Marian Oprea (32 de ani) a fost aproape de o medalie în 2014 (locul 4, CM Sală, şi locul 5, CE în aer liber) şi rămâne printre singurii atleţi care ar putea aduce una în 2015. Nu vrea să renunţe la triplusalt, unde şi-a propus un podium la Campionatul Mondial, dar va alerga şi o cursă de 10 kilometri care va avea loc la Alba Iulia.

Ai de gând să spui adio triplusaltului şi să te apuci de fond?

Nu. (râde) Este o onoare pentru mine că m-au invitat la Alba Iulia şi o să particip, o să alerg, cu plăcere. Cum n-au triplusalt, cred că o să mă bag la crosul de 10 kilometri. O să fac şi nişte antrenamente speciale înainte, că să iasă totul bine. Poate vorbesc şi cu Marius Ionescu să-mi dea un program de pregătire.

Că tot ai adus vorba de Marius Ionescu, cât de pici e Piciu?

E pici rău! (râde) De aia şi-i spune Piciu. Asta e, el e Piciu, eu sunt Struţul. (râde)

Începi cu 10 kilometri şi uşor-uşor o să ajungi la maraton.

Poate de plăcere o să mă apuc şi să alerg ceva mai mult în viitor, dar la un nivel uşor. Pentru că n-aş fi capabil la un efort puternic pe distanţe mari. Să fim realişti!

N-ar fi o noutate pentru tine o cursă de alergare.

Ocazional am luat startul şi la curse de 60 de metri, în sală (n.n. – cel mai bun timp al lui Marian Oprea este de 6 secunde şi 93 de sutimi), pentru că mă ajută la ce fac eu. La antrenamente distanţa maximă pe care o alerg, la nivel maxim de efort, este de 150 de metri. În pregătire nu am nicio fugă mai lungă de 2.000 de metri, şi astea destul de rar şi încet, pentru că nu-mi foloseşte deloc. Este un alt efort faţă de ce fac eu la triplusalt.

Marian Oprea și Radu Milea

Marian Oprea și Radu Milea (stânga)

Prima competiţie din 2015 este Campionatul European (sală), din martie, de la Praga.

Sezonul de sală nu prea mă interesează. O să particip la Campionatele Naţionale (14-15 februarie), pentru că mi se pare normal să concurez pentru cluburile pe care le reprezint, dar pentru mine primordial este sezonul în aer liber, Campionatul Mondial (22-30 august, Beijing, China).

Te gândeşti la “aur”?

Nu mai îmi permit să-mi pun obiective îndrăzneţe, chiar dacă, normal, pentru medalia asta mă pregătesc. Poate, gândindu-ne la rezultatele de anul trecut, ar trebui să trag pentru “aur”, dar e foarte greu. A fost greu mereu, dar acum e şi mai greu, n-ar fi realist să vreau aşa ceva. În timp ce noi ne tot folosim de aceleaşi lucruri ca în trecut, ce înseamnă acum performanţă este dată şi de progres.

Pentru că eşti mai în vârstă?

Nu, nu, ba din contră. Nu văd nicio diferenţă între mine cel de azi şi cel de acum 10 ani. Mai mult, cred că sunt lucruri benefice care au venit odată cu vârsta, care mă ajută mult acum după o carieră întreagă de ţopăit.

Usain Bolt a declarat că vrea să facă săritura în lungime.

Pe de o parte, calităţile lui fizice nu înseamnă neapărat şi rezultate foarte bune în altă probă, mai ales că sunt convins că nu a exersat deloc, sau mai deloc, săritura în lungime. Pe de altă parte, aceleaşi calităţi fizice fenomenale ar putea să fie cele care l-ar împiedica să exceleze în această proba tehnică, pentru că există probabilitatea mare să se accidenteze. S-a mai auzit că o să alerge 400 de metri şi nu a făcut-o. Nu cred că are niciun rost să facă săritura în lungime, e bine acolo unde e.

Marian Oprea (32 de ani)

  • Jocurile Olimpice, Atena, 2004 – Argint
  • Campionatele Mondiale, Helsinki, 2005 – Bronz
  • Campionatele Europene, Gothenburg – 2006 și Barcelona – 2010 – Bronz şi Argint
  • Campionatele Europene Sală, Viena – 2002 și Paris – 2011 – Argint şi Bronz
  • Golden League, Zurich, 2003 – locul I

PB

  • Triplusalt – 17.81 (2005)
  • Lungime – 7.78 (2014)
  • 60m – 6:93

În 2014

  • Campionatele Mondiale Sală, Şopot – locul 4
  • Campionatele Europene, Zurich – locul 5