Marius Ionescu, primul la Dusseldorf
Marius Ionescu, primul la Dusseldorf

Marius Ionescu: ”Sunt mai încrezător decât anul trecut”

Marius Ionescu aleargă din nou la Dusseldorf după ce anul trecut a câștigat cursa cu un nou PB, 2.13.19. Așa cum ne-a obișnuit, Piciu va încerca iar să facă record național, să scadă sub timpul lui Cătălin Andreica. Acel ”cronometru”, 2.12.30, îl motivează și-l face să lupte.

4run.ro: O să ai o misiune mai dificilă acum la Dusseldorf, pentru că ai lângă tine la start mai mulți kenyeni, unul din ei cu un PB de 2.06.07.

  • Nu am nicio problemă cu asta. Avem loc pe șosea toți! Ei au recorduri bune, dar n-au mai fugit de mult la nivelul ăla. Poate nu mai pot așa de repede, poate pot un 2.09 – 2.11. Îmi văd de cursa mea și vedem la final cine, unde, pe ce loc iese. Merg încrezător, e mai mult o cursă personală, iar indiferent de ce rezultat va fi, am Jocurile Olimpice pe care să mă concentrez. Competiția asta e odată la 4 ani și nu vreau să ratez așa o șansă rară.

Cum a decurs pregătirea comparativ cu anul trecut?

  • Pregătirea, dacă ne uităm la ce curse am avut anul ăsta, a ieșit mai bine. La vanAlphen am făcut un nou record personal pe 20 de kilometri (n.n. – 61.10). Dar, lăsam timpii, ceasul, să vorbească.

Tu cum te simți față de 2015?

  • Sunt mai încrezător, am mai multă experiență. Dar, să nu uităm, maratonul este maraton! Uneori se întâmplă să meargă antrenamentul foarte bine iar la cursă să nu mai fie la fel, alteori pregătirea să nu fie perfectă, să ai dubii că ai putea face o competiție bună, și totuși cursa să iasă foarte bine. Eu am avut experiențe și așa, și așa.

Știu că ești mereu cu gândul la recordul național. Alergi să-l depășești?

  • Timpul lui Cătălin Andreica pe mine mă motivează foarte mult. Am un reper pe care vreau să-l ajung. Altfel, dacă nu exista acest 2.12.30, poate mă mulțumeam să scad sub 2.13 și aia era. Așa, am pentru ce să lupt. Nu e ușor, sunt foarte conștient de asta, dar dacă totul merge cum trebuie, toți factorii de care depinde un maraton sunt bine, atunci pot face o cursă bună.

Nu o să mai fii singurul băiat la Jocurile Olimpice, la maraton, Nicolae Soare s-a calificat și el.

  • Bravo lui! Vreau să cred că faptul că eu am arătat că se poate l-a motivat și pe el și îmi doresc să-i motiveze și pe alții. Să arătăm că se poate și la baieți cum era la fete mai demult. Am produs o emulație și mă aștept ca în următorii ani să mai avem 1-2-3 băieți care să fugă cel puțin sub 2 ore și 20 de minute. Așa cum eu am ca reper timpul lui Andreica, și îmi tot zic că dacă el a putut eu de ce să nu pot, și m-am apropiat ușor-ușor de acel rezultat, așa bănuiesc că și ceilalți zic – dacă Ionescu poate, noi de ce să nu putem. Asta e un lucru bun!

Ai schimbat ceva în antrenamente?

  • Nu am schimbat ceva major față de anul trecut. Doar faptul că am avut o lună, februarie, cu 860 de kilometri alergați, a fost cel mai mare volum de când mă pregătesc eu pentru maraton. Am făcut asta nu cu gândul la cursa de la Dusseldorf ci cu gândul că mă va ajuta pentru Jocurile Olimpice, o bază pentru competiția de la Rio.

Ai alergat de două ori sub 2.14. Începe organismul să se obișnuiască cu ritmul ăsta?

  • Normal! E și psihic, pentru că îți dă încredere, și dacă ai încredere antrenamentele ies mai bine, le faci mai lungi, mai tari, mai intense. Îți spui, dacă am putut o dată, apoi am mai putut și a doua oară, de ce să nu pot și a treia oară și a patra. Nu mai poți zice că nu se poate!

Philipp SangaPhilipp Sanga, favoritul de la Dusseldorf?

Organizatorii l-au invitat în acest an la Dusseldorf pe Philipp Sanga, un kenyan cu un PB de 2.06.07 (2011), care a alergat de opt ori sub 2 ore și 9 minute. Africanul trebuia să alerge la Hanovra, acum o săptămână, dar din cauza unor probleme cu viza nu a putut intra în Germania. Alături de el, la start, vor apărea și Cosmas Kigen (2.09.43) și Mathew Bowen (2.10.57), dar și germanul Falk Cierpinski (2.13.30). Maratonul de la Dusseldorf va avea startul de la ora 10.00, pe 24 aprilie. (foto: IAAF)