Jesus Espana
Jesus Espana

Rușii: De ce să nu ne dopăm? Oamenii normali au voie!

Din ce în ce mai des apar sportivi care spun că nu se poate face perfomanță fără pastile. Sau, că nu se poate doar cu apă! Tripla medaliată cu argint la Jocurile Olimpice, rusoaica Tatyana Firova, fostă alergătoare de 400 de metri, a declarat că sportivii ar trebui să poată să se dopeze atâta timp cât persoanele ”normale” au voie. În același timp, în Spania, sportivii fac petiție pentru ca justiția să nu distrugă probele de sânge din ”Operațiunea Puerto”.

Tatyana Firova este printre atleții care au fost descoperiți dopați după ce probele de la Jocurile Olimpice din 2008 au fost retestate. Triplă medaliată cu argint la ”Jocuri”, la 4x400m (în 2004, când ”sovieticele” luau locul 2, româncele Angela Moroșanu, Alina Răpanu, Maria Rus și Ionela Târlea veneau pe locul 6, la 6 secunde și 65 de sutimi distanță), rusoaica e convinsă că nu se poate face performanță de înalt nivel fără dopaj. ”O persoană «normală» se poate dopa dacă vrea. De ce nu suntem lăsați și noi să facem acest lucru”, a comentat pentru sky.com Firova, care nu a dorit să răspundă când a fost întrebată dacă s-a dopat în cariera sa.

tatyana-firovaJesus Espana, fost campion european la 5.000 de metri, a lansat o petiție pentru a cere Judecătorilor din Madrid să dea ok-ul pentru ca pungile de sânge și plasmă ”sechestrate” în ”Operațiunea Porto” să fie predate Agenției Anti-Doping, pentru ca astfel să se afle adevărul. Cazul ”Operațiunea Puerto” a început în 2006 când peste 200 de pungi de sânge și plasmă au fost confiscate de poliție de la cabinetul lui Eufemiano Fuentes. Medicul a fost suspendat un an, iar judecătorul de atunci a decis ca probele să fie arse. WADA, UCI, CONI și Federația Spaniolă de Ciclism au făcut apel la această deciziei, în ideea de a retesta probele și a se afla ce sportivi s-au dopat în laboratorul lui Fuentes. Se consideră că în afară de numărul mic de cicliști despre care s-a aflat, mai sunt și vedete de top din tenis și fotbal. ”Este singura posibilitate. Spania și sportivii spanioli trebuie să știe adevărul”, a spus Espana pentru insidethegames.biz. (foto: blog.onetwotriatlon.com)