Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a negat, în ciuda tuturor evidențelor, că există un dopaj al atleților din țara sa realizat cu ajutorul instituțiilor oficiale. În schimb, oficiali ai Agenție Anti-Doping din Rusia spun că a fost o conspirație instituțională.

Raportul comisiei independente WADA a arătat că în Rusia peste 1.000 de sportivi au beneficiat de pe urma dopajului instituționalizat, făcut cu ajutorul oficialilor ruși. Fapt negat de Vladimir Putin, președintele fostului stat sovietic. ”Este imposibil ca așa ceva să se fi întâmplat”, a spus Putin.

Citiți și articolul Peste 1.000 de ruși, ajutați de stat să se dopeze

“A fost o conspirație instituțională”, a declarat totuși directorul general al Agenției ruse antidoping, Anna Anțeliovici, care însă a respins teza unui sistem de dopaj instaurat de statul rus, asigurând că nu a existat nicio implicare din partea conducătorilor. Oficialul ”sovietic” făcea referire la raportul despre care vă vorbeam mai sus care a subliniat existența unei conspirații pusă în aplicare cu participarea Ministerului Sportului, a Agenției ruse antidoping și a laboratorului antidoping de la Moscova, alături de FSB (serviciile secrete), toate în beneficiul a peste 1.000 de sportivi din cadrul a 30 de discipline.

Despre ”febra meldoniumului”

Meldonium

Meldonium

Într-o declarație făcută pentru Agerpres, Anișoara Cușmir, antrenor federal coordonator al FRA, campioană olimpică în 1984, a făcut referire și la dopajul din atletismul românesc din 2016: ”A existat și această problemă. Din păcate și sportivii noștri au fost atrași în febra meldoniumului și au avut de suferit. Sperăm că în 2017 să nu mai avem astfel de probleme, să fi înțeles toată lumea că la Federația Română de Atletism este toleranță zero în ce privește dopajul și nu vom face rabat pentru nimic și pentru nimeni. Uneori trebuie să-i ascultăm și pe sportivi, dar este și vina lor că nu spun ce au luat”.

Două curse din România încep lupta cu dopajul

I..Ași în Trail (9 aprilie) și S-KARP UrbanTrail Sinaia (29 aprilie), două curse private din România, au anunțat că nu mai tolerează dopajul și sportivii dopați și au făcut schimbări în regulament în acest sens. Se încearcă chiar, pe viitor, conform organizatorilor acestor competiții, introducerea unor teste anti-doping. ”Pentru că doping-ul a luat o amploare din ce în ce mai mare și pentru că e nevoie de cât mai multe acțiuni care să limiteze această dezvoltare ne-am decis să introducem în regulamentul cursei S-KARP UrbanTrail Sinaia o nouă secțiune: anti-doping”, se arată pe site-ul oficial al cursei prahovene.

Ce conține noul regulament S-KARP UrbanTrail Sinaia?

  • ”Organizatorii își rezervă dreptul de a interzice înscrierea și participarea la competiție a sportivilor care au fost depistați pozitiv de către Agenția Națională Anti-Doping sau de oricare altă instituție anti-doping acreditată și apoi au fost sancționați, chiar dacă aceștia au terminat perioada de suspendare”
  • ”Sportivii care au beneficiat de recompense financiare și care vor fi depistați pozitiv și apoi suspendați de către orice instituție anti-doping acreditată în următoarele șase luni de la finalul cursei se angajează să returneze premiile oferite pentru rezultatul obținut.”