Valentin Anghel, atac la deciziile Federației Române de Atletism

4shop.ro

Antrenorul Claudiei Bobocea, cea mai bună semifondistă în acest moment în România, explică cum s-a ajuns ca bucureșteanca să fie exclusă din lotul olimpic. În plus, Valentin Anghel ”atinge” și alte aspecte din cadrul FRA, diverse probleme care există și care par că încep să se acutizeze.

În ce privește organizarea unor competiții, cum ar fi CE 24H sau CM 50k, Federația Română de Atletism pare să se miște în direcția bună. În ce privește asigurarea condițiilor pentru ca atleții să încerce să acceseze marea performanță, nu! De curând, FRA a propus o listă ”subțiată” pentru lotul olimpic, fără a prezenta motivele pentru care au eliminat anumiți sportivi, chiar dacă aceștia, considerăm noi, meritau în continuare să rămână în lot. Am discutat cu antrenorul Claudiei Bobocea, cea mai bună semifondistă ”tricoloră”, pentru a desluși mai bine deciziile și acțiunile FRA care nu par a fi ”îndreptate” pentru a-și susține proprii atleți.

4run.ro: Claudia Bobocea a fost scoasă din lotul olimpic? Care au fost motivele?

Valentin Anghel: Da! Nu mai este în lot în urma deciziei Biroului Federal din data de 31.08.2018. Nu cunoaștem motivele, pentru că federația, într-un gest de sublimă nepăsare, nu ne-a înștiințat nici până în ziua de astăzi. Putem doar specula în momentul de față. Federația a dat dovadă de lipsă de caracter prin refacerea lotului olimpic excluzând câțiva sportivi și introducând alții, mai puțini, pentru a se prezenta în fața C.O.S.R. cu un lot refăcut și mai restrâns. Mi s-a spus să stau liniștit că peste 6 luni o primesc la loc. Nu poți evalua sportivii olimpici din 6 în 6 luni, să-i scoți din lot, să-i bagi la loc, fără niciun fel de criteriu. E o greșeală! Claudia este locul 13 la Mondialele de Sală. Nu și-a îndeplinit obiectivul la Campionatul European pentru că a venit după accidentare. La Mondiale a concurat accidentată, chiar și cu interdicția medicului IAAF, a fost apoi nevoie de 8 săptămâni de repaos, avea fractură de stres, de refacere s-a ocupat clubul Sporting, nu am văzut nimic de la FRA, și din cauza asta nu a putut face un timp bun la Europene. Am dat atunci dosarul medical primit de la IAAF secretarului general FRA, dar l-a făcut pierdut. Se vedea acolo clar în ce condiții a concurat sportiva mea.

Cine a decis noul lot olimpic?

Deciziile sunt luate de către angajații federației la propunerea antrenorului federal Lenuța Dragomir, care nu are nici un fel de competență în acest domeniu, împreună cu președintele F.R.A., secretarul general al .F.R.A. Alcătuiesc lotul după bunul plac fără a publica criteriile de selecție pe site-ul oficial al F.R.A. Aceste propuneri sunt supuse mai apoi votului în biroul federal.

S-a schimbat ceva odată cu venirea noii conduceri FRA?

Nu. Din păcate noua conducere, în primele luni de după „instalare” a dat altfel de semnale decât cele din prezent. Nu are o strategie sustenabilă pentru un ciclu olimpic și nici pentru dezvoltarea nivelului de performanță la care ar trebui să se raporteze.

Credeți că au fost schimbări doar în partea de sus a federației?

Da, așa este. Biroul federal este compus în mare parte din aceeași membri care au făcut parte și din birourile precedente, chiar dacă au apărut și unii noi. Problema delicată care se ridică, de deontologie profesională, s-ar referi la faptul că în biroul federal nu trebuie să existe antrenori în exercițiu, pentru a nu fi subiectivi în deciziile care se iau, nu ar trebui să existe pensionari, pentru că ei nu se pot implica pe termen lung și își urmăresc doar interesul personal, si nici persoane care au avut probleme cu dopajul. Mai mult, se pare că FRA s-a transformat într-o anexă a clubului din Ploiești unde antrenor este secretarul general Augustin Iancu. Susțin foarte puternic ștafeta de 100 de metri, atleții sunt ținuți în puf și aleargă doar 10:60 – 10:80! Este penibil!

