Ofițer de control doping
Ofițer de control doping

În România, 3.008 teste în 2015, 13 cazuri de dopaj

Agenția Națională Anti-Doping a efectuat anul trecut 3.008 teste, 12 sportivi fiind găsiți dopați, iar un antrenor, Laurențiu Basarab (tenis), pentru că a administrat metandienonă sportivei, suspendat pe viață. Printre cazurile de dopaj, o atletă – Cătălina Pușcașu și o triatlonistă – Andreea Bălan.

ANAD-ul a avut de lucru în 2015, efectuând peste 3.000 de teste sportivilor români, o medie de peste 8 teste pe zi. ”Avem un procent foarte mic, 0,4%! Pe plan internațional procentul testelor pozitive este între 1 și 2%”, a declarat pentru agerpres.ro, președinta Graziela Vâjială. Conform site-ului oficial al agenției, printre cei găsiți dopați se află și o atletă, Cătălina Pușcașu, pentru un metabolit al Drostanolonului. Sportiva de la CSS 7 Dinamo a fost suspendată până pe 29 septembrie 2016. Tot pe listă apare, pentru folosirea furosemidului și canrenonului, și triatlonista Andreea Bălan, care a primit ca sancțiune doar o mustrare. ”De la Jocurile Olimpice de la Atena nu am mai avut niciun sportiv dopat. Toți sportivii care vor participa în acest an la Rio va fi testat de cel puțin trei ori, de două ori în afara competiției și o dată înainte de plecarea spre Brazilia”, a adăugat Vâjială.

Paula Radcliffe vrea ca rușii să dea banii înapoi

Paula Radcliffe
Paula Radcliffe

Deținătoarea recordului mondial la maraton, Paula Radcliffe, a depus o petiție, semnată de mai mulți atleți, dar și de agenți și promotori, care cere ca suspendarea atleților ruși să rămână în picioare atâta timp cât banii câștigați cât timp erau dopați nu sunt returnați. Printre cei care au semnat petiția englezoaicei se numără Edna Kiplagat, campioana mondială la maraton din 2011 și 2013, Irina Mikitenko, nemțoaica ieșită prima la maratonul Londra din 2008 și medaliata cu bronz olimpic la heptatlon, Kelly Sotherton.

Adidas a rămas cu IAAF

Adidas nu a părăsit încă forul internațional de atletism. Compania germană de echipament sportiv care semnase un contract cu IAAF pe 11 ani, în valoarea de 30 de milioane de euro, a transmis că va rămâne alături de organizația condusă de Sebastian Coe cel puțin până la sfârșitul acestui an. Dacă IAAF rezolvă problema dopajului în atletism atunci colaborarea poate continua și pe viitor.