pista de atletism Lia Manoliu

Pista de atletism. De ce vom da 63 de lei pe lună

Pista de atletism de lângă Arena Națională, București, care aparține MTS, a fost refăcută. ”Miroase” a nou! Accesul amatorilor nu va mai fi liber, va fi restrâns la orele în care locația nu este folosită de sportivii profesioniști (în acest moment: 9.30-12.30 și 16.30-18.30).

Accesul pe pista de atletism bucureșteană va fi taxat – 63 de lei pe lună. O decizie bună dacă se dorește descurajarea persoanelor care veneau la pistă ca la picnic și încurcau atleții sau sportivii amatori să-și desfășoare activitatea în condiții optime.

Ilie Constantin, administrator bază (sala de forță și pista de atletism)

  • Implementăm accesul cu cardul de luni (n.r. – 23 noiembrie).
  • Se poate opta pentru acces lunar, 63 de lei, numai pistă, având, normal, și posibilitatea de a folosi toaletele din complex.
  • Există și opțiunea unui abonament la sala de forță, tot 63 de lei, în care intră și acces la pistă. Sala nu este a mea, este a bazei sportive, a MTS-ului. E de stat, banii se duc la stat. Sala este prevăzută cu vestiare, dușuri, toalete.
  • Sperăm să nu mai vedem pe pistă cărucioare, copii nesupravegheați, persoane cu role, cu câini sau persoane care fumează. Pista de atletism este pentru alergare.

Alte motive care au dus la decizia de introducere a taxei de acces?

  • fondurile obținute vor fi folosite pentru întreținere;
  • vor fi bani pentru achiziția de materiale necesare bazei sportive;
  • se vor putea achita la timp facturile de utilități;
  • în toată lumea, sau cel puțin în țările civilizate, accesul în astfel de incinte este taxat.

Exemplu din lumea ”civilizată”: Montreal, Canada

Card acces, baza sportivă ce aparține Primăriei din Montreal
Card acces la una din bazele sportive care aparțin Primăriei din Montreal, Loisirs Sportifs C.D.N

În orașul francofon există numeroase baze de sport amenajate în parcuri și nu numai, care permit accesul gratuit. Exemplificăm aici ”Loisirs Sportifs Cote des Neiges”! Baza, în mai multe locații, cuprinde: teren de fotbal, pistă de atletism, teren de softball, piscină pentru copii, piscină semi-olimpică în aer liber având culoar de înot pentru adulți, piscină olimpică acoperită, sală de forță. Repetăm, totul gratuit (pentru închirierea terenurilor de tenis de câmp, pentru că există și așa ceva, se plătește o sumă modică)! Această bază sportivă al cărui motto e – ”Pentru o comunitate activă și sănătoasă!” – ca de altfel și celelalte de pe raza orașului, aparțin Primăriei Montreal.

În București nu există niciun spațiu amenajat cu tartan care să aparțină primăriei generale sau primăriilor de sector, instituții care nici măcar nu au în proiect construirea unor asemenea spații. Cum primăriile capitalei, au fost și posibil încă mai sunt, așa cum ne-a arătat DNA, insituții conduse de infractori, cum ar fi Marian Vanghelie sau Sorin Oprescu, ca să dăm doar două exemple de notorietate, susținerea sportului de masă, aici intrând și punerea la dispoziția cetățenilor a unor zone în care să poată face sport, orice sport, ar trebui să fie pe agenda altor ”organisme” publice, cum ar fi Ministerul Tineretului și Sportului. Cel puțin în declarații, Gabriela Szabo, fostul șef MTS, a susținut acest lucru: „Este nevoie de acordarea unei priorităţi sportului de masă cu mai multă perseverenţă, nu sporadic, la nivelul întregii ţări, şi nu numai la nivel de copii. Şi asta în paralel cu sportul de mare performanţă”.

Pista de atletism Lia Manoliu
Pista de atletism Lia Manoliu

Dar cum se poate dezvolta sportul de masă, cum se poate facilita accesul cetățenilor la baze sportive publice și gratuite, în condițiile în care primăriile sunt conduse de infractori iar Guvernul pune bețe în roate sportivilor amatori, taxând ”mișcarea”?

Conducerea bazei sportive de la Lia Manoliu trebuie să atragă fonduri din surse proprii, a fost mesajul MTS. Asta în timp ce acordă foarte multe gratuități, după cum ne spunea un angajat, ”pe relații, pe pile și pe cunoștințe”. Normal, taxarea amatorilor care vor să folosească pista de atletism a devenit o modalitate de a face rost de bani. Dar fonduri pot veni și din alte surse, nu tot de la plătitorii de taxe, impozite, accize și alte dijme, în același timp votanți cărora li s-a spus că sportul de masă este o prioritate națională. Să ne uităm în organigrama MTS! Folosirea unei site care să elimine numărul mare de angajați incompetenți impuși politic ar fi indicată, ar fi o soluție. Un exemplu l-a dat site-ul de sport al cotidianului Libertatea, sportnews.ro. Anul trecut, în structurile MTS și-a făcut apariția, pe postul de consilier, Andrei Tîrdea, singurul aspect din CV care îl recomanda pentru post fiind faptul că era secretar executiv al tineretului PSD. Tîrdea a devenit cunoscut după ce a fost căsătorit cu iepurașul Playboy Alexandra Bădescu și a fost într-o relație cu Andreea Mantea. Tânărul politician PSD este cunoscut în lumea mondenă drept ”țepar”, fiind acuzat de numeroase persoane publice, cum ar fi Aurelian Temișan sau Adina Buzatu, că nu și-a plătit datoriile, 65.000 de euro, respectiv 2.000 de euro – scria sportnews.ro.