Cât investește FRA într-un sportiv care participă la competiții de top. Mai concret, cât a investit în Claudia?

În ciclul olimpic 2012-2016, F.R.A. a susținut-o pe Claudia doar cu câteva cantonamente exclusiv în țară și 17 zile în Portugalia, restul a fost acoperit de cluburi și, cel mai mult, din buzunarul propriu. Calificarea la Jocurile Olimpice se datorează exclusiv eforturilor noastre (sportiv și antrenor), în anul olimpic neprimind aproape nimic, fiind obligați să participăm la Balcaniadă, iar în cazul răspunsului negativ urmând să nu fie convocată la C.E. și la J.O. Acum, deoarece suntem rezidenți în Portugalia, am primit doar diurna de 35€/zi, aproximativ 4 luni, + refacere (valoare de 360€) + vitamine (GoldNutrition, necorespunzătoare profilului alergătorului de semifond), toate acestea fiind pe 1 an competițional. Este imposbil ca un sportiv, oricare ar fi el, nu vorbim aici despre Bobocea, să performeze european, mondial etc, fără un suport metodologic, fiziologic, farmacologic la standardele de acum. Am cerut pentru cantonamentul din Font Romeu, cu 2 luni înaintea C.E., 56€/zi/pers (cazare, masă, refacere) și am fost refuzați spunându-ni-se că suma este prea mare.

Claudia Bobocea 2017

Loc 3, Diamond League Laussane (1 milă), 4.25:89

Serii, Campionatul Mondial (1.500m), 4.11:20

Serii, Campionatul European Sală (1.500m), 4.16:98

Loc 7, Diamond League Shanghai (1.500m), 4.06:33

Loc 12, Diamond League Paris (1.500m), 4.07:67

Locul 1, Campionatul European pe Echipe (1.500m), 4.14:50

Claudia Bobocea 2018

Loc 13, Campionatul Mondial Sală, 3.000m

Loc 22, Campionatul Mondial Sală, 1.500m

Loc 1, Internaționalele României, 1.500m

Loc 1, Naționalele României, 800m & 1.500m

Locul 22, Campionatul European, 1.500m

Credeți că se poate face performanță în condițiile actuale în România sau puținele finale/calificări la CM, CE vin mai mult din implicarea sportivilor și a antrenorilor și mai deloc ca urmare a ajutorului FRA, MTS?

În România este din ce în ce mai dificil să faci performanță pe plan internațional, aici neexistând o implicare directă a factorilor responsabili. Fără cercetare, medicină sportivă, refacere, nutriție, psihologie etc, ceea ce înseamnă știința sportului, nu vom putea niciodată să depășim nivelul balcanic. Cei câțiva sportivi care mai performează momentan, o fac pentru că se implică personal și împreună cu antrenorii.

Cine ar trebui să răspundă de rezultatele avute de sportivii români în competițiile internaționale?

Ca peste tot în lumea civilizată, cineva trebuie să își asume victoriile dar și eșecurile. La noi, nimeni nu își asumă eșecurile de ani buni, iar cei responsabili sunt doar sportivii și antrenorii, la Federație încasându-se doar prime pentru rezultate deosebite. În primul rand, coordonatorii loturilor și directorii tehnici ar trebui să răspundă.

Se întrevede o rezolvare?

Din păcate atletismul românesc se înscrie într-o linie descendentă fără a putea fi identificate soluții pe termen scurt, mediu și lung pentru ieșirea din criză. Atâta timp cât resursa financiară este limitată, baza materială nu există, colectivul tehnic este incapabil să se ridice la cerințele pe plan mondial, nu se întrevede nicio rezolvare. Gândiți-vă că la Mondiale am avut 4 sportivi, iar la Jocurile Olimpice pentru tineret avem tot 4 sportivi. Câți din aceștia vor merge și la Jocurile Olimpice din 2020?