După ce îl asculți pe Marius Ionescu (28 ani) vorbind despre stagiul de pregătire de la altitudine, de la Piatra Arsă, antrenament pe care l-a făcut înainte de Mondialele de Atletism de la Moscova (10 -18 august), afli două lucruri: cu ce ajută un atlet alergările la peste 2.000 m altitudine și ce trebuie să faci ca să nu ajungi la spitalul de nebuni după un cantonament de 3 luni.

Te trezești, alergi zeci de kilometri, te refaci, mănânci, dormi, alergi, mănânci, te refaci, dormi. Azi. Mâine. În fiecare zi. Timp de trei luni. Și, mai mult, o faci departe de casă, de familie, de prieteni, în creierul munților. Un program monoton, plictisitor. “Sunt momente când îmi vine să-mi bag picioarele, să-mi fac bagajul, să-l dau naibii de munte și să plec acasă. Dar îmi trece repede, pentru că asta îmi este meseria. Trebuie să trag tare acum, la antrenamente, că să-mi fie bine, mai târziu, în concurs”, povestește Piciu, în timp ce își face bagajul pentru Moscova, acolo unde va luă startul în probă de maraton de pe 17 august (Rezultatele vor fi postate AICI). Cum a trecut peste momentele de “nebunie”? “A mai fost pe la Piatră Arsă și fratele meu Mădălin, m-a ajutat și la antrenamente, a mers cu bicicleta pe lângă mine. A mai fost și Ionuț Zincă (n.r. – bronz la Mondialele de Alergare Montană, distanțe lungi), am mai jucat un remi, a trecut timpul mai repede!”, ne-a spus ocupantul locului 13 la ultima ediție a CM, la Daegu. Alte metode? “Am ieșit și am tras cu pușcă. N-am omorât pe nimeni! (râde) Au fost aici biatloniștii și le-am încercat puțin armele!”, adaugă sportivul care s-a apropiat la 63 de secunde de recordul național al României. Apoi: “Am făcut puțin bmx cu bicicleta. A fost distractiv mai ales că nu mi-am rupt picioarele”. Și:

“Mai citești și o carte. Ultima, «Întoarcerea acasa», de Slavomir Rawicz. Un deținut politic evadează din Siberia și după un an ajunge în India, traversând deșertul Gobi și munții Himalaya”.

Marius Ionescu

Marius Ionescu

Lipsa oxigenului, benefică

“Este foarte important un stagiu de pregătire la altitudine pentru că te pregătești în condiții în care ai mai puțin oxigen și astfel, când se coboară, organismul funcționează mai bine când este împins spre limitele sale. În plus, poți face și antrenamente în pantă”, explică Marius Ionescu, care a ajuns la Piatră Arsă și la un volum de 800 de km alergați pe luna: “Am făcut chiar și 42 de kilometri pe zi. Au fost și alergări de 30, respectiv 35 de kilometri”.

Marius Ionescu

Marius Ionescu

Cu gândul la 2 ore și 12 minute

Marius Ionescu a planificat foarte bine cursa de la Moscova, având o întâlnire și cu antrenorul său Cătălin Geapana: “Mă duc spre un timp de 2 ore și 12 minute. De fapt, trebuie să fac 66 de minute pe prima jumătate (n.r. – 21.1 km) și apoi vedem cum mă simt. Asta am făcut și la Hamburg. Oricum, trebuie cel puțin un PB și, de ce nu, poate voi putea scădea și sub recordul național. Antrenamentele mi-au ieșit. Vom vedea însă cum vor merge toate la ora startului, la 15.30, la 30 de grade Celsius. Sper să fie o zi bună!”.

Marius Ionescu

Marius Ionescu

Mierea e la putere

Marius Ionescu își ajută fratele, pe Mădălin, care a început o mică afacere, în apicultură, cu câțiva stupi cu albine. “Păi ce să-ți spun? Avem o centrifugă unde intră trei rame și după ce învârti cu forță scoți mierea din fagure. E polifloră. Am și vândut câteva borcane. Mădălin o să extindă afacerea, dar nu-i nicio grabă”, povestește râzând Piciu.

Marius Ionescu PB
5.000 m – 13.54,21 (2010)
10.000 m – 28.54,83 (2010)
Semi-maraton – 63.20 (2010)
Maraton – 2.13.33 (2013)