Parkour și freerunning

Parkour și freerunning, și în sală / Video

Practicanții de parkour și de freerunning au în București o sală în care să se antreneze. O încăpere clasică care a fost transformată într-un spațiu de pregătire, unde traceurii pot să-și perfecționeze tehnicile.

Parkour este o disciplină sportivă dezvoltată la începutul anilor ’80 de francezul David Belle, care te ajută să treci peste orice obstacol prin găsirea celui mai eficient și mai rapid mod de a ajunge de la un punct la altul folosind doar mijloacele propriului corp. Parkourul include alergare, rostogoliri, sărituri, acrobații, cățărare, balansări, scopul fiind să nu fii niciodată oprit de un obstacol. Freerunningul este varianta mai acrobatică a parkourului în care se pune accent pe aspectul estetic (termenul de freerunning a fost introdus inițial ca o traducere a parkour în engleză).

Parkour și freerunning

Potrivit lui David Belle, spiritul parkourului are la bază noțiunile de evadare și de atingere a țintei și presupune folosirea agilității fizice, a gândirii rapide și a libertății interioare pentru a ieși din situații dintre cele mai dificile. Fluiditatea și frumusețea mișcărilor nu sunt ingnorate, dar trebuie să servească scopului esențial al parkourului: deplasarea cursivă și rapidă. ”În timp ce alerg, mă fixez pe un punct și îl consider obiectiv, îmi spun: Voi ajunge acolo, voi ajunge acolo direct, voi ajunge acolo rapid, și nimic nu mă va opri”, spunea David Belle, citat de traceurs.ro.

Freerunning și parkour

Sala de antrenament din București a fost ”desenată” de fondatorii primei școli de parkour din România, Reborn Education, Cristian Glovaschi și Justin Musina, într-o încăpere din fosta fabrică Pionierul, pe Tăbăcarilor, numărul 7. ”Spațiul nu este în totalitate gata, însă, cu feedback-ul vostru putem creea cel mai bun spațiu pentru antrenamentul aceestei discipline”, au transmis cei doi.

David Belle, fondatorul parkour, în filmul Banlieue 13, în 2004!