Se cere expulzarea Rusiei de la Rio

Rusia, interzisă la Mondialele de la Londra

4shop.ro

IAAF a prelungit suspendarea Rusiei, țară care va lipsi astfel de la Campionatele Mondiale 2017, august, Londra, după ce a ratat și Jocurile Olimpice 2016 care au avut loc la Rio, din cauza scandalului legat de dopajul instituționalizat.

„Rusia nu este pregătită”, a sintetizat norvegianul Rune Andersen, președintele Task Force, structura însărcinată de IAAF să coordoneze reforma atletismului rus și practicile acestuia în materiale de luptă împotriva dopajului. Consiliul IAAF, reunit luni la Cap-d’Ail, în apropiere de Monaco, a urmat așadar recomandările echipei lui Andersen, prelungind încă o dată suspendarea atletismului rus, după ce făcuse acest lucru de alte două ori, în martie și iunie 2016.

Federația rusă de atletism (RUSAF) a dat publicității, pe 1 februarie, numele a 31 de atleți care speră să obțină posibilitatea să participe la competiție sub drapel neutru, anunță agerpres.ro. Rune Andersen a precizat, de altfel că, dacă vor răspunde exigențelor cerute, acești atleți vor fi eligibili începând cu Campionatele Europene în sală de la Belgrad, din luna martie. Ivan Uhov, campion olimpic la săritura în înălțime în 2012, Serghei Șubenkov, campion mondial la 110 m garduri în 2015, și Lukman Adams, campion mondial indoor la triplusalt în 2014, apar toți trei pe lista dată publicității de RUSAF, la fel ca și Maria Kucina, campioană mondială la săritura în înălțime în 2015. Ekaterina Koneva, campioana lumii la triplusalt indoor în 2014, Svetlana Șkolina, medaliată cu bronz la săritura în înălțime la JO 2012 de la Londra, precum și Anjelika Sidorova, campioana europeană la săritura în înălțime în 2014, așteptată la rândul lor un răspuns din partea IAAF.

”Mulți antrenori nu înțeleg cum este posibil să lucrezi fără dopaj”, a declarat vicepremierul rus însărcinat cu Sporturile, Vitali Mutko. Oficialul a recunoscut pentru agenția de presă R-Sport, preluată de agerpres.ro, că ”numeroase abuzuri și încălcări” au fost comise de Agenția rusă antidoping. ”Sportivii au încălcat regulile, mulți antrenori nu înțeleg cum este posibil să lucrezi fără dopaj și a venit timpul să-i punem pe tușă”, a declarat el înainte de a adăuga că ”o treabă colosală a fost realizată” de-a lungul anului trecut.