Zersenay Tadese
Zersenay Tadese

Tadese vrea să “spargă” recordul la Praga

Atletul din Eritreea, Zersenay Tadese Habtesilase (31 ani), este un specialist al probei de semi-maraton. Deţine recordul mondial pe 21,097 km, 58.23, timp scos în 2010 la Lisabona, este de cinci ori campionul mondial de semi-maraton (plus un “argint”), are un “argint” la Mondiale pe 10.000 m şi un “bronz” la Jocurile Olimpice din 2004, pe aceeaşi distanţă. “Prietenul” fotbalistului de la Real Madrid, Cristiano Ronaldo, vrea să mai taie din secundele propriului record, la semi-maratonul din capitala Cehiei, pe 6 aprilie.

De ce aleargă aşa de bine? Pare simplu! În fiecare zi trebuia să facă, până la şcoală şi înapoi, în jur de 30 de kilometri. Şi de obicei, ca să nu întârzie, îi făcea în fugă. Povesteşte chiar Tadese: “Aproape doi ani am alergat de acasă până la şcoala. De obicei la întoarcere mergeam, dar uneori eram nevoit să fug şi la finalul orelor. Majoritatea alergătorilor din Eritreea făcea aşa ceva în copilărie”. Tadese este cel mai puternic atlet invitat la semi-maratonul de la Praga, o cursă “Gold Label”. “Competiţia noastră a fost cea mai rapidă în 2012. Acum sperăm să pice recordul mondial”, a anunţat managerul Alfred Eichblatt. Sportivul este numit şi “David Beckham din Eritreea” pentru că este o adevărată comoară naţională, fiind cel care a adus prima medalie olimpică pentru micuţa ţară din estul Africii. Nunta sa cu vedeta TV Merhawit Solomon, la care au fost invitate 2.500 de persoane, a fost transmisă live în Eritreea. Tadese a început ca ciclist, dar în 2001, după un concurs de alergat în propria ţară, s-a apucat de atletism.

Yonas Kifle, Zinedine Zidane & Zersenay Tadese // foto: realmadrid.com
Yonas Kifle, Zinedine Zidane & Zersenay Tadese // foto: realmadrid.com

Este fan Real Madrid

Tadese este un suporter al echipei Real Madrid, după ce a făcut recordul mondial de la semi-maraton având o întâlnire cu întreaga echipa din capitala iberică şi cu idolul sau Zinedine Zidane. Atletul a luat un autograf de la Cristiano Ronaldo, pe care l-a şi invitat la o întrecere, dar a şi dat, primul care i-a cerut acest lucru fiind brazilianul din defensiva madrilenilor, Pepe.

Zersenay Tadese & Pepe // foto: realmadrid.com
Zersenay Tadese & Pepe // foto: realmadrid.com

Fratele său, “iepurele” cel mai bun

Fratele său de 26 de ani, Kidane, este tot alergător de fond, dar încă nu a reuşit performanţele lui Zersenay. În multe din cursele de 10.000 m în care “Beckham din Eritreea” a luat startul, Kidane a fost “iepurele” care ducea de obicei un tempo fenomenal în prima jumătate a probei.

Zersenay Tadese Habtesilase
3.000 m – 7.39.93
5.000 m – 12.59.27
10.000 m – 26.37.25
Semi – 58.23
Maraton – 2:10:41