Federația Internațională de Atletism a deschis o anchetă, ca urmare a plângerii unor atleți, o anchetă care trebuie să arate dacă ultima generație de pantofi de la Nike oferă sau nu avantaj injust sportivilor? Va opri IAAF acești pantofi în competiții, așa cum la natație costumele LZR Racer au fost interzise, sau va fi doar un tam-tam menit să crească vânzările producătorului american?

În 2008, 17 recorduri mondiale erau spulberate la un european de natație, sportivii purtând costume LZR Racer, de la Speedo. Investigațiile Federației Internaționale de Natație au făcut ca la doi ani distanță, costumele să fie interzise în competițiile oficiale. Se va ajunge acolo și cu Nike ZoomX VaporFly sau cu viitoarele AlphaFly? Numeroși atleți atrag de câțiva ani atenția că ultima generație de pantofi de la Nike ar oferi un avantaj injust sportivilor care aleargă cu ei, din cauza unei inserții de carbon din talpă. ”Ar trebui ca IAAF să facă totul posibil ca atleții să lupte cu arme egale indiferent de sponsorul pe care-l au”, declara americanul Ryan Hall, fost atlet care alerga în 2011, 2.04.58 la Boston.

Fie că au folosit noul AlphaFly (prototip) sau ZoomX VaporFly Next%, Eliud Kipchoge a scăzut sub 2 ore, alergând maratonul în condiții ”de laborator” în Viena, Brigid Kosgei a stabilit un nou record mondial la Chicago, 2.14.04, spulberând timpul britanicei Paula Radcliffe din 2003, iar Kenenisa Bekele a alergat 2.01.41, la 2 secunde de recordul mondial, la Berlin. Au fost ajutați de acești pantofi sau o puteau face și fără?

Pe de altă parte, Nike nu a rămas singurul producător care folosește inserții de carbon, pantofi de alergare cu tehnologii asemănătoare făcând și Hoka, Carbon X, sau New Balance, FuelCell Rebell, ca să amintim doar doi dintre ”papuci”. Asta înseamnă că sportivii luptă cu arme egale sau nu?