Pavel Nedved, pe șosea
Pavel Nedved, pe șosea

Nedved și Edwin van der Sar au dat fotbalul pe maraton

4shop.ro

Pavel Nedved (40 ani), Edwin van der Sar (42 ani), Dwight Yorke (41 ani) sau Muzzy Izzet (38 ani) s-au transformat din super-fotbalişti, internaţionali cu zeci de selecţii pentru Naţionalele pentru care au jucat, în atleţi amatori în probele de fond, cu participări la competiţii de maraton sau semi-maraton. Pavel Nedved, cel mai bun fotbalist din Europa în 2003, a început pregătirile pentru primul său maraton, participând la curse mai scurte. ”Alerg să mă distrez şi să mi se facă sete”, glumea jucătorul care a marcat de 18 ori pentru Cehia.

A participat la două semi-maratoane, ambele la Praga, în 2009 şi în 2012, încercând să scape de sedentarismul care îl presupune slujba sa din birourile clubului Juventus Torino, unde este membru al consiliului director. Maratonul ar trebui să-l alerge în acest an, tot la Praga, pe 12 mai. ”În programul meu de antrenament am încercat să fug singur 30 de kilometri. Picioarele mele au devenit neascultătoare, a fost foarte dificil. Va fi brutal”, a precizat fotbalistul. Nedved (91 selecţii, Cehia) a alergat sub două ore cele două semi-maratoane alături de doi foşti colegi de la naţională: atacantul Vratislav Lokvenc (74 selecţii) şi Tomas Votava (13 selecţii).

Dwight Yorke // foto: swindonweb.com, praguemarathon.com, mirror.co.uk
Dwight Yorke // foto: swindonweb.com, praguemarathon.com, mirror.co.uk

Dwight Yorke a alergat pentru fiul său orb

Edwin van der Sar (130 de selecţii, Olanda), portarul care a câştigat de două ori Liga Campionilor, cu Ajax şi Manchester United, a încercat din prima să termine cursa de 42, 195 km. A trecut linia de sosire a maratonului New York, la sfârşitul anului 2011, în 4h:19:16. Un alt jucător care a reuşit să finalizeze proba regină a atletismului, în 3h:31:56, fostul fotbalist de la Aston Villa şi Manchester United, Dwight Yorke (74 selecţii, Trinidad-Tobago), a alergat pentru a strânge bani în contul ”Vision”, organizaţia sa care ajută copiii orbi (fiul său Harvey este nevăzător). Atacantul care a marcat 47 de goluri pentru United nu este însă cel mai rapid fost fotbalist devenit maratonist. Onoarea îi revine lui Mustafa ”Muzzy” Izzet (8 selecţii pentru Turcia) care a jucat la Chelsea, Licester şi Birmingham. Mijlocaşul a terminat cursa de la Londra (2011) în 3h:22:36. ”Ultima parte, ultimii 8-10 km, a fost cel mai greu lucru pe care a trebuit să-l fac în viaţa mea”, a povestit jucătorul cu tată turc şi mamă englezoaică.

Paolo Di Canio
Paolo Di Canio

Di Canio, semi-maratonist din greşeală

Paolo Di Canio (44 ani), cunoscut pentru saluturile romane (saluturi preluate apoi de nazişti) pe care le făcea alături de suporterii lui Lazio şi pentru orientările fasciste, a alergat fără să vrea un semi-maraton. Fiind invitat în 2011 să dea startul la cursa care avea loc în oraşul Swindon (era antrenor la FC Swindon, în liga a treia engleză), Di Canio a luat startul şi în cursa populară de 3 km. Fostul jucător de la Lazio şi West Ham a greşit însă traseul şi a ajuns alături de un pluton al alergătorilor de semi-maraton. ”Nu m-am oprit pentru că era o încercare pe care trebuia să o duc până la final. Am fost fericit că am alergat continuu”, a precizat la final fostul atacant italian.