Adela Bălțoi, arbitru
Adela Bălțoi, arbitru

Adela Bălțoi, atleta care te prinde-n ofsaid!

4shop.ro

Sportivă la Pandurii Târgu Jiu, Adela Bălțoi este și arbitru. Când nu ia parte la competiții de alergare, atleta ”ară” tușa de pe lateralele terenului de fotbal cu fanionul în mână.

Cu părul lung prins la spate, îmbrăcată în negru, cu jambiere trase până sub genunchi, cu adidași cu crampoane, cu un fanion în galben și roșu, la 1.60m înălțime și 47 de kilograme, Adela Paulina Bălțoi urmărește atent fotbaliștii și semnalizează ”centralului” ori de câte ori o infracțiune este comisă. ”Cea mai bună prietenă a mea făcea asta și așa am ajuns și eu să mă înscriu la cursuri. Ideea era că câștig un ban în plus”, ne-a povestit Adela Bălțoi care primește un barem de 30 de lei pe partidă. Cum n-a ajuns încă să arbitreze meciuri pe la sate, unde deciziile pot fi schimbate de spectatori cu ajutorul topoarelor și furcilor, Adela nu a avut probleme prea mari cu fanii fotbalului: ”Se mai înjură dar, ținând cont că nu sunt la liga a cincea, pe nu știu unde pe la țară, nu-i foarte rău. N-am pățit nimic”. ”Am avut numai meciuri de băieți, dar juniori”, a adăugat sportiva antrenată de Viorica Dima. Credeți că are probleme la testele fizice? Da, alea pe care nu erau în stare să le treacă Teodor Crăciunescu sau Marius Bocăneală, ”fluierași” de prima ligă? ”Mi se par foarte, foarte ușoare. Eu fac cinci ture doar la încălzire și băieții cu care dau testele nici măcar nu s-au schimbat”, ne-a spus râzând sportiva de 23 de ani.

Când eram mică îmi ziceam ce bine ar fi să ajung să alerg ca Gabriela Szabo. Dar cum ei nu i-au plăcut alergările lungi, îmi place Constantina Diță.

Este nepoata fostului dinamovist Alexandru Bălțoi

alexandru-baltoiAdela nu este străină de sportul rege. ”Eram cea mai fotbalistă dintre toți”, ne spune despre timpurile când bătea mingea în curtea școlii. Mai mult, unchiul ei este Alexandru Bălțoi (33 de ani, foto dreapta), fost fotbalist care a debutat în prima ligă pentru Dinamo în 2000, în Extensiv Craiova – Dinamo , 0-1, și care a câștigat alături de ”câini” 2 campionate și două cupe al României. Atacantul a evoluat pentru formația din Ștefan cel Mare 48 de meciuri, marcând 12 goluri și a mai jucat la Farul Constanța, Oțelul, FC Argeș, UTA, FC Brațov, Ceahlăul Piatra Neamț, Concordia Chiajna, FCM Câmpina, Unirea Alba Iulia, CF Brăila, Rapid Ghidighici (Basarabia) și Academica Argeș.

Adelina Panaet și Adela Bălțoi
Adela Bălțoi (5148), la un concurs în sală

E vice-campioană națională de maraton

Dacă s-ar face un clasament general al atleților în funcție de suprafețele de alergare și de multitudinea de distanțe parcurse în concurs, Adela Bălțoi ar fi pe primul loc. La orice distanță te uiți, de la 1.500 de metri până la maraton trecând prin ”obstacole”, la orice suprafață privești, pământ, munte, asfalt sau pistă, sigur e acolo. Și nu face numai act de prezență, e și în top: loc 2 la maraton, loc 3 la semimaraton, loc 3 la alergare montană, loc 3 la ”obstacole”, loc 4 la cros și loc 5 la 5.000 de metri.

Cand eram la liceu l-am întrebat pe fostul meu antrenor de ce nu mă lasă să fug semimaraton. Mi-a răspuns că îi era frică să nu mă las de sport.

