Claudia Bobocea

Coronavirus / Adio, Europenele de Atletism 2020! Urmează și UTMB?

4shop.ro

Peste tot în lume, cursele de alergare dispar una după alta, unele sunt amânate, altele, anulate. Chiar dacă erau programate între 25 și 30 august, Campionatele Europene de Atletism au fost anulate. În aceeași perioadă, tot în Franța, este programat și Ultra Trail du Mont Blanc.

Între 25 și 30 august, la Paris, urmau să se desfășoare Campionatele Europene de Atletism, o competiție care rămăsese ultimul eveniment major care încă nu fusese amânat după ce datele de desfășurare ale Campionatului Mondial de Sală de la Nanjing și Jocurilor Olimpice de la Tokyo au fost mutate în 2021. Așa cum era de așteptat, mai ales că situația sanitară creată de pandemia de Sars-Cov-2 în Hexagon este destul de dificilă, și Europenele urmau să aibă aceeași soartă. Însă, dacă celelalte două evenimente au fost amânate, meeting-ul din capitala Franței a fost anulat complet. ”Sănătatea atleților, fanilor, oficialilor, partenerilor și a tuturor celor conectați la acest sport este mai importantă”, au anunțat organizatorii. ”Deocamdată așteptăm să vedem ce decizie va lua World Athletics și Federația Europeană în privința calendarului internațional, dar și FRA în vederea Naționalelor. Cred că în 2 săptămâni vom ști și astfel vom vedea cum vom programa acest an. Sper totuși să existe ceva concursuri în august sau în septembrie, să putem ieși din această monotonie a antrenamentului, pentru că acum nu mai există presiunea specifică în antrenament, pregătirea decurge mai relaxat”, ne-a spus Claudia Bobocea una dintre atletele ”tricolore” calificate la anulatul European de la Paris. ”Este o situație specială care va rămâne în istorie. Din punct de vedere competițional este o pierdere, și asta din cauza relațiilor pe care un sportiv profesionist le are cu sponsorul, cu managerul, cu clubul și cu alte entități cu care colaborează. Este important să rămânem focusați și să nu tratăm cu lejeritate această situație nou creată, deoarece va fi dificil să revenim la parametri maximali într-un an delicat 2021 unde vor fi 3 competiții majore (C.M de sala, C.E de sala și J.O.)”, a adăugat Claudia. În plus, mai mult de jumătate din etapele de Diamond League au fost suspendate, Doha, Stockholm, Roma, Rabat, Eugene și Paris anunțând deja acest lucru. La Oslo, acolo unde trebuia să aibă loc pe 11 iunie a 7-a etapă, se încearcă un nou format, numit Impossible Games, în care organizatorii asigură că se va respecta distanțarea socială, atleții urmând să participe în număr mic. De exemplu, la alergare, campionul mondial Karsten Warholm va încerca un nou record mondial, cel mai probabil singur pe pistă. Există șanse ca să vedem și o luptă între deținătorul recordului mondial la săritura cu prăjina, Mondo Duplantis, și Renaud Lavillenie.

Francois D Haene si Kilian Jornet, Foto: © UTMB® - Pascal Tournaire & Franck OddouxÎntre 23 și 30 august, este programat și Ultra Trail du Mont Blanc, eveniment care are și el din ce în ce mai puține șanse de a avea loc în ultima lună a verii. Organizatorii evenimentului care are loc în 3 țări, cu 10.000 de participanți și mult mai mulți voluntari, nu au luat încă o hotărâre dar au anunțat că la finalul lunii mai vor decide dacă îl vor anula sau dacă îl vor reprograma la altă dată, asta în cazul în care nu se va mai putea desfășura în august. Triplu-câștigător al UTMB-ului, francezul François D’haene, a comentat pentru lequipe.fr: ”Putem oricând face sport singuri, să ne testăm forțele, să ne descoperim. Atunci când voi putea, voi începe să alerg din nou distanțe lungi. Am două obiective majore, unul e UTMB, ambele ar putea fi anulate. Dar pot să-mi construiesc propriile mele provocări, să le depășesc, și să fiu astfel mulțumit fără a fi nevoit să mă lupt și să mă compar cu altcineva”.