Marius Ionescu, la Londra, 2017, Campionat Mondial / foto: Marian Burlacu

O zi cu poftă de alergare, o zi bună pentru maraton!

30 de zile la Piatra Arsă, la altitudine, și o perioadă de reacomodare cu zonele joase și cu căldurile înalte, la Snagov, așa și-a petrecut ultimele două luni Marius Ionescu. Piciu a ajuns la Londra, la al patrulea Campionat Mondial, va alerga maratonul pe 6 august, ora 12.55, concurs ce ar putea reprezenta ultimul maraton mondial din carieră. 4run.ro vă ține la curent cu evoluția românilor la Campionatul Mondial de Atletism de la Londra cu ajutorul GoldNutrition România.

Marius Ionescu crede că trebuie să se axeze, cel puțin în următorii doi ani, pe un singur obiectiv: doborârea recordului național (2.12.30, performanță realizată de Cătălin Andreica în 1978). O țintă grea, dar nu imposibilă, mai ales când distanța față de acest timp este de doar 30 de secunde, dar care ar putea cere, ca un tribut, renunțarea la alte obiective, în acest caz prezența la Campionatele Mondiale din 2019. ”La Londra îmi propun să iasă mai bine ca în 2012. Este al 4-lea Mondial și posibil să fie și ultimul. Obiectivul meu principal, începând din toamnă, va fi să fac un nou record național la maraton!”, a precizat pentru 4run.ro, Marius Ionescu, care acum cinci ani, tot la Londra, dar în cadrul Jocurilor Olimpice, sosea al 26-lea, în 2.16.28.Pentru o clasare cât mai aproape de top 20, Marius Ionescu pare a avea nevoie de un singur lucru: de chef de fugă. Ne-a spus-o antrenorului lui, Cătălin Geapana, care a fost o perioadă alături de Marius atât în cantonamentul de la altitudine, de la Piatra Arsă, cât și la Snagov. ”Trebuie să aibă poftă de alergat”, ne-a transmis Geapana în timp ce-și urmărea sportivul care efectua la umbra pădurii de la Snagov 3 bucăți de 5.000 de metri, la o medie de sub 3.10 pe mie, cu 10 zile înainte de Campionatul Mondial. ”În cursă o să vedeți un Marius Ionescu hotărât, curajos, care speră să prindă o zi cu poftă de alergat”, a completat sportivul.

Marius Ionescu a început aventura la Campionatele Mondiale de Atletism în 2011, la Daegu, în Coreea de Sud, fiind atunci o surpriză pentru toți. Piciu alerga un record personal de 2.15.32 și trecea linia de finiș al 13-lea (între timp IAAF a suspendat un atlet aflat în fața sa, pe locul 4, pe Abderranhime Bouramdane, deci olteanul a mai câștigat o poziție). S-a prezentat și la Moscova, doi ani mai târziu, terminând pe poziția a 26-a, după 2.18.31. La Beijing, nu a putut duce cursa până la capăt.

4run.ro vă ține la curent cu evoluția românilor la Campionatul Mondial de Atletism de la Londra cu ajutorul GoldNutrition, un brand portughez care produce suplimente pentru sportivi, produse de nutriție certificate de analiza microbiologică și de laboratore anti-doping recunoscute. Împreună cu GoldNutrition România vom efectua două trageri la sorți în care vom acorda cititorilor 4run.ro ”kit-uri de cursă” de la GoldNutrition.

Marius Ionescu a început ultimele două luni din pregătire la Piatra Arsă, unde cea mai lungă alergare pe care a avut-o a fost de 35 de kilometri, și le-a terminat pe malul lacului Snagov, unde a trebuit să se adapteze din nou la altitudinea joasă. ”Trecerea s-a făcut puțin mai greu, mai mult din cauza temperaturilor ridicate din București, diferențe de 20 de grade în plus. Din antrenamentele de la Piatra Arsă cele mai grele au fost tempo-urile lungi. Ce a fost scurt, a fost ok”, răspunde Marius întrebărilor noastre, punctând și lipsurile pe care le-a avut în această perioadă: ”Un partener de antrenament, refacerea, masajul. Dar astea au lipsit mai mereu, m-am obișnuit. Mă pregătesc cu ce am la îndemână”. (foto: Marian Burlacu, 4run.ro, Marius Ionescu)