On Cloudstratus, pantoful care intră-n funcțiune după mai mulți km / Review

4shop.ro

On Cloudstratus trebuie folosiți în special la ”muncile” pentru care au fost proiectați. La alergări lungi și foarte lungi! Țin piciorul bine când este obosit, îl ajută când nu mai poate să mențină alergarea în parametrii optimi.

• Distanță alergată: 103 kilometri
• Suprafețe alergate: asfalt (uscat, umed), ceva pistă, ceva trail.
• ”Exerciții”: alergări ușoare, alergări lungi, tempo, bucăți.
• Curse: Nu

Vezi preview ON Cloudstratus, aici.

Prima impresie

Așa cum am fost ”avertizat” din prezentarea pantofilor făcută de producător, sunt realizați pentru distanțe lungi și foarte lungi (vezi preview), acești On, Cloudstratusul, încă de când îi scoți din cutie și te joci cu ei mirosindu-i, aruncându-i în aer când cu o mână când cu cealaltă, cântărindu-i din ochi, chiar par făcuți pentru mai multă lungime. Adică, se vede, se simte, că nu are de a face cu alergările scurte, rapide, explozive! Pare mai mult o gheată decât un pantof, sunt înalți, ”butucănoși” ca și formă, chiar dacă arată bine ca și aspect, par masivi și puțin grei.  Nu foarte grei însă!

Cum este al treilea pantof On la care facem review o să facem referire, atunci când e nevoie, și la On Cloudswift sau On Cloudflow, comparațiile putând scoate în evidență mai bine caracteristicile Cloudstratus.

Review On Cloudswift, aici. / Review On Cloudflow, aici.

Talpa groasă, cu un nou rând de ”nori”, pare făcută pentru a amortiza mai mult. Branțul aderă bine, fiind continuu, fără găuri în partea din față. Limba, spre partea de sus, ultima treime, este liberă, restul fiind integrat în materialul care dă meșinei acea formă de tip șosetă. Chiar dacă privită din interior (cât este posibil, bineînțeles) spre exterior, căputa permite luminii să intre în pantof prin micile găuri existente, pare în același timp destul de ”impenetrabilă” pentru a asigura o aerisire bună. Ștaiful, partea posterioară a pantofului, este foarte întărit, călcâiul stând țeapăn ca într-un bocanc de munte. Caseta pantofului este încăpătoare, o caracteristică bună pe care On o încorporează în pantofii făcuți mai mult pentru distanță și mai puțin pentru viteză. Sistemul în care stă șiretul e clasic, mai puțin partea de jos a acestuia, ceva nou, o strângere în cruce, în stea, care ”trage” asimetric găicile de jos. Pentru prima dată am dat de o cutie de pantofi care vine cu șireturi la schimb, șireturi diferite față de cele cu care sunt deja prevăzuți pantofii. Talpa este diferită față de cele două perechi de On pe care le-am purtat deja. Canalul median este mai scurt (se oprește înainte de pingea), de fapt cu cât pantoful este făcut pentru distanță mai mare cu atât acest canal e mai scurt (vezi mai jos poze cu cei 3 pantofi On testați de noi). Totodată, talpa anterioară, este mai compactă, cu mai mulți ”nori”, cu șanțurile ”latitudinale” dintre aceștia mai puțin pronunțate decât la alte modele.

Alergare

A fost plăcut să mă plimb cu On Cloudstratus în picioare. Păream mai înalt! 🙂 Dar nu pentru asta sunt neapărat acești pantofi. În timpul alergărilor scurte, unele care au încorporat un fartlek sau niște bucăți, a fost greu să calc pe pingea, parcă nu rulezi foarte bine și ai tendința să pui piciorul cu toată talpa jos. Ciudat sau nu, asta se simte bine! Dar nici pentru alergări scurte nu sunt făcuți neapărat acești pantofi!

Alergări lungi și foarte lungi! Asta înseamnă peste 15 kilometri, poate peste 20, mai mult ca sigur 30 de kilometri sau mai mulți, depinde de fiecare. De On Cloudstratus nu mi-a plăcut la începutul alergărilor, atunci când, imediat după ce a fost localizat GPS-ul pe ceas se pleacă la fugă, dar nici nu cred că ar trebui, mai important ar fi să te ajute când alergarea a adunat mulți kilometri și încă mai trebuie adăugați alții. Trebuie să te sprijine spre final, acolo unde la cei mai mulți dintre alergători apare o pierdere a vitezei, o deteriorare a formei de alergare, toate venite, ca și probabilele dureri musculare și articulare, pe fond de oboseală. În timpul unei alergări lungi, Cloudstratus-ul are atuuri. Unul dintre ele ar fi că talpa, chiar dacă partea anterioară se simte puțin cam tare, preia majoritatea șocurilor. Când ești obosit, când ai alergat mult, ceea ce știi că nu este bine să faci, faci. ”Cazi” mai mult pe călcâi decât pe pingea, alergi dezordonat etc… Aici pare să intervină cel de-al doilea rând de ”nori”, prezent de la pingea spre călcâi. Dacă într-un pantof cu talpa subțire, făcut pentru alergări mai rapide, o asemenea ”călcătură” ar însemna după mai mulți kilometri și durere, cu Cloudstratus nu este cazul. Mai mult, ca un adaos, faptul că spatele piciorului, călcâiul, este prins ca într-o menghină, pare a ajuta acest tip ”dezordonat”, ”obosit”, de ”pășire”. În plus, confortul piciorului se menține de-a lungul întregii alergări. Ventilația nu este însă foarte bună. Mai mult ca sigur acest aspect apare ca urmare a faptului că partea din față a căputei este întărită, acest aspect obstrucționând puțin intrarea aerului.

Concluzie

On Cloudstratus trebuie folosit în special la ”muncile” pentru care a fost proiectat. Acolo își face treaba bine! La alergări lungi și foarte lungi! Ține piciorul bine când este obosit, îl ajută când nu mai poate să mențină alergarea la parametrii optimi. Sunt comozi, poate un pic cam grei, nu ceva care să conteze însă când distanța crește,  și cu o ventilație la care mai trebuie lucrat.

Trece sau nu trece clasa?

• Amortizare: 8/10
• Stabilitate: 9/10
• Calitate: 9/10
• Aderență: 8/10
• Preț: 6/10
• Confort: 8/10
• Design: 9/10