Anamaria Nesteriuc sarind garduri, foto: Cristi Barbu, FRA

Nesteriuc, fata căreia niciun gard nu-i stă-n cale

4shop.ro

Nu a putut să se ”dezlipească” de pasiunea părinților, amândoi sprinteri, ba mai mult, a devenit una dintre cele mai bune gardiste din România. Anamaria Nesteriuc, îmbinând viteza și constanța, nu are adversare la alergarea peste cele 10 garduri.

”Gardurile” sunt probe aparte ale atletismului, față de alte probe de alergare, unde există foarte multe curse la care pot participa și numeroși amatori, acestea sunt tehnice, necesită antrenamente speciale și par destinate doar profesioniștilor. Ba mai mult, și limbajul folosit pare să fie altul: nu, gardul nu se sare, ci se trece; nu, nu se face bătaie înainte de gard pentru a-l trece, nu sunt sărituri, ci se pregătește trecerea; piciorul ținut în spate, când se trece gardul, e remorcă; iar când nu ies pașii spre primul gard, nu ajungi aproape de gard, ci gardul vine prea aproape de tine. Anamaria Nesteriuc a început totul ca o joacă, dusă fiind la stadion de părinții ei, ambii, atunci, antrenori de atletism. ”Mama a fost mereu antrenoarea mea. (n.r. – Doina Nesteriuc) Tata, acum este profesor de sport la un liceu. Tata a făcut ”400 de metri”, s-a lăsat când a început facultatea, iar mama garduri și lungime (merg foarte bine împreună)”, ne povestește Anamaria care a fost aproape de a merge pe probe combinate, pentatlon și heptatlon, dar în urma unui concurs de garduri disputat la Cluj-Napoca, pe care l-a alergat destul de bine, s-a luat decizia să se concentreze pe proba pe care acum o stăpânește foarte bine: ”O decizie foarte bună, cred!”.

A avut două perioade mai grele. În clasa a 12-a, în 2012, se pregătea și pentru BAC, și pentru Facultatea de Farmacie, și de antrenamente, a fost multă muncă dar a reușit să rămână cu sportul la nivel ridicat, a participat la Mondialele de Juniori 1, la Barcelona. Al doilea, în 2015, când a ales să facă o post-liceală de Farmacie, pentru că nu era sigură că poate ”duce” și sportul de performanță și Facultatea de Farmacie la nivel foarte bun în același timp. Nu a fost însă ”oprită” de niciun obstacol apărut, le-a depășit așa cum trece gardurile, Anamaria este acum anul doi la Nutriție și Dietetică, în cadrul Facultății de Farmacie, și este de neînvins pe pistă, la 60 de metri garduri sau la 100 metri garduri.

Proba de 100 de metri garduri este destinată exclusiv fetelor, băieții aleargă 110 metri, cele 10 garduri care trebuie trecute având o înălțime de 83,8 centimetri. Primul gard este plasat la 13 metri de linia de start, distanța dintre garduri este de 8,5 metri, iar între ultimul gard și linia de finiș sunt 10,5 metri.

Tehnica la această probă a atletismului este foarte importantă, Nesteriuc fiind pasionată de antrenamentele specifice, mai puțin de cele în care trebuie doar să alerge. 🙂 ”Din mai 2016,  am trecut la 7 pași până în primul gard și asta s-a văzut. Îmi venea foarte aproape primul gard și din cauza asta trebuia să mă opresc și pierdeam mult timp. În 2015, am avut cel mai bun timp 13.35, apoi anul viitor 13.28”, ne spune Anamaria care aleargă uneori și ”plat” pentru a-și îmbunătăți viteza: ”Îmi place mai mult 200 de metri. În cazul meu, alergatul la garduri îl influențează pe cel pe plat pentru că am tendința să alerg constant, în același ritm, ca la garduri, pe când în mod normal ar trebui să accelerez până la maximum și apoi să încerc să mențin cât mai mult”.

Obiective: Mondialele de Sală, Europenele de la Berlin și JO Tokyo

”Pentru sezonul de sală obiectivul meu este să mă calific la Mondiale, iar pentru vară, să ajung la Europenele de la Berlin. Pe termen lung? JO Tokyo!”, explică atleta care crede că recordul național nu este un obiectiv (n.r. – recordul național aparține Mihaelei Pogagean, 12:62 pe 100m, și 7:86 pe 60 de metri). ”Cel mai mult îmi place de Sally Pearson, are o tehnică aparte, îmi place foarte mult cum aleargă. A și fost constantă mulți ani, chiar dacă a avut fluctuații, a rămas în vârf”, a adăugat Nesteriuc.

Urmele de la cea mai urâtă accidentare se văd și acum

”Cea mai urâtă accidentare am avut-o înainte de un concurs, un Grand Prix, în 2007. Eram cu o zi înainte la antrenament, făceam garduri, m-am împiedicat și în cădere m-am zgâriat foarte tare cu cuiele de la piciorul drept pe coapsa piciorului stâng. Spital, copci, încă mai sunt urme și acum, după 10 ani”, povestește Anamaria despre singura ei accidentare mai urâtă. ”Și, mai tot timpul am vânătăi la genunchiul piciorului drept, ating cu remorca de gard la trecerea peste”, adaugă sportiva.

Ce distanță îi place mai mult, 60 sau 100m? : Dintre 60mg și 100mg îmi place cel mai mult distanța mai lungă. E probă olimpică și, în plus, pentru că nu consider că mă avantajează viteza, e o distanță pe care contează mai mult tehnica. Pe 60 m nu am timp să-mi intru în ritm.

Care este înălțimea potrivită pentru ”garduri”? : Am 1.70m, cred că e înălțimea potrivită pentru că dacă aș fi mai înaltă ar trebui să fac pași mai mici, mi-ar veni prea aproape gardul, iar dacă aș fi mai mică ar trebui să alerg din forță mult.

(foto: Marian Burlacu, Cristi Barbu)

Anamaria Nesteriuc, PBs

  • 60mg – 8:21
  • 100mg – 13:19
  • 100m – 12:19
  • 200m – 24:52
Premiile Romanian Running Awards, energizate de GoldNutrition

Ediția a treia a premiilor 4run.ro, Romanian Running Awards, este energizată de GoldNutrition, un brand portughez care produce suplimente pentru sportivi, produse de nutriție certificate de analiza microbiologică și de laboratoare anti-doping recunoscute.

Anamaria Nesteriuc a fost prezentă printre finalistele de la categoria Sprint la ultimele două ediții ale Romanian Running Awards, premiile 4run.ro energizate de GoldNutrition Romania. Cum s-a votat în acest an la această categorie? Vezi mai jos! Rezultatele finale ale Romanian Running Awards vor fi anunțate pe 29 decembrie.Romanian Running Awards, 2017, sprint fete