Sinaia, castelul Peleș / foto: Andra Panduru
Sinaia, castelul Peleș / foto: Andra Panduru

Sinaia, stațiunea regilor, la umbra Bucegilor

4shop.ro

Chiar dacă a suferit transformări în ultima jumătate de secol, Sinaia încă mai păstrează imprimate adânc urmele lăsate de Casa Regală a României, de la castelul Peleș și până la Cazinoul din parcul Dimitrie Ghica. Un loc de vizitat, dar și de alergat.

Sinaia, la poalele Bucegiului, pe malurile Prahovei, este un oraș cu aproximativ 10.000 de locuitori, care s-a dezvoltat din satul Podul Neagului, ce cuprindea toată zona dintre Predeal și Posada. După implicarea regelui Carol I al României în organizarea administrativă a zonei, Sinaia a devenit comună urbană, cuprinzând și cătunele Izvor, Furnica și Poiana Țapului, ca mai apoi să se transforme în orașul pe care îl cunoaștem azi. În stațiunea Sinaia, Perla Carpaților cum mai este cunoscută, se pot practica sporturi de iarnă, MTB, sporturi cu motor, alpinism, dumeții sau se pot vizita muzeele și clădirele vechi. Și, normal, se poate fugi! Se pot găsi aproape toate suprafețele posibile de alergare și toate înclinările: asfalt, potecă, pământ, scări, pistă de bob, piatră cubică, la vale sau la deal.

turisti-pelessinaia-qr-codeÎn zona orașului Sinaia au loc mai multe curse de alergare, unele din ele având și probe de ciclism sau schi alpinism (pentru mai multe detalii, trasee, date, taxe de participare și tipurile de probe oferite, vizitați site-urile organizatorilor): S-KARP UrbanTrail Sinaia (site oficial), Maraton 7500 (site oficial), On top of the world – alergare și ciclism (site oficial), Mountain assault, schi alpinism și alergare (site oficial). Pentru a verifica posibile apariții ale unor noi competiții în această zonă, accesați linkul către calendarul de competiții de alergare, aici! Calendarul curselor din România este actualizat lunar!

Obiective turistice

Castelul Peleș

A fost reședința de vară a regilor României, fiind construit la dorința lui Carol I al României (1866-1914), după planurile unor arhitecți germani. Carol I a cumpărat terenul după ce și-a vândut o proprietate din Germania, construcția începând în 1873. După doi ani de muncă a peste 300 de muncitori, piatra de temelie a fost pusă pe 22 august 1875. Inaugurat în 1883, Peleșul a devenit reședința de vară a familiei regale, care petrecea la Sinaia mai mult de cinci luni pe an, aici hotărându-se, de exemplu, neutralitatea României din primul război mondial. Castelul a ajuns la forma actuală în 1914, după mai multe modificări. Are 160 de camere, o sală de teatru cu o mică scenă și 60 de locuri, turnul central măsurând 66 de metri înălțime. A avut încălzire centrală încă din 1883 și datorită uzinei electrice proprii, a fost primul castel electrificat din Europa. La Peleș s-au născut Carol al II-lea și Mihai I și s-a măritat principesa Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea. Castelul pentru construcția căruia s-au cheltuit 16 milioane de lei-aur a fost confiscat de regimul comunist în 1948. A fost retrocedat regelul Mihai I, în 2007, și a rămas muzeu așa cum fusese încă din 1953. Peleșul adăpostește peste 2.000 de tablouri, cele mai importante săli de vizitat fiind: Holul de Onoare, Biblioteca regală, Sălile de Arme, Sala de Muzică, Sala Florentină, Sala Maură, Sala de teatru sau Cabinetul de lucru. Programul de vizitare și tarifele pot fi consultate pe pagina oficială, aici.

pelisorCastelul Pelișor

Este un palat cu dimensiuni mai mici construit pe domeniul regal Peleș, în 1902, fiind realizat ca reședință pentru principii moștenitori Ferdinand și Maria. Are 99 de încăperi, principalele săli fiind: Holul de onoare cu un remarcabil luminator împodobit cu vitralii, Biroul regelui Ferdinand, Dormitorul de aur, Biroul reginei Maria sau Camera de aur. Castelul Pelișor deține o importantă colecție de artă decorativă Art-Nouveau și lucrări ale Reginei Maria, Regina artistă cum mai era cunoscută. Pe lângă Pelișor, pe domeniul regal din Sinaia, mai sunt construite și alte clădiri: Casa de vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică, vila Șipot, Corpul de Gardă, Economatul, Casa Grădinii sau Casa Arhitecților.

Casa memorială George Enescu

George Enescu (1881 – 1955) și-a construit casa din Sinaia între 1923 și 1926 și a numit-o vila Luminiș. În 1947, Enescu, aflat la Paris, a donat locuința statului român pentru a fi folosită ca loc de odihnă și creație pentru artiști. A devenit secție a Muzeului Național George Enescu, din 2007. Pe lângă numeroasele piese de mobilier, în salon, se păstrează pianul lui Enescu, un Ibach făcut la Lausanne. Programul de vizitare și tarifele pot fi consultate pe pagina oficială, aici.

Muzeul Orașului Sinaia

Muzeul este găzduit de palatul Florescu-Știrbei, cea mai veche clădire a orașului Sinaia, construită în 1875, care a fost de-a lungul timpului, palat administrativ, casa pionierilor sau sediul Finanțelor Publice. Se poate admira Salonul Aristrocratic sau încăperile dedicate personalităților orașului, sporturilor, cercetașilor, cadrului natural, etc. Programul de vizitare și tarifele pot fi consultate pe pagina oficială, aici. (foto: primaria-sinaia.ro)

muzeul-sinaiaParcul Ghica – Cazinoul Sinaia și Muzeul Rezervației Bucegi

Parcul Dimitrie Ghica, denumire dată după fostul primi ministru al României din perioada 1868 – 1870, a fost amenajat în 1881 și adăpostește numeroși arbori seculari și busturile unor personalități ca Mihai Eminescu, Ion Creangă, Nicolae Bălcescu sau Iancu Brezeanu.

Într-o laterală a parcului se găsește Cazinoul Sinaia care găzduiește conferințe, galerii de artă și evenimente artistice, fiind și obiectiv turistic. Se poate vizita, printre altele, Foaierul, Sala de Teatru, Sala Oglinzilor sau Cabinetul Verde. Punctul forte îl reprezintă peste 500 de lucrări de artă din pinacotecă și din cadrul expozițiilor cu caracter temporar. Ca relaxare se poate ”folosi” Cafeneaua Regală, în care este servită o cafea făcută după o rețetă preferată a lui Carol I. Programul de vizitare și tarifele pot fi consultate pe pagina oficială, aici.

Muzeul Rezervației Bucegi, o secție a Muzeului Județean de Științe ale Naturii din Ploiești, cuprinde exemplare din flora și fauna Bucegilor, specii rare și ocrotite, specii pe cale de dispariție și chiar dispărute. Programul de vizitare și tarifele pot fi consultate pe pagina oficială, aici.