Olteanca Cristiana Pomacu, specialista probei de semimaraton

4 semimaratoane sub 69 de minute, vice-campioană mondială de semimaraton de două ori, Cristiana Pomacu deține cel mai bun timp românesc pe această distanță alergat într-o cursă de 21 de kilometri și 97 de metri, la Lisabona, în 1998 (68.09).

”Eu «rupeam» pe semimaraton, proba asta mi-a plăcut foarte mult. Îmi plăcea să alerg pe asfalt, în «cuie» nici nu știam să stau. Iar la cros, că mai trebuia să alerg și așa ceva pentru club, aveam gleznele bandajate non-stop, pentru că la prima gropiță de pe traseu mi le scrânteam. Nu aveam forță în picioare ca altele”, ne spune Cristiana Pomacu (15.09.1973), fosta atletă care ajungea să se antreneze în perioada de iarnă și 1.000 de kilometri pe lună. Da, olteanca născută la Calafat ”rupea” pe semimaraton. Din primele 10 performanțe românești din toate timpurile pe această distanță, Cristiana Pomacu deține 4, 68.09, 68.19, 68.43 și 69.00 (primele două făcute la Lisabona, unde IAAF nu omologa atunci recorduri). În plus, recordul național de tineret pe 21,097 km l-a făcut la 21 de ani, în Franța, atunci devenind pentru prima dată vice-campioană mondială de semimaraton (la senioare). Performanță pe care a repetat-o după 2 ani, când a alergat 68.43 la Kosice, timp considerat de IAAF record personal. ”La primul semimaraton mondial, când am terminat pe locul 2, am alergat cu Anuța Cătună, care a venit pe 3, și cu o rusoaică. Yegorova s-a desprins de noi, eu am rămas cu Anuța, ea era mai experimentată și mă gândeam că știe ea ce trebuie făcut. Când însă i-a spus antrenorului ei că nu mai poate să plece în urmărire, aș fi vrut să mă duc eu, dar era prea târziu nu mai puteam să o ajung pe rusoiacă”, își reamintește Cristiana.

Primul maraton, în teniși de Drăgășani

Pomacu a început atletismul la Deva, după ce a ajuns acolo să dea probe cu ajutorul vărului ei, fostul atacant de la Rapid București, Fane Țîră. Apoi, a ajuns la Craiova, din clasa a 12-a începând sportul de performanță, de când a fost cooptată la lot. ”La Deva, am alergat 8 kilometri cu fetele care erau deja acolo, am terminat a 2-a și am fost selecționată la atletism, unde și am rămas până în primul trimestru din clasa a 10-a. Apoi m-am dus la Craiova. În ultimul an de liceu, eram cu un băiat și maică-sa mi-a spus să-l las că ai mei nu au starea lor materială. Mi-am jurat că o să-mi fac eu starea mea materială, să nu mai conteze cea a părinților”, explică Pomacu.

Nici nu ajunsese la 18 ani și fugise deja 2 maratoane, unul în teniși de Drăgășani. ”Nici nu știam ce urma să alergăm, am ajuns la o cursă și am văzut că are 42 de kilometri. A fost primul maraton, am terminat în teniși, undeva pe la 2 ore și 58 de minute”, povestește olteanca. La următorul, cu o lună înainte de a împlini 18 ani, făcea record național de Juniori 1, și acum în picioare (2.37.56). Fosta atletă care acum deține o firmă care face haine nu a avut același succes, ca în cursele de ”semi”, și la maraton. Cu toate astea, printre altele, a câștigat de 3 ori Maratonul Belgrad, a terminat pe locul 24 la un Campionat European și a alergat la maratonul olimpic din 1996, de la Atlanta, unde a făcut DNF. ”Atunci am fost foarte bine pregătită dar umiditatea în perioada aia a fost foarte mare. Transpirație mare, doza de săruri care ne fusese preparată nu a fost de ajuns, așa că la intrarea în ultimii 6 kilometri mi s-au contractat așa de tare mușchii că nu am mai putut să merg, m-am pus pe jos”, își aduce aminte Cristiana.

