Marius Ionescu si Nicolae Soare, in duel la Campionatul National de Semi-maraton din 2014 / foto: Radu Milea
Marius Ionescu si Nicolae Soare, in duel la Campionatul National de Semi-maraton din 2014 / foto: Radu Milea

Nicolae Soare, la debut în maraton, cu gândul la JO

Nicolae Soare va debuta în proba de maraton pe 26 aprilie, la Hamburg, în Germania. Campion național la semi-maraton în acest an, la Craiova, cu 65.11, atletul buzoian va trece la proba probelor cu gândul la Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio, unde speră să facă echipă cu cel mai bun maratonist român, Marius Ionescu, olteanul care aleargă în aceeaşi zi, tot în Germania, dar la Dusseldorf, tot pentru baremul olimpic.

Nicolae Soare (24 de ani) a demonstrat încă o dată că este printre cei mai buni fondişti români, câştigând Campionatul Național de Semi-maraton organizat în acest an la Craiova. Timpul, 65.11, nu a fost un nou record personal, dar atletul din Buzău nu pare să mai aibă probleme în a duce cei 21,1 kilometri în 64-65 de minute. Un timp ce îl poate face să se gândească, cel puțin teoretic, “conform calculelor hârtiei”, la un maraton de 2.15.00 – 2.16.00. Anul 2014 a fost ales de sportivul antrenat de Cristina Alexe ca debut în proba de 42,2 kilometri mai ales că se poate face baremul atât pentru Campionatul Mondial din China (22-30 august) cât şi pentru Jocurile Olimpice din Brazilia. “Refacerea merge bine. Din păcate nu am avut pe cineva lângă mine, a trebuit să duc singur toată cursa, să fac față vântului, dar a ieşit bine până la urmă. Mai am 3 săptămâni până la cursa de maraton, parcă aud ceasul cum face tic-tac, tic-tac!”, ne-a spus Soare. “Vreau să fac baremul! Sper să şi iasă”, a adăugat sportivul care va rămâne în pregătire la Băile Felix. Baremul pentru Mondialele de Atletism este de 2.18.00, iar pentru Jocurile Olimpice 2.18.00 (baremul B) şi 2.15.00 (baremul A).

Marius Ionescu
Marius Ionescu

Marius Ionescu vrea din nou la Jocurile Olimpice

După ce a debutat în proba de maraton olimpic la Londra, în 2012, Marius Ionescu va alerga tot pe 26 aprilie, dar la Dusseldorf, pentru a face baremul de calificare pentru Rio 2016. La Londra, Piciu a terminat pe locul 26, cu un timp de 2.16.28. “Vreau să fac baremul A la Dusseldorf. Adică, sub 2.15.00”, a spus, scurt şi la obiect, Marius Ionescu, atlet cu un PB pe maraton de 2.13.33 (PB realizat la Hamburg în 2013). Piciu a avut un debut bun de an, realizând un nou record personal pe distanța de 20 de kilometri, într-o cursa de pe 1 martie, în Olanda, la Alphen, cu timpul de 61.27. “Antrenamentele merg bine, rămâne să vedem cum merge cursa. Lăsăm faptele să vorbească”, a adăugat craioveanul.

Paula Todoran, finish
Paula Todoran, finish

Paula Todoran, tot la Hamburg

Campioană Națională la maraton şi câştigătoarea ultimelor două ediții ale Campionatelor Naționale de Semi-maraton, Paula Todoran, va lua startul tot la Hamburg, normal, cu intenția de a realiza un nou PB, un timp aproape de 2.40.00, timp ce înseamnă totodată baremul B pentru Jocurile Olimpice, care este 2.43.00, dar şi baremul pentru Campionatele Mondiale (2.44.00). “Cursa de la Craiova a ieşit bine ținând cont că nu am făcut antrenament specific pentru semi, fiind în pregătirea maratonului de la Hamburg. Traseul de la Craiova nu a fost chiar cel mai bun pentru un timp extraordinar, a avut multe întoarceri şi schimbări de direcție, a fost şi vânt. Dar, sunt mulțumită şi de rezultat şi de timp. A fost o verificare bună şi cred că este destul timp şi de refacere şi de continuat antrenamentele şi de a prinde vârful de formă acolo unde trebuie, adică la Hamburg. Vreau un PB!”, ne-a declarat Paula Todoran, care la Craiova a terminat pe primul loc cu un timp de 76.40. Atleta de la Zalău a avut cuvinte de laudă pentru Nicolae Soare şi crede că debutul sau va fi bun: “Este un atlet bun. Este constant la 64 – 65 de minute pe semi-maraton şi cred că maratonul îl va alerga bine. Nu cred că va avea emoții. Nu e ca şi cum ar fi la prima cursă din carieră. Pe mine nu m-a afectat niciodată debutul pe nu ştiu ce distanță”.