Am stat de vorbă cu Viorica Mălai, Ingrid Mutter, Andrei Preda, Bogdan Damian, Szabolcs Gyorgy și Ionuț Zincă despre prima ediție a CN de Alergare Montană Ultramaraton, cursă ce va avea loc la Șuncuiuș (Bihor), pe 30 martie.

Prima ediție a unui Campionat Național de Alergare Montană Ultramaraton și totodată o cursă la finalul căruia se pot cunoaște și alți sportivi care vor face parte din lotul României pentru Mondiale, va avea loc pe 30 martie în cadrul Primavera Trail Race, pe un traseu de 53 de kilometri și 2.230 de metri diferență pozitivă de nivel. În acest an, Campionatul Mondial de Ultra Montan, ce va avea loc pe 8 iunie, in Miranda do Corvo, Portugalia, se va desfășura pe un traseu de doar 44 de kilometri și 2.100 de metri diferență pozitivă de nivel (detalii, aici).

La competiție s-au înscris 22 de băieți și 9 fete, printre ei și cei mai buni alergători și alergătoare montane din România. Din cei 4 sportivi care au fost acceptați automat în lotul pentru Mondiale, Ana Cristina Constantin și Robert Hajnal (cele mai bune locuri românești la Mondialul de ultra de anul trecut), și Denisa Dragomir și Ionuț Zincă (cele mai bune clasări românești la CM de lungă distanță din 2018), doar prahoveanul participă la Șuncuiuș.

Viorica Mălai a avut un început de an bun, a alergat la Transgrancanaria, un ultra de 128 de kilometri și 7.500 de metri diferență pozitivă de nivel. A terminat  pe locul 11, după 20.32.14: ”Voi avea un răspuns la întrebarea dacă sunt pregătită, sâmbătă, după cursă. 🙂 M-am recuperat bine după Transgrancanaria. Teoretic, la CN, e o distanță de viteză, echivalentă cu cea de maraton, în care te consumi altfel decât la un ultra mai lung. Traseul e foarte frumos și surprinzător, îmi place destul de mult. Am câștigat cele două ediții de până acum de Primavera Trail Race, dar, ce-i drept, nu a fost campionat național. 🙂 Și, mai mult, traseul a fost modificat, lungit un pic, pentru a putea obține 3 puncte ITRA”.Andrei Preda nu a adunat nici măcar 100 de kilometri de alergare în ultimele 4 luni. A adunat însă peste o mie pe schiuri. A avut un sezon de iarnă de schi-alpinism foarte bun, a participat la Campionatul Mondial, competiție unde cu echipa a urcat pe poziția a 8-a. Are doar o săptămână de când a pus schiurile în cui, face febră când aleargă, dar glumește de situație și crede că o va scoate la capăt. ”Am avut 4 zile să mă antrenez pentru Campionatul Național de Ultra. 🙂 Am alergat saptămâna asta de 5 ori, și toată iarna de încă 3 ori, câte 6 kilometri de fiecare dată! Acum am făcut puțină febră de la coborâri, dar trece. O să mă descurc eu cumva! Nu am mai facut trecerea asta de la un sezon de iarnă full de schi-alpinism la alergare așa repede niciodată. În mod normal îmi trebuia măcar o lună. E un alt tip de mișcare, din cauza șocurilor de pe coborâri care nu apar la schi, am făcut acea febră musculară la alergări. E nevoie de mai mult timp ca mușchii să se acomodeze. E un experiment interesant! 🙂 ”.

Ingrid Mutter a ales ca o ultimă verificare înainte de campionatul național să fie Carrera Alto Sil, o cursă de 32 de kilometri și 1.900 de metri diferență pozitivă de nivel, la finalul căreia, după 3 ore și 26 de minute a terminat pe locul 2: ”Nu am mai alergat niciodată distanța asta și urăsc ultra-urile 🙂 . Dar, nah, fie ce-o fi! 🙂 Cred că sunt pregătită! Cel mai mult am fugit la Matterhorn Ultraks, undeva pe la 5 ore și jumătate. Cred că ar fi fost mai bine ca traseul să fie cât mai aproape de ce va fi la Mondiale, distanță și profil. Și ar fi fost bine și ca toți cei care vor fugi la Mondiale să participe și la cursa asta. Să fie o selecție! La Șuncuiuș e foarte fain, am mai participat la cros acum 2 ani. Cursa de la Carrera Alto Sil mi-a arătat că sunt unde ar trebui să fiu cu pregătirea, mai ales că iarna asta a trebuit să mă adaptez unui program de lucru normal. Iarna asta am făcut și mult schi, iar ca și kilometri am strâns destul de puțini. Cred însă că stilul ăsta mi se potrivește cel mai mult. Nu aș putea niciodată să mă antrenez ca un sportiv ”adevărat”, gen cu un plan de antrenament etc, aș începe să urăsc alergatul. De exemplu, la mine planul de antrenament dispare în 3 secunde dacă ninge afară! 🙂 Deci, fără plan, pentru că nu vreau să dispară plăcerea și nici motivația. Vreau să fac sport și la 50 – 60 de ani!”.Szabolcs-István György a alergat ultima lui cursă la Carrera Alto Sil, acolo unde a terminat pe locul 7, după 3 ore și 3 minute, asta după ce a petrecut aproape două săptămâni luând parte la mai multe curse de orientare în alergare: ”Am avut ceva probleme fizice acest an, dar nu e ceva care să mă oprească din cursă. E mai mult o jenă care mă tot bate la cap, e enervant, e ca o senzație că ai un roi de țânțari în jurul tău de care nu mai scapi. Am o bază în spate pe care mă pot bizui, mă va ajuta în cursă. E o «întrecere» lungă și deci ritmul e mai lent decât la competițiile cu care sunt obișnuit, ar trebui să mi se potrivească. Cunosc zona, e faină, are de toate. Am mai alergat de două ori curse de 5 ore până acum”.

Bogdan Damian, alergător montan și triatlonist, este  la prima cursă din 2019, dar crede că la finalul ei va fi bucuros pentru că pregătirea pe care a făcut-o în Spania a fost foarte bună: ”«Cantonamentul» din peninsula Iberică a decurs foarte bine, cred că a fost cea mai bună pregătire pe care am făcut-o de când alerg. Cei peste 50 de kilometri ai cursei de sâmbătă mi se par cam mulți, e o distanță cam lungă, ținând cont că pentru mine e prima cursă din an. Bine, e prima dintr-o serie aproape săptămânală de concursuri care vor urma. Ceva așa lung nu am mai fugit, dar ca și timp, adică în jurul a 5 ore, am făcut triatlonul Transfier (n.n. – 5 ore și 17 minute, Transfier 2016). Oricum, conform pregătirii, nu mă sperie nici distanța, nici adversarii puternici care sunt la start”.

Ionuț Zincă s-a pregătit în acest an în Spania, alături de Radu Milea și de Bogdan Damian. Campionatul Național de Ultra e prima competiție a anului pentru prahovean, el alegând să participe chiar dacă e deja calificat la Campionatul Mondial de Ultra Montan: ”Pe lângă că este un campionat național, este și un test pentru mine, vreau să văd cum reacționez la o cursă de 5 ore!”.

foto: Bokami Západných Tatier, Retezat SkyRace, Festival Montan Sacele,

Carrera Alto Sil, Primavera TrailRace