Adela Bălțoi pare de nesperiat în curse! Cu toate astea e foarte emotivă: ”Nu vreau să arăt ce simt, cum mă simt. Dar, să veniți odată la un examen de-al meu să vedeți cum fac. Tremur toată, d-abia pot să deschid gura (râde)”. Crescută la Berlești, lângă Târgu Jiu, Adela nu credea că mai poate face atletism din cauza vârstei. Împlinise deja 16 ani. Dar a dat probe, a alergat, a câștigat tot și a plecat acasă fără să spună cum să fie contactată. Nimeni nu știa de unde să o ia! Antrenorul de atunci a căutat-o în cartea de telefoane după numele de familie și a dat de niște rude pe care le-a sunat și cărora le-a spus să o trimită la atletism. ”Mai târziu am ajuns la Pandurii Târgu Jiu, la Viorica Dima. La liceu nu primeam nimic. Altfel ești motivată când câștigi și ceva bani”, povestește Adela. Atleta de la Pandurii Târgu Jiu nu se mulțumește numai cu clasări pe podium la cursele din România și la campionatele balcanice. ”Îmi place cel mai mult maratonul și semimaratonul. Vreau să fug un timp tare și nu o să mă las până nu o voi face. În viitorul apropiat vreau să alerg un 2.40.00 și apoi, de ce nu, și mai tare. Vreau să-mi imbunătățesc toți timpii, să ajung la Jocurile Olimpice. Vreau să iau mâcar un bronz, că tot ies eu acum mereu pe locul 3. Nu vreau aur, mă mulțumesc cu un bronz (râde). Eu îmi doresc foarte mult să fie din ce în ce mai bine, să alerg din ce în ce mai repede, chair dacă nu îmi iese mereu. Eu și când nu iese ce trebuie, îmi pun tot sufletul acolo, dau tot ce pot”, ne spune sportiva de la Târgu Jiu care în sală, în acest an, a reușit un timp la care nu se aștepta: ”Nu-mi venea să cred că am fugit în 9.30:24, pe 3.000 de metri. Nu am făcut deloc antrenament în sală, ci mai mult pe șosea, prin parc, în condiții de iarnă”.

Alexandru Staicu, alături de colegii de la Târgu Jiu - Gabi Gorun, Eugen Șorop, Daniel Lupulescu și Adela Bălțoi
Adela Bălțoi, alături de colegii de la Târgu Jiu – Gabi Gorun, Eugen Șorop, Daniel Lupulescu și Alex Staicu

Adela Bălțoi, la foc automat

 • Primul maraton al anului o să fie la Viena, pe 10 aprilie.
 • Are ceas fără GPS. ”E un Casio”
 • Alergările lungi le face pe Dealul Târgului – ”Avem acolo ture și de 12 km, și de 14 km, și de 18 km. De obicei o alergăm pe cea de 18 kilometri”
 • Semnul de pe umărul drept este din naștere.
 • Nu aruncă adidașii decât dacă se rup – ”Am mai multe perechi, unele de la «second hand», unele primite la finalul Maratonului București. Acum le folosesc mai mult pe ultimile”
 • Face 11 antrenamente pe săptămână – ”Joi, sâmbătă și duminică, fac un antrenament pe zi, în rest câte două. Când fug de două ori pe zi cred că fac cam 20 de kilometri în medie. Nu prea am stat să calculez”
 • Deocamdată nu știe la care probă este mai bună – ”Alerg de la 1.500 de metri, la 3.000 de metri obstacole, la maraton, și cros și alergare montană”
 • Îi plac antrenamentele mai lungi – ”Urăsc bucățile de 400 de metri” (râde)
 • Nu a fost deloc accidentată, din fericire – ”Am avut niște dureri pe la mușchi, pe la tendoane, pe la ficat, dar nimic serios. Sper ca nici să nu am vreodată probleme grave!”

Adela Bălțoi, în anul 2015

 • Locul 2, Maraton, 2.59.14, Campionatul Național
 • Locul 3, Semimaraton, 1.17.17, Campionatul Național
 • Locul 3, Semimaraton, 1.20.40, Campionatul Balcanic
 • Locul 3, 3.000 m obstacole, 10.41:72, Internaționalele României
 • Locul 3, Alergare Montană, 50.07, Campionatul Național
 • Loc 1, Echipa, Alergare Montană, Campionatul Balcanic
 • Loc 4, Cros, Campionatul Național
 • Loc 1, Echipa, Cros, Campionatul Balcanic
 • Locul 5, 5.000 de metri, 17.17:83, Campionatul Național

Adela Bălțoi, PB

 • 5.000m – 17.05:80 (2015)
 • 10.000m – 39.49:13 (2013)
 • Semimaraton – 1.17.17 (2015)
 • Maraton – 2.55.11 (2014)