Leonard Mitrica, prima cursă în 2016! În 2018, recorduri de traseu!

Locul doi la Ecomaraton, primul loc și record al competiției la Maraton Piatra Craiului, campion național cu echipa la alergare montană, atât la cursa de lungă distanță cât și la cea de scurtă distanță. ”Doar” atât pentru un sportiv de 22 de ani care s-a apucat de alergat în 2016! Leonard Mitrica.

Cu Leonard am vorbit de mai multe ori. Chiar am alergat cu el în jurul Tâmpei cu scopul de a realiza un articol, majoritatea declarațiilor de mai jos fiind făcute atunci. Am discutat cu el și înainte de Maraton Piatra Craiului. ”Ecomaraton 2018 mi-a plăcut foarte mult. Pentru că am fost acolo pentru prima dată și a ieșit foarte bine (n.r. – locul 2). Și la Maraton Piatra Craiului va fi prima participare, sper să iasă la fel, foarte bine”, declara stelistul cu câteva zile înainte de concursul pe care avea să-l câștige și unde avea să stabilească un nou record al competiției.

2016 e anul în care Leonard Mitrica a pus adidașii în picioare și a luat startul pentru prima dată la o cursă montană. Iarna de abia lăsase loc primăverii, era martie! La mai puțin de 3 ani distanță, în octombrie, sportivul născut la Iași și crescut în Valea Jiului a terminat primul cea mai longevivă cursă montană din România, Maraton Piatra Craiului, cu record al competiției, 3.40.16. Dar cine e Leonard Mitrica?

Leonard Mitrica obișnuia să iasă la ture cu bicicleta și împreună cu familia pe munte. Nici vorbă de alergare montană! A făcut liceul militar la Alba Iulia și de acolo la Academia Forțelor Aeriene, în Brașov. A ajuns la poalele Tâmpei în 2015. Aici, la umbra Postăvarului, începe și povestea lui Leonard Mitrica, alergătorul montan. ”Prima cursă a fost un semimaraton, în martie, în 2016. Am ieșit în primii 20 și pe locul 3 la categorie, intram în cea de 18-22 de ani. Mi-am dat seama că ar trebui să mă pregătesc mai bine, mai ales că nu mi-a fost foarte bine în cursă. A urmat semimaratonul din Ciucaș, în septembrie, pe care l-am terminat pe 9. De fapt, cursa de la Ciucas este singura pe care o pot lua ca etalon pentru că am participat în fiecare an. În 2016, am scos 2 ore și 10 minute, în 2017, 1 oră și 55 de minute, iar anul acesta am venit la finiș după 1 oră și 48 de minute”, ne spune Mitrica, sportivul crescut în Vulcan care face acum un curs de specializare la Buzău, tot în cadrul armatei, în planificarea și evidența zborurilor.După ce în 2017 s-a axat mult pe participarea la concursuri de alergare pe trasee de aproximativ 21 de kilometri, din 2018 s-a gândit să mărească distanța și să participe și la maratoane montane, o decizie bună dacă ne uităm la rezultate. La Ecomaraton a terminat al doilea, rezultat care a dus la cooptarea lui în echipa Stelei, acolo unde îi are colegi pe Ionuț Zincă, Cristi Moșoiu, Silviu Bălan, Viorel Pălici, Raul Butaci, fiind antrenat de Ionuț Dan Gălițeanu. ”Grupul s-a sudat din ce în ce mai mult, am avut și ceva pregătiri în comun, am reușit să fur meserie de la colegi, ei au o experiență mai mare. Am mers toți bine anul acesta, am ieșit campioni cu echipa, și la scurtă distanță, și la lungă distanță”, precizează atletul care a alergat și curse de 5.000 de metri, plat, concursuri ”între academii”, recordului lui personal pe această distanță fiind de 16 minute și 14 secunde. Mitrica adună la antrenamente peste 80 de kilometri pe săptămână și peste 1.500 de metri diferență pozitivă de nivel. ”Ajung și la 100 de kilometri, rar 120 km. Au fost săptămâni și cu 4-5.000 de metri ”nivel”, dar în perioada de iarnă, perioada de volum”, ne spune sportivul care folosește ceas Garmin și pantofi de alergare La Sportiva.

(foto: Irina Anton – fisheye.ro; Festival Sport Montan Săcele; Ciucaș X3)