Filme despre munte și oameni de munte în Chamonix? Normal!

4shop.ro

Este puțin diferit de ce se întâmplă la Alpin Film Festival, frumosul festival de cultură montană din România, dar, normal, și la Chamonix există proiecții de filme despre munte, despre alergare montană, schi, cățărare, alpinism. ”Montagne en scéne” se ține de 13 ani în Franța și are loc în mai multe orașe din Hexagon.

Cu proiecții care s-au întins pe parcursul a aproape 4 ore, ”Montagne en scéne” a prezentat ”Mission”, aventuroasa incursiune pe MTB a lui Kilian Bron pe imensele și spectaculoasele dune din Namibia; ”The Pathan Project”, povestea unor cățărători francezi, belgieni și argentinieni care explorează cărări și trasee necunoscute într-un masiv din Pakistan până acum interzis turiștilor; ”Liv along the way”, un documentar despre aventura unei campioane de escaladă, Liv Sansoz, în timp ce încearcă ascensiunea a 82 de vârfuri de peste 4.000 de metri în Alpi; ”Age of Ondra”, despre intensitatea care este ”lipită” de fiecare ascensiune marca Adam Ondra, cehul fiind poate unul dintre cei mai buni cățărători din lume.

Despre festivalul ”Montagne en scéne”, aici.

În plus, ”Underdog”, un film despre alergarea montană, despre UTMB, despre încercarea britanicilor de ajunge în top 10 la cursa de 100 de mile din jurul Mont Blancului. Și despre Damian Hall, un tip trecut de 40 de ani, care a reușit anul trecut, în timp ce Robert Hajnal ajungea al doilea la linia de finiș, să termine pe locul 5!Ne oprim asupra unui film care, poate, surprinde cel mai bine adrenalina în formă pură, adrenalină ce se pompează în cantități mari chiar și în organismul celor care par născuți și crescuți pe schiuri la altitudini mari. Este vorba de parcurgerea pe schiuri, la vale, a unor pante amețitoare, ascunse, ”neschiate” înainte, ”interzise”, aventuri realizate de Vivian Bruchez alături de prietenii lui, printre care și Kilian Jornet. Organizatorii festivalului nu numai că au prezentat ”Entre les lignes”, dar l-au și invitat pe Bruchez pe scenă pentru a răspunde întrebărilor, dar și pentru a arăta și explica cum se antrenează pentru a reuși coborârile impresionante.

Pentru că am adus vorba de Alpin Film Festival, facem și o scurtă prezentare. E un festival organizat la Brașov, Predeal și Bușteni de producătorul de film Dan Burlac, care a ajuns în 2019 la ediția a 4-a, fiind de fapt mai mult decât un festival de film. Este o prezentare a sufletului muntelui, prin filme, românești și internaționale, prin expoziții de fotografie și lansări de carte, prin concursuri de schi-alpinism, alergare și orientare etc.

Despre Alpin Film Festival, pe site-ul oficial alpinfilmfestival.ro și pe pagina de Facebook.