Tirunesh Dibaba și Galen Rupp

Suspectat de dopaj, Rupp a câștigat maratonul Chicago

Suspectat în numeroase rânduri că ar folosi substanțe interzise, fără a fi însă acuzat oficial, americanul Galen Rupp a câștigat cursa de 42,195 km de la Chicago, unul din cele mai mari maratoane din lume.

Galen Rupp a devenit primul atlet american după anul 2002 care câștigă maratonul internațional de la Chicago, fiind cronometrat pe clasica distanță de 42,195 km cu timpul de 2.09.20. De la victoria lui Khalid Khannouchi în urmă cu 15 ani, americanii au dispărut din palmaresul maratonului de la Chicago, însă Galep Rupp, în vârstă de 31 de ani, clasat pe locul 3 la Rio de Janeiro, a întrerupt această serie. El a fost urmat de kenyenii Abel Kirui și Bernard Kipyego. La feminin, victoria a revenit etiopiencei Tirunesh Dibaba, dublă campioană olimpică la 10.000 m (2008 și 2012), cu timpul de 2h 18 min. 31 sec.

Pentru a se departaja de Abel Kirui, cel care a terminat pe locul doi, americanul a avut un kilometru 38 foarte rapid, făcut în 2 minute și 47 de secunde. La start a fost și deținătorul recordului mondial, Dennis Kimettto, care însă s-a retras din cursă. Rupp a fost acuzat de dopaj în același timp cu antrenorul lui, Alberto Salazar, dar nu a fost niciodată testat pozitiv declarând că e gata să răspundă la orice întrebare în fața oricărui instanțe pentru a-și dovedi nevinovăția. (foto: athleticsweekly.com)