Cum își explică Cristiana traiectoria, ținând cont de antrenorii și ”stațiile” prin care a trecut? ”Au fost pe parcursul carierei mele multe ghinioane, multe șanse ratate, dar și clipe foarte frumoase. A fost o perioadă când am ajuns să mă antrenez cu Aurica Buia (n.n. – maratonistă cu PB 2.31.39), cu antrenorul ei, care era și soțul ei, dar ea nu s-a simțit bine cu mine și a trebuit să renunț. Am ajuns la Ilie Elena, am fost prima lui sportivă ca și antrenor. Mă susținea, mă ajuta, dar a intervenit ceva și nu am mai putut lucra împreună. Pregăteam un semimaraton ce urma să aibă loc la Palma de Mallorca și în ultima săptămână am intrat în oboseală. Toți se întrebau ce se întâmplă. Ideea e că eu nu am acceptat să fiu cu antrenorul meu, multă lume zicea că așa e bine, sportiva și antrenorul să fie împreună. Eu le-am spus că prefer să mă las, să mă duc acasă, decât să fac asta. Am fost și în grupă la Carol Santa, apoi la Liviu Șimon. Am fost și în cantonament în SUA, să mă pregătesc alături de Lidia. Asta până la un antrenament când am tras mai tare și Lidia s-a supărat. Până la urmă ne-am pregătit separat, ca într-un final eu să revin în țară. Am primit și oferte să mă duc să mă antrenez în Japonia și Germania, dar am refuzat”, explică pe scurt Cristiana, care a fost antrenată pe final de carieră de Cristina Matei Cojocaru.

”Am spus stop atletismului la 32 de ani, aveam probleme de sănătate, o lipsă mare de calciu, mă sufocam, au apărut accidentări la inghinali, dureri de spate”, ne-a zis fosta sportivă. ”Atletismul e chiar frumos, dar sportul de performanță cere sacrificii. Îmi aduc aminte o perioadă când eram în Craiova și cei de la club nu ne-au mai plătit mesele, așa că au fost zile când mâncam doar un covrig. A văzut tata atunci cât de slăbănoagă ajunsesem, a vrut să mă ia acasă sau să-mi trimită de mâncare de la Calafat. Când au apărut problemele de sănătate mi-au zis doctorii că trebuie să fac tratament cu decanofort de la 6 luni până la un an. Am zis că așa ceva nu bag în mine. Acum, când mă gândesc, îmi pare rău că nu am căutat mai mulți doctori să văd ce se poate face. Ce bine ar fi să fac atletism atunci cu mintea de acum! Și am ajuns să nu mai fac sport și mă gândeam ce mă fac eu acum? Nu am intrat la club ca antrenoare, mi s-a cerut 2.500 de euro ca să mi se dea un loc acolo. Cum să dau așa ceva când ei nici măcar nu mi-au plătit medaliile pe care le-am câștigat pentru ei!”, a conchis Pomacu.

PB & Selecție rezultate

  • Medalie de argint, CM Semimaraton, 1997, Kosice, 68.43
  • Medalie de argint, CM Semimaraton, 1995, Belfort, 1.10.22
  • Plus încă doua top 10 – în 1998 și 2000
  • 3 medalii de aur cu echipa la CM de Semimaraton
  • Record național Tineret semimaraton 1.10.22 / 1995 Belfort
  • Record național Juniori 1 maraton 2.37.56 / 1991 Bucuresti
  • Loc 24, Campionatul European de Atletism, maraton
  • Participare Jocurile Olimpice Atlanta, maraton, 1996
  • 5.000 m – 16.14:63
  • 10.000 m – 32.15:02
  • 10 mile – 53.53
  • Semi – 68.43 (mai are 68.19 și 68.09 la Lisabona, timpi care nu sunt luați în considerare de IAAF ca recorduri sau PB)
  • Maraton – 2.29.44

* FRA consideră record național la semimaraton timpul pe care Constantina Diță l-a avut pe această distanță la maratonul din Chicago, în 2016, 68.07. Cel mai rapid semimaraton alergat de o româncă într-o cursă de semimaraton este realizat de Cristiana Pomacu, 68.09, în 2002, la Lisabona. Cu toate astea, rezultatele de la Lisabona nu au fost luate în considerare de IAAF pentru record sau PB până în 2008. Constantina Diță a alergat tare și într-o cursă de semimaraton această distanță, la Drobeta Turnu-Severin, în 2002, terminând cursa în 68.10.