Mihai Pislaru / foto: Cristian Barbu, FRA
Mihai Pislaru / foto: Cristian Barbu, FRA

Portar la Petrolul, acum recordman național la 400m

A fost portar la Petrolul pentru că îi era silă să fugă! Acum este unul dintre cei mai buni alergători români ai turului de pistă! Mihai Cristian Pîslaru a revizuit, în trei săptămâni, de trei ori recordul național al României la 400 de metri, la Juniori 2, în sală. Asta la doar un an după ce s-a apucat de atletism. Atletul de 17 ani gonește acum după noi performanțe, în aer liber!

Duminică. 6 februarie 2016. Sala de Atletism București.

campion-juniori-2-sala-mihai-pislaruAsistam la Campionatul Național Juniori II, indoor. Eram în căutarea antrenoarei care țipă cel mai tare din toată sala! 🙂 Ne-a spus la telefon, cu o seară înainte: ”Sunt în colțul de lângă ieșirea spre bazin! Nu ai cum să mă ratezi, eu țip cel mai tare. Și acum sunt răgușită, după cum auzi”. Am reperat-o, dar am așteptat. Una din seriile de 800 de metri, acolo unde alerga și ploieșteanul care doborâse deja de trei ori recordul național la categoria sa de vârstă la 400 de metri – Mihai Pîslaru, mai aștepta doar pocnetul pistolului. Arbitrul nu a ”tras” doar pentru startul atleților ci a făcut-o pe Maria Andrei, antrenoarea sportivului prahovean, să pornească încurajările, țipete menite să ghideze turația ”elevului” care pornise de pe culoarul exterior. Da, erau cele mai tari, cele mai răsunătoare țipete din sală, pătrundeau în toate ungherele. 🙂 Mihai a terminat pe primul loc, chiar dacă era la a treia sa cursă de 800 de metri (1.58:46). ”Ți-am spus că nu ai cum să mă ratezi! 🙂 Mihai mă aude oriunde ar fi pe pistă, indiferent de gălăgia care e în jur!”, ne-a spus cu o voce răgușită antrenoarea Maria Andrei. ”Țipă, țipă! Pot să-ți spun că numai pe ea o aud, indiferent unde sunt pe pistă”, a adăugat ploieșteanul, care a făcut 17 ani pe 22 martie, în timp ce își revenea cu greu după cursa de 800 de metri. ”Am alergat distanța asta doar să-mi fac damblaua. Nu fug de obicei 800 de metri. Eu fac 400 de metri și 200 de metri. Dacă se alerga și 200 de metri în sală, făceam și acolo record național (n.r. – Florin Suciu, 22:70, 2000). L-am realizat la antrenamente!”, a continuat Mihai.

Seriozitate! Voință de fier!

stafeta-mihai-pislaruMihai Pîslaru are un an de când s-a apucat de atletism! Se pare că a fost de ajuns pentru a demola recordul național la categoria sa de vârstă la 400 de metri, în sală. Nu odată, ci de trei ori! Talent înnăscut sau muncă până la epuizare? Ambele! Ne povestește antrenoarea lui, Maria Andrei: ”Are voință de fier, s-a pregătit cum trebuie, m-a ascultat și așa au început să apară și rezultatele. Face exact ce îi zic, ce antrenamente îi dau, nu vine la sală ca la întâlnire, să stea la discuții, lucrează puternic, termină și pleacă. Este la fel de implicat la toate tipurile de antrenament, nu are unul preferat sau unul care să nu-i placă”. Ploieșteanul a ajuns la atletism dintr-o întâmplare. ”Era un concurs școlar unde am alergat. M-a văzut antrenoarea care era arbitru acolo și m-a chemat la antrenamente”, ne spune Mihai. ”Îl mai văzusem și la un cros cu un an în urmă. L-am întrebat dacă vrea să facă atletism. A venit cu mama lui la sală, să ne cunoască, și le-am spus că dacă mă va asculta atunci vom face treabă. Așa a început totul!”, adăugă profesoara Andrei. Mihai a trebuit să recupereze pentru că mulți din colegii lui făceau chiar și de patru ani pregătire. ”Am tras tare la început”, ne spune Mihai care se dedică 100% atletismului: ”Am timp doar de antrenament și de școală. Vreau să fug foarte tare și mă canalizez pe pregătire. După atâtea antrenamente ajung lat de oboseală, mănânc și mă culc. Când am ceva timp liber, dorm mai mult!”.

