Paul Pepene

Paul Pepene adună 7.500 de kilometri pe an, pe schiuri și în alergare

Poate cel mai bun schior român, cu rezultate foarte bune în skiatlon, Paul Pepene este și un alergător montan de speriat. Un sportiv care dă totul atât în concursurile de schi fond, pe schiuri sau pe role, cât și în cursele desfășurate pe potecile stâncoase aflate la altitudine.

Ați văzut un montagne russe? Ați văzut cum trenul plin de dependenți de adrenalină alunecă precis pe șinele ”desenate” în pante abrupte? Cum picajul înspăimântător este de fapt o cădere controlată, cum toate componentele trenului, până la ultimul șurub, sunt perfect îmbinate pentru a asigura siguranța deplină? Paul Pepene e un alergător montan rapid, puternic, care la coborâre devine o ”rachetă”. ”La vale nu trebuie să stai chinuit, să stai încordat, trebuie să-ți dai drumul și să accelerezi. Totul este sub control vă asigur, nu e nimic necontrolat, fiecare pas e acolo unde trebuie să fie”, ne-a spus râzând schiorul brașovean. Sportivul din Măgura a început să participe la competițiile de alergare montană acum aproape 6 ani, câștigând cel puțin odată aproape toate concursurile la care a luat startul (de exemplu, e dublu câștigător la Retezat SkyRace). ”Eu nu mă pregătesc special pentru alergare montană, e un hobby. La concursuri ajung așa cum sunt la momentul ăla, fără pregătire, fără să mă gândesc că vine nu știu ce cursă, pur și simplu iau startul. Nu trag să prind nu știu ce vârf de formă la nu știu ce dată, pe mine mă interesează doar schi fond și atât”, a adăugat Paul care are un 5 kilometri alergat pe pistă, o testare făcută cu mult timp în urmă, în 17 minute. Cu perioade în care face și 3 antrenamente pe zi, alergarea este introdusă în ”meniu” doar vara, când pe lângă pregătirea pe role sunt și 3-4 antrenamente de alergare pe săptămână. ”Adun între 7.000 și 8.000 de kilometri, schi și alergare. Nu știu câtă diferență de nivel, dar nu e antrenament la care să nu am așa ceva. Noi la schi fond aveam și concursuri de alergare montană organizate de federație, mai scurte, pe la 5 km, campionate naționale sau Cupa Dinamo, nu se mai țin de prin 2007-2008. Atunci am participat de fapt la primele concursuri de alergare montană”, a declarat pentru 4run.ro Paul, care a adăugat și cum ar trebui să arate profilul perfect al unui traseu pentru ca el să se simtă bine: ”Cu cât e mai multă urcare și coborâre cu atât mai bine, platul nu îmi place deloc”.

La juniori, a făcut și biatlon

Paul Pepene a făcut inițial, la juniori, și schi fond și biatlon. Despre sportul cu arma povestește cu umor: ”Am făcut și biatlon la început, cred că am fost la două concursuri, trăgeam cu alice, nu ajunsesem să trag cu cartuș. La ultimul concurs la care am fost am ieșit campion, dar n-am luat nicio țintă, am ratat tot. Aveam o pușcă, vai de ea, se rupea în două. După ce băgam alicea și întindeam pușca, pleca alicea direct, nici nu mai apucam să pun arma la ochi”. Dar cum a ajuns să facă sport Pepene? ”Era o profă care făcea sport cu copiii seara, dimineața ea se ducea la uzina de armament, și m-am dus și eu. Aveam parcă 10 ani. Ai mei nu au zis nimic pentru că dimineața mă duceam la școală, seara la antrenament. Primul concurs a fost tot în primul an, parcă am terminat pe locul 2. Echipamentul l-am primit de la club, de la Palatul Copiilor. Să nu te gândești că era cine știe ce, erau niște rable, aveau lemn nu plastic, așa de mult se dăduse lumea înainte pe schiurile alea de le-am primit. Prin 2002, antrenoarea a plecat în Italia și ne-a părăsit. Am continuat cu un alt antrenor, în 2005 am fost la Festivalul Olimpic al Tineretului European, am intrat în lot, și de acolo pot să spun că a început performanța”, a conchis brașoveanul.Paul Pepene, de 3 ori la Jocurile Olimpice

