Paula Todoran

Ardeleanca Paula Todoran, “profesoară” de maraton

Campioană națională la maraton şi semi-maraton, Paula Todoran a avut anul perfect în 2014, a câştigat tot ce se putea câştiga pe şosea în România şi se gândeşte doar la un singur lucru: să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016.

“Nu mi-a plăcut gimnastica, voleiul sau handbalul. Mi-a plăcut mult să alerg. Atunci eram fericită. Dacă eram opriți de la fugă, eu ceream în plus”, povesteşte Paula Todoran despre startul ei în atletism. “Aşa am ajuns la un cros în Zalău, unde am terminat pe locul 6, în fața mai multor sportive. Mi s-a spus că sunt talentată şi apoi, şi cu sprijinul mamei mele, m-am mutat la şcoala sportivă”, a continuat atleta. Fetița din Românaşi, Sălaj, a adunat kilometri, sute şi mii de ore de antrenament, a devenit profesoară şi, în 2014, la 29 de “primăveri”, a avut un an perfect: campioană națională la maraton cu cel mai bun timp al carierei, 2.41.23, campioană națională la semi-maraton (1.15.18), vice-campioană națională la 10.000 de metri (34.29.19), cel mai bun timp al carierei la 10 kilometri pe şosea (34.34) şi la 10 mile (56.16), şi câştigătoare a Maratonului Bucureşti, cursa ce i-a adus un premiu de 2.500 de euro.

Paula Todoran este de cinci ani “profă” de atletism la Liceul Sportiv din Zalău şi de educație fizică şi sport la Liceul Gheorghe Lazăr. “Finanțarea pentru un atlet este foarte scăzută. Clubul meu mă ajută şi mă susține foarte mult, a fost alături de mine şi când am fost accidentată, dar, că să ştiți, pentru un sportiv se alocă în jur de 18-24.000 de lei pe an, eu anul trecut am avut 22.000 de lei (n.r. – sub 2.000 de lei pe lună). Aici intră toate cheltuielile: masă, medicamente, susținătoare de efort, cazare, deplasări, recuperare, investigații medicale. Când tragi linie vezi că nu ajung nici măcar jumătate de an”, detaliază Todoran posibilitățile pe care un atlet român le are la dispoziție pentru a putea face performanță.

Paula Todoran, finish
Paula Todoran, finish

Doar Șimon poate face baremul A

Maratonistele din România se antrenează pentru a se califica la proba-probelor de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Paula Todoran (29 de ani), campioana națională din 2014 a probei şi-a stabilit un singur obiectiv: să ajungă în Brazilia. Se poate lua startul la maratonul olimpic din 2016 numai dacă se reuşeşte realizarea baremului: calificarea directă o asigura baremul A (pentru JO Londra era 2.37.00), iar cu baremul B (2.43.00), atletul trebuie să aştepte decizia Federației Române de Altetism care poate da ok-ul de participare sau nu. Todoran nu crede că poate atinge limita care o poate duce direct la Rio fără o susținere puternică, singură capabilă de aşa ceva fiind doar Lidia Șimon (41 de ani). “În afară de Șimon nu mai văd pe altcineva să poată face asta. Cred că la ce avem noi în țară nu se poate merge până la limita aia. Poate, mă repet, doar în condiții foarte bune şi cu susținere puternică. În America, Șimon are linişte, nu are presiune din exterior, nu stau alții să comenteze ce face şi ce nu. Aici, în România, e lumea rea!”, ne-a declarat Todoran. De ce nu mai apare o altă Șimon sau o altă Diță? Explică sportiva antrenată de Mirel Seișan care a alergat primul maraton în 2009, cursa la finalul căreia nu se mai putea ține pe picioare:

“Înainte era selecție bună. Condițiile erau cam aceleaşi, dar cred că s-a schimbat un pic mentalitatea. Alergi, alergi, câştigi concursuri, medalii, dar rămâi doar cu faima. La începutul carierei te mulțumeşti cu asta, dar de la o anumită vârstă ai nevoie şi de bani nu numai de o salbă de medalii”.

Paula Todoran (dreapta)
Paula Todoran (dreapta)

Diță şi Șimon, modele de urmat

Todoran crede că cele două medaliate la Jocurile Olimpice la proba de maraton, Constantina Diță (“aur”) şi Lidia Șimon (“argint”), sunt adevărate modele pentru sportivi. “Te motivează foarte mult. M-am antrenat lângă ele, am şi alergat cu ele la CM, unde am terminat cu echipa pe locul patru. Le admir foarte mult”, spune Todoran a cărei cursă preferată rămâne proba de 10.000 de metri de la Europenele de Atletism (Debrecen, 2007): “A ieşit extraordinar de bine. Acolo am făcut cel mai bun timp al meu pe această distanță, 33.12.08”.

Paula Todoran
Paula Todoran

Acelaşi antrenor de la început

Campioană a României la maraton, la semi-maraton şi vice-campioană la 10.000 de metri, Todoran se pregăteşte cu acelaşi antrenor de când a început atletismul, cu Mirel Seișan (56 de ani). “El m-a descoperit la 12 ani. Posedă foarte bine materia de specialitate şi are calități bune în domeniul sportului. Nu cred că se poate face performanță fără antrenor. Ai mare nevoie de unul, oricât de multe ştii şi oricât de multe cunoştințe ai dobândit de-a lungul carierei”, ne-a declarat sportiva din Zalău.

Paula Todoran
Paula Todoran

Nu-i place să alerge pe munte

Paula Todoran consideră că nu are o constituție foarte bună pentru a participa la curse de alergare montană chiar dacă a câştigat de două ori Campionatele Naționale. “Cursele astea nu-mi fac bine, nu am forță, sunt fragilă”, explică atleta care preferă să alerge 20-25 kilometri decât să facă repetări de 400 de metri: “Mă duc cu drag la alergările de rezistență, timpul pare că trece repede. Nu-mi plac în schimb exercițiile de viteză. Neavând calitățile pentru aşa ceva nu am nici mare tragere de inimă să le fac”.

Paula Todoran
Paula Todoran
PB Paula Todoran

Maraton – 2.41.23
Semi-maraton – 1.12.59
10.000 m – 33.12.08
5.000 m – 15.52.99