Valentin Toma, 21 de ani, vice-campion național de ultra. Preda & Mălai, loc I

La Șuncuiuș, în cadrul Primavera Trail Race, a avut loc Campionatul Național de Ultramaraton Montan, primele poziții fiind ocupate de Viorica Mălai și Andrei Preda. Valentin Toma, Tomiță, la 21 de ani, vice-campion național de ultra.

Căldură, distanță – 84 de kilometri, diferență de nivel – 3.800 m, viteză, anduranță, pe scurt Primavera Trail Race și în același timp Campionatul Național de Ultramaraton Montan. Clasament, mai jos.

  1. Viorica Mălai – 10.16.31
  2. Crina Buzgan – 10.27.47
  3. Ionela Dobrița – 11.06.42
  1. Andrei Preda – 8.27.31
  2. Valentin Toma – 8.36.57
  3. Robert Hajnal – 8.45.20

foto: primaveratrailrace.ro

Pe primele locuri, nume cunoscute pentru curse pe distanțe lungi, Viorica Mălai, Andrei Preda sau Robert Hajanal, dar și un loc 2 poate surpriză, Valentin Toma, un sportiv din Brașov, de doar 21 de ani.

”Nu mă așteptam să duc atâta, a fost prima dată pentru mine o distanță așa lungă. Nu prea am trecut de 40 de kilometri în antrenamente sau la curse, doar odată acum 3 ani, am făcut creasta Baiului, vârful Neamțu, Piatra Mare, Postăvaru, s-au strâns vreo 70 de kilometri, dar nu am tras sau ceva, a fost mai mult plimbare”, a precizat pentru 4run.ro, Tomiță. A fost greu, a fost cald? ”Mi-a dat daună totală”, răspunde râzând alergătorul antrenat de Ionuț Gălițeanu, continuând: ”A fost cald pe a doua parte, dar nu numai eu am resimțit căldura. Am mers alături de Andrei (n.r. – Preda) puțin peste 60 de kilometri, apoi el a plecat și s-a tot dus. A fost greu în zona aia, aveam porțiuni când ieșeam din coborâre când de abia mai puteam să merg. (n.n. – vezi foto mai jos) Față de locul 3 am avut și 17 minute avans, într-unul din posturi, până la final diferența s-a mișcorat. Hidratarea a fost bună, alimentarea la fel, am luat cam un gel la jumătate de oră. Am avut și ceva batoane…”.

foto: Ionuț Gălițeanu

”Tomiță a fost super! S-a odihnit bine înainte de cursă, pentru o perioadă înainte de eveniment s-a trezit la ora competiției, a avut antrenamente pe căldură, pentru că ne așteptam la asta”, a adăugat Ionuț Gălițeanu, antrenor la Steaua, club pentru care a alergat și campionul Andrei Preda, dar și ultramaratonistul român rezident în Spania, Raul Butaci, care, chiar dacă conducea cursa la kilometrul 45, a abandonat după ce a greșit traseul.

Manole și Pîșcu, primii la Val d’Aran by UTMB

Val d’Aran by UTMB este un eveniment organizat de UTMB, care cuprinde mai multe curse de ultramaraton, toate desfășurându-se în nordul Spaniei în munții Pirinei. În acest an a avut loc prima ediție a Val d’Aran by UTMB după ce cursele au fost anulate în 2020 din cauza pandemiei provocate de Sars-Cov-2, doi români clasându-se pe prima poziție a clasamentului: Ionel Cristian Manole, în cursa de 100 de mile (+ 10.700 m), în 23.56.26, și Andrea Pîșcu, locul I în cursa de 55 de kilometri (+ 3.100 m). ”O cursă extrem de grea, și nu exagerez cu nimic când spun asta. Un traseu foarte tehnic, cel puțin jumătate de cursă. Și în plus, a fost și cald”, ne-a spus atleta antrenată de Cristina Alexe.

foto: Andreea Pîșcu