cu PB pe maraton de 2.12.30, dar care locuiește în capitala Irlandei. ”Ne consultăm prin telefon. De obicei eu mă antrenez singur, mă simt mai bine așa. Îmi place să fiu mai independent. Am avut și 3-4 ani în care nu am avut deloc antrenor, atunci alergam cu 2.20 – 2.19”, a adăugat sportivul. După pregătirea de la Piatra Arsă, Ciobanu a alergat în capitala Germaniei: ”La Berlin totul a fost super, traseul, vremea, nu mai alergasem de mult un PB la maraton, din 2012. Nu am tăiat mult dar am reușit să fac baremul pentru JO”. Ciobanu e al treilea român care și-a asigurat prezența la Rio, după Marius Ionescu, care aleargă pentru România, și Roman Prodius, care aleargă pentru Basarabia (s-a calificat după ce a terminat pe poziția a opta la maratonul de la Viena, în 2.20.07).

De la 30 de kilometri încep să mă gândesc la cât mai am până la final, încep să număr. Eu de obicei fac niște fartlekuri la antrenamente care au 12 kilometri. Îmi imaginez că mai am un fartlek ca ăla, deci e ușor.

După al doilea stagiu de pregătire de la Piatra Arsă, Ciobanu vrea să ajungă la Europenele de Cros din Franța (13 decembrie): ”Am în vedere sezonul de cros și apoi cred că facem echipă pentru Campionatul European de semi-maraton. Pentru că nu se aleargă maraton la Europene, fiind an olimpic, au introdus semi în loc”.

Sergiu și Cătălina
Sergiu și Cătălina

Ciobanu, la foc automat

 • În Moldova nu a fost niciodată campion național.
 • A deschis alături de Eimear o clinică de fizioterapie în orașul în care locuiește, în Clonmel.
 • N-are poreclă, dar în Irlanda e numit ba Sergui, ba Sergai.
 • Are două surori, una mai mare alta mai mică, ambele în Basarabia.
 • Are o dulceață de fată, Cătălina, care va face 10 ani în decembrie și care locuiește în Basarabia, alături de mama sa.
 • Nu are de gând să alerge 100 de kilometri, poate un 50k și poate doar o dată.
 • A fugit în România doar o singură dată, la Bacău, în sală, un 3.000 de metri, acum 11 ani.
 • Este și antrenor, are, printre alții, un sportiv care a ajuns de la 74 la 69 de minute pe semimaraton și despre care crede că poate scădea și mai mult.

PB, Sergiu Ciobanu

 • 5.000 m – 15.01:58
 • 10.000 m – 30.11:47
 • Semimaraton – 64.48
 • Maraton – 2.15.14