Vasile Hârjoc sau cum e să alergi un maraton în 3 ore și 7 minute la 65 de ani

4shop.ro

Să poți să te apropii de 3 ore, timp de parcurgere al unui maraton, este un vis pe care mulți nu reușesc să-l realizeze, indiferent de vârstă sau de antrenamentele făcute. Vasile Hârjoc poate, la 66 de ani!

Poate faptul că un om poate duce o medie de 4m:25s pe mia de metri pe o distanță de 42,195 kilometri nu spune cine știe ce pentru multă lume. Poate că un maraton în 3 ore și 7 minute pare ceva banal și ușor de făcut pentru unii. Sunt însă limite greu de realizat de amatori! Mai mult, cel care a reușit să atingă aceste borne are 66 de ani! Vasile Hârjoc este campionul național la +65 ani la maraton și deține mai multe recorduri naționale ale categoriei sale de vârstă, printre ele, la maraton (3.13.37) și la semimaraton (1.28.39), ambele făcute în 2018.

Născut iarna (25 feb), în 1953, în comuna Cut, județul Alba, Vasile Hârjoc nu a făcut atletism. S-a luat de alergare târziu și cu cât înaintează mai mult în vârstă cu atât uimește mai mult prin rezultatele lui la maraton. ”Cut e o comună cu 618 case, datată de peste 700 de ani, până la 15 ani acolo am stat. Apoi, după clasa a 8-a am ajuns la Cugir, unde am făcut și fotbal la juniori, la Metalurgistul Cugir. Asta până pe la 17 ani, când mi s-a spus că am tensiune și nu am mai fost lăsat să joc. Eu am continuat la alt club, la Alba Iulia, până la 19 ani, am ajuns până în Divizia C. Apoi am făcut Școala Militară, unde nu am mai fost lăsat să joc fobal, și după, am lucrat ca militar la Uzina Mecanică Cugir”, ne-a povestit detalii despre ce sporturi a făcut la tinerețe ardeleanul.

Dar cum s-a luat de alergare, de atletism? ”Aveam 39 de ani și în apropiere de 1 Decembrie am participat la o cursă, să văd cum e. Uite așa, dintr-o dată!, și de atunci, de 28 de ani, am continuat să alerg. Eu am început atletismul la Master, nu am făcut așa ceva până atunci. Primul maraton a fost în 1994, eram la +40 de ani, în Grecia, am făcut 2.55.56. Am alergat pe o temperatură de 35 de grade Celsius, credeam că nu se mai termină. Nu știam mare lucru despre distanța asta, nu am băut apă deloc, la final 10 căni am băut. Cel mai bun timp al meu l-am făcut la 54 de ani, la Las Vegas, 2 ore, 50 de minute și 35 de secunde. Maraton am vrut să alerg de când am fost mic, de când am aflat de Bătălia de la Maraton”, ne-a spus fostul cadru militar, acum legitimat la un club în Alba Iulia.

Recordul mondial al categoriei +65 este de 2.41.57, un timp realizat la Londra în 1992, de neo-zeelandezul Derek Turnbull. După 2010, doar 2 persoane au mai reușit la această vârstă să coboare sub 3 ore, Gabriel Garcia (2.58.43) și Andre Ozanne (2.55.15).

Chiar dacă s-a luat târziu de alergare, Vasile Hârjoc își obișnuise corpul cu efortul de anduranță, fiind un pasionat de cicloturism. A făcut de 2 ori turul României, la sfârșitul anilor 70. A făcut și turul Europei pe 2 roți. ”În 30 de zile și 15 ore am parcurs vreo 6.000 de kilometri. De la București la Paris, 12 zile și 4 ore, apoi am fost la Brugge, am alergat la Campionatul Mondial de alergare pe șosea, apoi m-am dus până la Marea Nordului și înapoi acasă. Am mai fost de 3 ori România-Italia, apoi România-Grecia, am fost și în Brazilia. Ultima ieșire mai lungă am făcut-o pe 16 iunie 2018, de la catedrala din Alba Iulia până la catedrala din București, 364 de kilometri, într-o singură zi, pe valea Oltului”, ne-a povestit alergătorul din Cugir, care timp de 5 ani, între 2003 și 2008, a stat în SUA, unde a și alergat mai multe maratoane, dar și s-a plimbat cu bicicleta.

Foarte greu la vârsta mea să mai pot alerga sub 2h.50. La Maratonul București 2019, la Campionatul Național Master, o să încerc sub 3h.10.

”După maratonul de la Las Vegas, unde am făcut cel mai bun timp al meu, am traversat SUA pe bicicletă, de la Long Beach, California, până la Miami Beach, 35 de zile, 10 ore, peste 5.500 de kilometri! Ajuns la Miami, am fost și la un maraton, dar a fost groaznic. Mi s-au pus crampe, am terminat în 5 ore și 29 de minute, am tras de mine să nu abandonez. Pe drum, au fost zile când m-a prins și ninsoarea, dormeam numai în sacul de dormit afară, m-a prins Crăciunul și Anul Nou prin Texas. Altfel, când am fost la maratonul din New York, a alergat și Lance Armstrong, am făcut atunci 3 ore și 2 minute”, a adăugat Vasile, care acum, la 66 de ani, are 65 de kilograme și 1.82 m înălțime.

Vreau să alerg mereu, cât o să pot de mult, ca doamna Elena Pagu. Sănătate să fie!

Domnul Vasile spune că atunci când te apuci de alergare e ușor să crești în performanță, în viteză, la început, dar apoi trebuie să fii ajutat și îndrumat de specialiști, pentru a evolua. ”Până la un moment dat merge și singur, dar apoi nu mai se poate. Am avut noroc că am dat de oameni deosebiți care mi-au spus ce să fac, foști atleți, antrenori și profesori de sport, ca d-nul Cioacă, Vasile Lupu și Hăpean Gheorghe”, explică Hârjoc, care preferă semimaratonul, distanță despre care crede că i se potrivește ca o mănușă.

A ajuns în cei 28 de ani de fugă la 17 maratoane, ultimul alergat fiind la Maratonul București, acolo unde a devenit și campion național la +65 ani, cu 3.13.37. Timpul efectiv a fost mult mai bun, 3.07.02, dar pentru că a plecat din spate, i-a luat 6 minute până a trecut de linia de start. ”Mulțumesc lui Dumnezeu, nu am avut parte de accidentări. N-am forțat la antrenamente, odihnă multă, încălzire bună, tot ce e nevoie. Eu nu prea cumpăr mâncare din supermarket, îmi cam pun ce e nevoie pe terenul pe care îl mai am la casa de la țară, beau apă de izvor, ceai de măceșe. Nu fac abuz, câte puțin din fiecare”, ne explică Hârjoc cum reușește să se țină într-o formă așa de bună la 66 de ani, ardeleanul alergând între 60-80 de kilometri săptămânal, la care adaugă și aproximativ 100 de kilometri de bicicletă.

foto: Petre Buica, Maratonul Bucuresti & arhivă personală