Sunt scutirile pentru uz terapeutic folosite doar pentru a ajuta sportivii să depășească probleme medicale apărute în timpul antrenamentelor cu ajutorul unor medicamente care de obicei sunt pe lista interzisă a organismelor anti-doping? Uneori da, uneori…

Între numeroasele nume scoase la iveală de hackerii ruși Fancy Bears, alături de atleți care au avut parte de scutiri medicale pentru a folosi substanțe dopante, ca Galen Rupp sau Mo Farah, au fost și cicliștii britanici Chris Froome și Bradley Wiggins, ultimul având una dintre ele pentru substanța triamcinolon. Fostul câștigător al Turului Franței s-a apărat spunând că nu a făcut nimic rău, folosind medicamentul pentru a se trata de anumite probleme medicale. Ciudat este că substanța a fost folosită înainte de trei mari competiții la care a luat parte, inclusiv Le Tour din 2010, cursă pe care a câștigat-o.

Bradley Wiggins, Fancy BearsUn fost coleg din lotul Marii Britaniei, ciclist suspendat pentru dopaj, acum unul dintre sportivii care încearcă să explice care sunt ”subsolurile” dopingului internațional, David Millar, a declarat că a luat aceași substanță, medicamentul Kenacort, pentru o problemă medicală inventată. ”Kenacort-ul era un drog de luat o dată pe an. Ai fi fost nebun să-l iei de mai multe ori. De trei ori am luat, erau perioade când eram cel mai ușor din cariera mea, și cu toate astea mereu m-am simțit puternic. Fizic, eram ca o mașină. Am luat acest drog puternic ca să-mi măresc performanțele și am făcut-o sub această manta a scutirilor pentru uz terapeutic”, a spus pentru New York Times, scoțianul. ”Acționam legal, cu toate că trișam. Eram în zona gri. Dacă e legal, nu contează că nu e etic”, a adăugat Millar.