Se cere expulzarea Rusiei de la Rio

Peste 1.000 de ruși, ajutați de stat să se dopeze

Un nou raport al comisiei independente WADA, Agenția Mondială Antidoping, este de-a dreptul exploziv. Peste 1.000 de sportivi ruși au fost implicați sau au beneficiat de o conspirație instituțională pentru a ascunde teste antidoping pozitive.

Există “dovezi puternice” privind existența unui dopaj instituționalizat în Rusia, între 2011 și 2015, care a vizat mai mult de 30 de discipline sportive, inclusiv fotbalul, potrivit documentului realizat la solicitarea Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA). ”Putem confirma ceea ce am anunțat în primul raport: o acoperire care a început în 2011 și a continuat până la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. O acoperire care a evoluat la niveluri fără precedent”, a declarat Richard McLaren, cu ocazia unei conferințe de presă care a avut loc în capitala britanică.

“O conspirație instituțională a fost pusă în aplicare atât pentru sporturile de iarnă cât și pentru cele de vară, cu participarea Ministerului Sportului și a unor servicii precum Agenția rusă antidoping (RUSADA), a laboratorului antidoping de la Moscova, alături de FSB (serviciile secrete) pentru manipularea controalelor antidoping”, a explicat juristul canadian citat de agerpres.ro. McLaren a adăugat că există “probe care dovedesc că peste 500 de teste pozitive au fost raportate ca negative”, unele dintre aceste vizând “atleți binecunoscuți, de nivel înalt”, cărora “le-au fost falsificate în mod automat rezultatele pozitive”.

presaOficialul canadian a mai precizat că Rusia a cucerit 24 de medalii de aur, 26 de argint și 36 de bronz la Jocurile Olimpice de la Londra și niciun sportiv rus nu a fost depistat pozitiv. “Totuși, echipa rusă a corupt Jocurile de la Londra la o scară fără precedent, amploare care nu va fi probabil niciodată stabilită complet”, a mai spus McLaren. “Peste 1.000 de sportivi ruși participanți la discipline de vară, iarnă sau paralimpice au fost implicați sau au beneficiat de aceste manipulări, pentru a se sustrage controalelor pozitive. (…) Timp de câțiva ani, competițiile sportive au fost, fără să se știe, deturnate de ruși. Antrenori și sportivi au jucat pe un teren inegal. Amatorii de sport și spectatorii au fost înșelați și a sosit timpul ca acest lucru să se oprească”, a adăugat juristul canadian.

Raportul dezvăluie, între altele, existența unei tehnici de schimbare a eșantioanelor de urină la Soci a devenit o practică regulată la laboratorul de la Moscova, care s-a ocupat de sportivii de elită. Documentul susține, totodată, că există dovezi privind manipularea probelor de urină în cazul a 12 medaliați ruși de la JO 2014. Raportul inițial, dat publicității în luna iulie de Richard McLaren, a relevat faptul că Rusia a disimulat teste pozitive de dopaj în numeroase sporturi, înaintea Jocurilor de la Soci și a condus, în final, la o interdicție de participare pentru mai mult de 100 de sportivi ruși, majoritatea atleți, la JO de vară de la Rio. Rusia urmează să organizeze viitoarea ediție a Cupei Mondiale de fotbal, în vara anului 2018.