Tel Aviv / Turism în Alergare

Tel Aviv, orașul petrecăreților și al alergătorilor

4shop.ro

Ajungi în Israel? Nu rata Tel Avivul! Plaje, Mediterana, alergări în parcuri, pe promenada care urmărește marea sau pe nisipurile fine, distracție până în zori, cumpărături, vizite la muzee și în vechiul Jaffa, le poți face pe toate! 

Tel Aviv-ul este un oraș care atrage turiștii din toate colțurile lumii. Cu plaje ca un magnet, cu o viață de noapte vibrantă (este numit și orașul care nu doarme niciodată) și o promenadă  care a devenit un punct de atracție turistic în sine, Tel Aviv-ul este o urbe care ar trebui inclusă în destinațiile tuturor. Promenada a fost construită la sfârșitul anilor 1930 pentru a fi o zonă de demarcare între plajele de la marea Mediterană și zona de tranzit, de transport, care urmărește țărmul. A fost refăcută, modernizată și mărită, în acest moment fiind unul din punctele de atracție căutate de turiștii care vizitează al doilea oraș ca mărime din Israel (după Ierusalim). De-a lungul celor peste 14 kilometri, distanța promenadei, apar numeroase plaje (cele mai cunoscute fiind Gordon, Frishman și Bograshov, asemănătoare cu cele din Miami), dar și parcuri (cum ar fi Charles Clore) sau vestigii ale vechiului oraș Jaffa.

Tel Avivul este un oraș-stațiune unde te poți relaxa la plajă toată ziua, poți chefui până dimineață în cluburi, în care poți pierde toată ziua la cumpărături prin magazine sau unde poți alerga pe suprafețe foarte diverse, asfalt, pământ, nisip. A fost înființat de comunitatea ebraică în 1909, la marginea orașului vechi Jaffa, s-a extins, iar acum alături de localitățile vecine formează un conglomerat urban, Gush Dan, cu o populație de aproape 1 milion de locuitori.

Câteva parcuri ies în evidență și pot fi folosite și ca locații pentru alergare. Parcul Yarkon, un refugiu din calea soarelui construit în jurul unui râu, o adevărată oază de relaxare în care găsești o grădină botanică, un parc de distracții, locuri în care se pot ține concerte și lacuri. Alte parcuri: Meir, Dubnow, ambele în centrul Tel Avivului, dar și Charles Clore, aflat chiar la Mediterana.Night Run Tel Aviv (la sfârșitul lunii octombrie – SITE OFICIAL), o cursă de 10 km cu peste 25.000 de alergători care i-au startul la lăsarea serii, & Maratonul Tel Aviv (în februarie – SITE OFICIAL), cea mai mare cursă de alergare din Israel cu probe de la maraton la 5 km și ștafetă, sunt principalele competiții de alergare din oraș. Mai multe detalii despre curse de alergare și MTB în Israel, aici.

Recordul la maraton, deținut de un etiopian evreu

Recordul Israelului la maraton este deținut de Haile Satayin (Ayele Seteng), atletul alergând 2.14.21 în 2003, la Veneția. Ayele a fost născut în 1955 în Etiopia și este evreu. Da, un evreu de culoare care a ajuns în Israel ca parte a ”Operațiunii Solomon”, o operațiune a forțelor armate ”ebraice” care în 36 de ore au mutat 14.000 de etiopieni din Africa pe malurile Mediteranei. Acțiunea secretă a fost declanșată ca urmare a informațiilor avute de serviciile secrete care aflaseră că evreii etiopieni (Beta Israel) ar putea să fie atacați și omorâți. Ayele a fost cel mai bătrân participant la Jocurile Olimpice din Atena (2004), unde a alergat maratonul la aproape 50 de ani. Cel care spunea în 2011, când, la 57 de ani, aproape a făcut baremul pentru JO Londra, că vârsta lui e înaintată dar inima îi e încă tânără, deține atât recordul Israelului la maraton cât și la semimaraton (63.43). Cea mai bună performanță la feminin a obținut-o Elena Dolinin, o rusoaică care a emigrat în Israel, care a alergat în 2016, 2.35.59.Jaffa, partea veche a Tel Avivului

Jaffa este portul din sudul Tel Avivului, un labirint de străzi înguste, trepte, obloane albastre și fațade din cărămidă. Reprezintă partea veche a orașului care oferă experiențe uluitoare, o parte care a reușit să păstreze din farmecului și atmosfera din trecut chiar dacă de-a lungul timpului a suferit numeroase modificări. Reprezintă poate cel mai romantic loc din Tel Aviv, cu numeroase restaurante, cafenele și magazine. Aici se află și centrul Nalagaat, unde găsiți și o cafenea și un restaurant, un stabiliment unde lucrează peste 80 de persoane, surzi sau orbi.

Muzeul de Artă

Este unul din cele mai mari muzee din Israel, în interiorul său găsindu-se un număr mare de lucrări de artă, marea lor majoritate israeliană. În interior găsiți însă și opere universale, picturi de Monet, Van Gogh sau Picasso, expoziții de fotografie și de design contemporan. Muzeul a fost deschis în 1932, adăugându-se pe parcurs noi clădiri, cum ar fi pavilionul Helena Rubinstein (1959) sau neconvenționala clădire Herta și Paul Amir, dar și o grădină a sculpturilor. Detalii, aici.

Muzeul Eretz

Situat în cartierul Ramat Aviv, Eretz este un muzeu de istorie și de arheologie al Israelului deschis în 1953. Cuprinde numeroase pavilioane, fiecare destinat unor anumite subiecte: ceramică, monede, articole de sticlă, poștă și timbre etc, și chiar și un Planetarium. Într-unul din interioare se găsește o mină reconstruită, care datează din Epoca Bronzului. Detalii, aici.