Sanda Belgyan
Sanda Belgyan

Sanda Belgyan: Dacă mergem toate tare, prindem finala!

Obișnuită a ștafetei României de 4x400m, participantă la două Campionate Mondiale, 2013 și 2015, specialistă de 400 m și 400 m garduri, Sanda Belgyan este la prima participare la Jocurile Olimpice.

”Nici nu visam să ajungă așa sus, la cel mai mare concurs din lume! Acum nu realizez prea bine ce înseamnă această participare la Rio, dar o să intru încet-încet în atmosferă”, ne-a spus Sanda. ”La Rio trebuie să fim în formă, să dăm ce e mai bun din noi. Calificările sunt pentru noi ca o finală. Trebuie să dăm tot acolo ca să ajungem în ultimul act, să ne îmbunătățim timpul pe care îl avem. Dacă mergem toate tare, dacă tragem toate la cel mai bun nivel al nostru, atunci vom prinde finala. Trebuie să ne concentrăm pe antrenament, pentru că mai e timp până la startul ștafetei”, a precizat pentru 4run.ro, Sanda Belgyan.

sana-belgyan-antrenoareaDacă vă întrebați cum se pronunță ”y-ul” din numele Sandei, e simplu, se citește ”i”. ”Numele meu se pronunță ca și cum în loc de y ar fi i. Y-ul a fost introdus mai demult, când Transilvania era sub ocupație”, ne-a spus Sanda care are un frate care nu ar face atletism sub nicio formă: ”Mi-a zis că nu-i nebun să alerge așa degeaba”. 🙂

Sanda a început atletismul fără să știe cât de multă muncă este, dar spune că totul a meritat. ”Eram la școală, făceam handbal, iar profesoara mă punea să alerg mult pentru că vedea că-mi place. S-a organizat un concurs de alergare pe județ, pe care l-am câștigat și așa am ajuns la atletism”, povestește atleta din Cluj. ”Am fost campioană națională la 300 de metri garduri din primul an de atletism, și am rămas pe garduri. Până la seniori am cam bătut pe toată lumea, acolo am dat de Angela Moroșanu și a fost mai greu. E o probă care include și tehnică, și rezistență, și viteză, și concentrare, le are pe toate. La 400 de metri garduri nu e ca la 100 de metri garduri. Dacă alergi plat poți să faci și garduri sau invers”, continuă sportiva antrenată de Melintia Măcelaru.

sanda-campionat-europeanSanda a perseverat, a muncit și a continuat chiar și când nu se simțea foarte bine. ”Uneori vream să renunț când nu-mi ieșea un antrenament. Îmi ziceam că mă duc acasă și nu mă mai întorc. 🙂 Dar, îmi limpezeam mintea și reveneam. Mai mult, după, la pregătire, îmi ieșeau antrenamentele foarte bine”, povestește Sanda.

Cât de mult contează schimbul într-o ștafetă de 4×400 de metri? ”Nu sunt ca la 100 de metri, dar trebuie să fii atent pentru că uneori e îmbulzeală și poți scăpa bățul. Oricum, ne-am antrenat și la Snagov special pentru asta”, ne-a zis Belgyan care ne-a povestit și cum s-a simțit la Campionatele Europene: ”La individual a fost un eșec. La ștafetă însă a fost foarte bine! Multă lume îmi spune că eu la ștafetă alerg mai bine, mă mobilizez mai bine”. (foto: Sanda Belgyan, Facebook)

Sanda Belgyan (17.12.1992), PB

  • 100m: 13:06 (2010)
  • 200m: 24:51 (2010)
  • 400m: 52:47 (2012) / SB – 54:02
  • 400m ind: 54:49 (2014) / SB – 54:78