Paula Radcliffe, alături de fiica sa Isla, la o fugă
Paula Radcliffe, alături de fiica sa Isla, la o fugă

O româncă este profesoara fetei Paulei Radcliffe!

Fata de numai opt ani a Paulei Radcliffe (41 de ani), deținătoarea recordului mondial la maraton, Isla Radcliffe, a prins şi ea microbul alergării şi participă cu succes la competiții. Când nu este la antrenamente sau acasă, sub atenția părinților, Isla este îndrumată la şcoală de o profesoară româncă.

“A venit Isla acasă şi m-a întrebat: «Mama, tu ai concurat cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice?» Am rămas surprinsă! De unde şi până unde? Apoi am discutat cu ea şi mi-am dat seama ce s-a întâmplat”, a povestit campioana mondială la maraton, semi-maraton şi cros. “Profesoara fetei mele e româncă şi i-a pus fetei filmulețe cu Nadia Comăneci evoluând perfect la Jocurile Olimpice de la Montreal. Isla credea că am participat şi eu atunci, dar nu aveam cum pentru că aveam doar 3 ani (râde). A fost impresionată de ce a văzut. Evoluția Nadiei a fost extraordinară!”, a continuat să povestească atleta care a câştigat de trei ori maratonul de la Londra (2002, 2003, 2005) şi de trei ori pe cel de la New York (2004, 2007, 2008).

Radcliffe și Diță
Radcliffe și Diță

În luptă cu Constantina Diță

Deținătoarea recordului mondial la maraton (2h15:25), Paula Radcliffe, a avut de furcă de multe ori cu campioana olimpică de la Beijing, Constantina Diță, cele două extraordinare maratoniste respectându-se însă foarte mult. “Mi-a plăcut foarte mult să concurez împotriva Constantinei. Aleargă mereu curat şi corect în curse”, declara campioana Europei pe 10.000 de metri. “În opinia mea Paula face foarte mult volum, foarte mulți kilometri. Sfatul meu pentru ea este să se antreneze mai puțin, să nu facă mai mult de două maratoane pe an şi să stea mai mult timp la masaj”, comenta Diță în legătură cu faptul că englezoaica care aduna şi peste 250 de kilometri de fugă pe săptămână nu a luat niciodată medalie olimpică. “Am vorbit cu ea despre experiența mea la Beijing. Va alerga în fața suporterilor ei, în Londra, la maratonul olimpic, şi asta îi va da mai multă putere”, declara Diță în presa din Anglia înainte de Jocurile Olimpice din 2012 (n.r. – Radcliffe s-a retras din cauza unei accidentări).

Paula Radcliffe
Paula Radcliffe

Căsătorită cu un semifondist

Paula Radcliffe este căsătorită cu Gary Lough, un fost alergător de 1.500 de metri din Irlanda de Nord şi în acelaşi timp antrenorul ei, şi, în afară de Isla, mai are un copil, un băiat, Raphael (5 ani). Englezoaica a distrus recordul mondial la maraton pentru prima oară în 2002, timpul fiind înregistrat la maratonul Chicago (2h1718). La un an distanță, Radcliffe mai “tăia” “puțin”, ducând recordul la 2h15:25, de data asta la maratonul Londra. Cursa din 26 aprilie 2015, din capitala Angliei, va fi ultima de 42,195 km pentru Radcliffe:

“Normal că nu mai pot alerga încă odată în 2 ore şi 15 minute, dar o s-o fac cât de repede pot. Vreau să fiu cât mai competitivă cu putință”.

Paula Radcliffe

  • Record mondial la maraton (2003) – 2h15:25
  • Campionatele mondiale de maraton: o medalie de aur și una de argint
  • Campionatele mondale de cros: 3 medalii de aur, 3 de argint și una de bronz
  • Campionatele mondiale de semi-maraton: 3 medalii de aur
  • Campionatele Mondiale (10.000 m): medalie de argint
  • Campionatele Europene (10.000 m): medalie de aur
  • Campionatele Europene de cros: 3 medalii de aur
  • A castigat de trei ori maratonul Londra (2002, 2003, 2005), de trei ori maratonul New York (2004, 2007, 2008) și o dată maratonul Chicago (2002).