Airia 1.5 este varianta actualizată și îmbunătățită a pantofului de alergare inovator Airia One. Pantofii de alergare de la Airia prezintă o caracteristică deosebită, o cădere laterală de 6 milimetri dinspre exterior spre interior, la capul oaselor metatarsiene.

Înclinarea laterală de 6 mm, dinspre exterior spre interior, care apare la capul oaselor metatarsiene, undeva în zona pingelei, este una din trăsăturile deosebite ale pantofului de alergare Airia 1.5. Această caracteristică, alături de faptul că partea din față a pantofului, vârful, este înclinat în sus la 35 de grade și a faptului că talpa în zona călcâiului este rotunjită și are cel mai înalt punct exact sub centrul natural de gravitație al corpului (punctul unde atinge solul), ajută 8 din 10 alergători, conform fabricanților, să fugă mai repede, cu până la 7% mai repede.Toate aceste trăsături fac din Airia 1.5, ca de altfel și din predecesorii Airia One, niște pantofi 100% de alergare, nu și de mers, producătorii spunând că pot deveni inconfortabili dacă alegi să te plimbi încălțat în ei. Mai multe detalii, pe site-ul oficial, aici!

Descrierea caracteristicilor Airia

Descrierea caracteristicilor Airia

Noul Airia 1.5, versiunea actualizată și imbunătățită a Airia One, patoful de alergare inventat de Svante Berggren, prezintă un branț Ortholite x-40 (confort sporit și un contact mai lin cu solul), o talpă Vibram Ice Trek (durabilitate sporită) și o curea în spatele pantofului pentru o încălțare mai rapidă.

Airia 1.5

Airia 1.5

”Unii alergători și-au îmbunătățit pace-ul cu până la 7%, indiferent de stilul de alergare sau de nivelul la care sunt. 8 din 10 alergători au raportat rezultate pozitive”, se menționează pe pagina oficială a companiei Arbesko Gruppen AB cu sediul în centrul Suediei, la Orebro. ”Vânzările au fost scăzute, resursele au fost greu de găsit. Unii ar putea spune că cel mai înțelept lucru este să te retragi. Unele idei însă sunt prea bune pentru a fi lăsate să moară. Când știi că ai o idee superioară trebuie să te lupți pentru ea. Vom continua să facem pantofi inovatori și deosebiți”, a spus CEO Airia, Mattias Geisler.

Test Airia, în Etiopia

Test Airia, în Etiopia

Testele efectuate în zona de expoziții de la maratonul de la Berlin au arătat că la folosirea Airia 1.5 energia consumată în timpul alergării a fost cu 1.9% mai redusă. Producătorii spun că, în afară de creșterea vitezei, folosirea Airia 1.5 duce și la îmbunătățirea posturii de alergare.

Taking care of the shoe mess after Berlin Marathon expo.

A photo posted by Airia Running (@airiarunning) on

 

Caracteristici

  • Înclinație laterală de 6 mm;
  • Vârf ridicat la 35 de grade;
  • Călcâi rotunjit pentru moduri diferite de aterizare;
  • Cel mai jos punct al călcâiului sub centrul natural de gravitație al corpului;
  • Branț Ortholite x-40;
  • Talpă Vibram Ice Trek.

Preț

 

Test Airia One în Etiopia

Prezentare Airia One

Galerie foto Airia

bojsenmollor2Un studiu din 1979, efectuat de Finn Bojsen-Moller, prezentat de runresearchjunkie.com, propunea în explicarea mecanicii piciorului două axe majore ale tălpii: una longitudinală, între metatarsul 1 (corespunzător degetului mare) și cel de-al doilea, și una oblică, între metatarsul doi și cinci. Liniile perpendiculare pe cele două axe care pornesc de la tendonul lui Ahile reprezintă un fel de ”pârghii” care explică forța necesară pentru a ridica câlcâiul pornind de la oasele metatarsiene. Corpul va căuta să minimalizeze efortul și va încerca să pivoteze inițial pe lungimea dată de axa oblică, care este mai scurtă, și apoi pe cea lungă, dată de axa longitudinală. Totuși, aceasta din urmă este cea mai rapidă. Se pare că aceasta este explicația științifică legată de ridicarea cu 6 mm din dreptul oaselor metatarsiene a pantofilor de la Airia. Se încearcă, deci, accelerarea primei ”lungimi” de pivotare, dată de axa oblică, pentru a ajunge mai repede la cea de-a doua ”linie”, cea mai rapidă.

Modelul Finn Bojsen-Moller

Modelul Finn Bojsen-Moller