Paul Pepene (31 de ani) este primul campion mondial român la schi fond, la U23, titlul pe care l-a câștigat în 2010, în Germania. În plus, sportivul brașovean are și trei prezențe la Jocurile Olimpice de iarnă, cel mai bun loc la individual fiind poziția 24 la skiatlon, în 2018.

Paul Pepene a fost de 3 ori în lotul României de schi fond trimis la Jocurile Olimpice de Iarnă, la Vancouver (2010), la Sochi (2014) și la PyeongChang (2018). Anul trecut ocupa și cel mai bun loc la individual (24, la skiatlon), iar la echipe, cea mai bună poziție a fost câștigată în Canada, 17. ”La skiatlon sunt cele mai bune poziții ale mele, am mers mereu mai bine pe anduranță decât pe sprint. Mă gândesc și la Jocurile Olimpice cu numărul 4, dar mai e timp destul, totul depinde de sănătate. Asta e cel mai important, să fiu bine! Fiecare ediție a avut frumusețea ei. Cred că dacă aș fi avut în 2014 condițiile din 2018 de logistică sigur aș fi prins locul 20”, a spus pentru 4run.ro, Pepene, sportiv care are și un loc 9 în Turul de Schi.

Este vice-campion mondial de schi role

Paul Pepene este printre cei mai buni români atât în etapele de Cupă Mondială dar și la schi role, varianta de vară a schiului fond. Sportivul născut la Măgura, lângă Zărnești, a devenit vice-campion mondial la schi role, după o cursă disputată în Germania, cursă de 11.3 kilometri pe care a terminat-o în 35.39:40, la 9 secunde în spatele câștigătorului, italianul Sergio Bonaldi. ”A fost prima medalie a României în acest sport, o performanță foarte bună reușită într-o companie selectă, cu sportivi care concurează și pe zăpadă”, spunea pentru bzb.ro, după concurs, antrenorul Daniel Borca.

Pe 22 după 15 km, pe primul loc la final

Paul Pepene făcea senzație în 2010, an în care devenea campion mondial la categoria U23, după un concurs fabulos disputat la Hinterzarten. O performanță foarte bună obținută în proba care se pare că i se potrivește cel mai bine brașoveanului, skiatlonul, 15 km în stilul clasic, tranziție cu schimbare de schiuri și 15 kilometri liber (se numea proba de urmărire atunci). ”Românul, pe poziția a 22-a la schimbarea schiurilor, a profitat de calitățile sale pentru a reduce din distanța față de ceilalți competitori și pentru a trece la conducerea cursei. A fost impresionant pe ultimii 15 kilometri și a fost recompensat pe merit cu titlul mondial”, a fost anunțul de pe site-ul oficial al competiției despre sportivul ”tricolor” care a ajuns la final după 1 oră, 24 de minute și 45 de secunde.

Cel mai bun loc de antrenament? Cel mai bine de pregătim la Cheile Grădiștei, ai tot acolo, refacere, tot, și la Piatra Arsă, dar nu mai e ce era. Singurul lucru care a mai rămas e că e la altitudine.

Accidentare? Singura am avut-o în 2010, la menisc, la genunchi, din cauza uzurii.

Te ajută bețele? Da, pe mine mă ajută foarte mult! Atleții s-ar încurca în ele, nu au ce să facă cu ele, pentru că nu știu să le folosească.

Articol apărut inițial în ziarul 4run.ro OFFLINEfoto: Cornel Pochiu – fisheye.ro, Gravity, Pixel Prosport, COSR, Retezat SkyRace