Interesele sportivului trebuie puse înaintea propriului interes

4shop.ro

Marius Ionescu (35 de ani), singurul român care a reușit să alerge de 3 ori maratonul în sub 2 ore și 14 minute (PB maraton – 2.13.00, în 2016), încă este sportiv dar a început de câțiva ani să și antreneze, atât atleți cât și alergători amatori. Ce ne spune Piciu despre această meserie, mai jos.

Marius Ionescu / foto: Andra PanduruCândva, în 2016, Marius Ionescu, alături de Radu Milea și de Mihai Șerban, punea bazele Team Run și începea să îndrume alergători amatori, alergători dornici să atingă un alt nivel al pasiunii lor. Olteanului nu i s-a părut greu să jongleze cu cele două ”meserii”, cea de sportiv, alergător de anduranță, cel mai bun maratonist român al ultimilor decenii, și cea de antrenor, și de aceea, și în acest moment ajută alergătorii amatori să evolueze, printre ei amintindu-i pe Mihai Caltaru, Lucian Molner, Cristi Iancu, Serban Tir, Andrei Mezofii sau Florin Crăciunescu. Mai mult, Piciu a început de câțiva ani, să antreneze și atleți, pe Alexandru Corneschi (PB maraton – 2.18.18, în 2019), pe Robert Necula (PB maraton – 2.25.27, în 2020) și pe Claudia Necula (PB maraton – 2.55.16, în 2020).

4run.ro: Când te-ai gândit pentru prima dată că ai vrea să devii antrenor?
Marius Ionescu: Oarecum nu după foarte mulți ani de când mă apucasem de acest sport pentru că am observat că este viață frumoasă atât ca sportiv cât și ca antrenor.

De ce antrenor și nu oficial la vreun club?
Nu mă văd în spatele unui birou, am trăit atâția ani pe „teren” și vreau să împărtășesc experiența mea din sport celor care își doresc să îl practice. Vreau ca sportivul să simtă că sunt lângă el, sunt acolo în cele mai grele momente, când are nevoie ca cineva să îi spună că poate mai mult, nu doar să arăt cu degetul și să îl critic din spatele unui birou că nu a făcut, că nu face etc.

În acest moment, ești și sportiv, și antrenor, și uneori chiar și manager de sportivi. Care meserie îți place mai mult?
Toate 3 🙂 : sportiv – antrenor – reprezentant al atleților (manager asistent). Așa cum am spus, îmi place să fiu pe „teren”, în acțiune sau cât mai aproape de ea. 🙂

Care sunt ”zidurile” de care se lovește un antrenor în România?
În ziua de astăzi este greu cu noile generații, foarte puțini sportivi își dedică tot timpul pe care îl au doar sportului pe care îl practică, iar pe lângă asta este greu să îi motivezi când suportul financiar și bazele sportive și condițiile pentru a se putea pregăti cum trebuie lipsesc.

Cum ar trebui să fie antrenorul perfect pentru un sportiv?
Să pună interesele sportivului înaintea propriului interes.

Cum ar trebui să fie sportivul perfect pentru un antrenor?
Muncitor, disciplinat și isteț. 🙂

Cum l-ai descrie pe antrenorul tau, pe Cătălin Geapana?
Am petrecut împreună câte 10-11 luni pe an prin cantonamente, timp de 10 ani, mi-a fost și îmi este ca un tată. Asta înseamnă că am avut și certuri în familie 🙂 dar a fost mereu alături de mine indiferent de situație. Este antrenorul care își pune mereu sportivul pe primul plan, atât cariera acestuia cât și viitorul lui. De la el am învățat că doar prin muncă și disciplină poți avea rezultate.

Ce crezi că ajută un antrenor mai mult, experiența pe care a avut-o sau a acumulat-o ca sportiv sau cursurile/școala pe care a urmat-o să devină antrenor?
Este bună și teoria dar cred că balanța se inclină mai mult către experiența pe care ai avut-o ca sportiv, asta bineînțeles dacă ai și băgat ceva la cap. 🙂 Dar, oricât ai citi, sunt multe lucruri pe care le înveți pe parcurs, asta și pentru că fiecare sportiv este unic.

Care este diferența dintre a antrena un profesionist, un atlet care participă la curse de nivel ridicat, și un amator?
Când spunem sportiv pro, înseamnă că din asta trăiește, nu are un job la care se duce zilnic. La amatori trebuie să ai în vedere că are și alte lucruri de făcut, alte lucruri de care să se ocupe, cum ar fi jobul, familia etc, și de aceea programul de antrenament trebuie adaptat în funcție de timpul pe care îl are la dispoziție și de energia rămasă. În plus, un amator nu are presiune asupra lui și nu este o tragedie dacă nu i-a ieșit rezultatul pe care și l-a dorit, pe când la un profesionist un rezultat slab după luni de pregătire îl va influența atât din punct de vedere mental, demotivare, cât și din punct de vedere financiar.

Cum ai vedea un mediu de lucru perfect pentru un antrenor și pentru un sportiv?
Mai mult sau mai puțin, totul se rezumă la bani, iar de aici, dacă există seriozitate, disciplină si muncă, mai mult ca sigur rezultatele nu vor întârzia să apară. Poate că de multe ori nu se menționează dar în spatele fiecărui sportiv de top, pe lângă familie, există o întreagă echipă: antrenor, maseor, nutriționist, medic, psiholog etc.

Dacă este să compari perioada de început a ta ca sportiv și ce e acum crezi că au apărut modificări mari vizavi de ceea ce înseamnă tehnicile de antrenament sau relația antrenor-sportiv?
Oarecum baza este aceeași dar au apărut noi aparate pe care le poți folosi pentru a te ajuta să evoluezi, să te refaci după efort cât și să vezi la ce nivel de pregătire ești și de acolo să ajustezi fiecare antrenament. Înainte se mergea mult pe ce simțea sportivul, pe ce cunoștințe avea antrenorul și pe cât de bine comunicau cei doi, acum tehnologia a avansat și în urma unor teste, antrenorul și sportivul știu tot ce se întâmplă în organism în urma unui efort.