A ”demolat” recordul la 400 m de trei ori în 3 săptămâni

podium-seniori-mihai-pislarucampion-juniori-1-mihai-pislaruMihai Pîslaru a fost personajul principal al Naționalelor de Sală din 2016, la toate categoriile de vârstă. A făcut pentru prima dată recordul național la Juniori II, la 400 de metri, la Campionatele Naționale de Seniori. A alergat 49:00 și a ieșit, la 16 ani, vicecampion național de seniori și campion național de tineret. A îmbunătățit astfel performanța din 2014, 49:92, care aparținea lui Zeno Moraru. A fost apoi invitat la o cursă în Turcia unde a reușit să mai taie puțin din acest record, ducându-l la 48:96. La câteva zile distanță a luat parte la Campionatele Naționale de Juniori I, o categorie de vârstă superioară, unde a terminat pe primul loc cu 49:88. Cu două săptămâni înainte să împlinească 17 ani, la CN de Juniori II, sală, a luat două titluri unul la 800 de metri, altul, normal, la 400 de metri, unde, din nou, a rectificat recordul național, alergând în 48:65, la numai 10 sutimi de secundă de cea mai bună performanță de la categoria superioară de vârstă, Juniori I (n.r. – 48:55, Florin Suciu, 2002). ”La cursa asta nu am plecat cu gândul să fac record ci doar să ies primul, să câștig titlul național! M-am simțit foarte bine! Când am ieșit din a doua turnantă m-am enervat că fusesem depășit de cel de lângă mine și asta m-a făcut să trag mai tare. A doua parte a cursei a fost mai tare și la final eram chiar bine, nu eram deloc obosit, nici nu mi-am dat seama că am făcut record!”, ne-a povestit ploieșteanul de la CSS Ploiești / CSM Ploiești care a încercat de câteva ori și 100 de metri dar: ”Eu nu fac startul și până îmi dau eu drumul la alergare ceilalți termină. La 60 de metri e și mai greu!”.

Obiectiv: medalie la Europenele de Juniori

Mihai va începe sezonul de vară cu obiective clare. Medalie la Campionatul European de Atletism pentru Juniori (Tbilisi, Georgia, 14-17 iulie), calificare la Campionatul Mondial de Juniori I (Bydgoszcz, Polonia, 19-24 iulie), recorduri naționale în aer liber! ”La Europene vreau să iau medalie. Acolo va trebui să-mi dozez bine efortul, pentru că sunt trei curse, este mai greu. Dar o să mă antrenez să rezist. Merg acolo să iau medalie, nu la plimbare”, a punctat elevul Mariei Andrei, care are deja baremul de 49:60. În acest moment, în aer liber, la Juniori II, recordul național la 400 de metri este de 47:44 (Florin Suciu, 2000), iar la 200 de metri, de 21:75 (Adrian Badea, 2002).

Înotător, portar la Petrolul, acum recordman național la atletism

mihai-pislaru-petrolulChiar dacă face atletism de un și câteva luni, Mihai a făcut sport în cadru organizat încă din primul an de școală. În primii patru a făcut înot, apoi, la gimnaziu, fotbal. ”Am fost la Petrolul Ploiești. Acolo am fost portar pentru că îmi era silă să alerg. 🙂 Se pare că n-am scăpat de fugă până la urmă”, ne-a spus râzând cu poftă Mihai. Atletul ploieștean a fost susținut de părinții săi chiar dacă aceștia nu au făcut sport de performanță.

Antrenoarea Andrei, fost profesor la Breaza

familia-andrei-florin-maria-beatrice-adi-carnaruAntrenoare lui Mihai Pîslaru, Maria Andrei (46 de ani) a fost profesoară la Breaza apoi antrenoare la CSS Ploiești/CSM Ploiești. A avut, alături de soțul ei, și el antrenor de atletism, Florin Andrei, pentru o perioadă, chiar și un club privat de atletism, Steaua Breaza. ”Antrenez acum 50 de copii, de la 7-8 ani până la 18 ani. Am de muncă cum s-ar spune! 🙂 ”, ne-a spus Maria Andrei. Profesoara lui Mihai este mama atletei Beatrice Andrei, care este în același timp și cântăreață. (foto: Federația Română de Atletism – Cristian Barbu, Dan Mareș & colecția personală)

Mihai Pîslaru, la foc automat

pislaru-casti

 • Folosește Adidas Boost la antrenament, cuie Nike la curse, iar ceas, doar la încălzire, să știe cât timp trebuie să facă.
 • Cea mai lungă bucată la antrenament este de 600 de metri. Nu știe câți kilometri face pe săptămână sau pe lună, pentru că nu a calculat niciodată.
 • Se antrenează șase zile pe săptămână, din care 3 zile și seara și dimineața, iar două din antrenamente sunt în sala de forță.
 • Ca suplimente ia doar magneziu, zinc și calciu, pentru că, așa cum chiar el ne-a spus, nu are nevoie de altceva.
 • Ascultă foarte multă muzică la căști înainte de antrenamente și de curse, pentru că-l motivează. Are un playlist de peste 200 de melodii, din mai multe genuri muzicale.
 • Este elev la Liceul Administrativ ”Victor Slăvescu” din Ploiești după ce începuse anul școlar la Liceul Militar din Breaza. S-a mutat pentru că conducerea de la Breaza nu a fost interesată de faptul că Mihai este atlet de performanță și recordman național al României.

Mihai Pîslaru, PB

 • 400m – 49:76 (2015)
 • 400m sală – 48:65, record național Juniori II (2016)
 • 200m – 22.89, +0.4 (2015)
 • 200m – 22.26, +2,5 (2015)
 • 800m sală – 1.58:46 (2016)
 • 100m – 11:56 (2015)
 • 60m sală – 7:26 (2016)