Lidia Șimon, alături de o alergătoare din Japonia // fotografii: arhivă personală
Lidia Șimon, alături de o alergătoare din Japonia // fotografii: arhivă personală

Maratonista Lidia Șimon, uitată de federație!

Chiar dacă este singura atletă tricoloră care poate face fără probleme baremul pentru proba de maraton de la Jocurile Olimpice, Rio 2016, vice-campioana olimpică a probei (în 2000), Lidia Șimon, riscă să nu poată reprezenta România pentru a şasea oară consecutiv pentru că nu mai are club în țară iar Federația Română de Atletism a dat-o uitării.

Campioană mondială la maraton şi de două ori medaliată cu bronz şi vice-campioană olimpică a aceleiaşi probe, de cinci ori consecutiv la startul maratonului olimpic, Lidia Șimon riscă să piardă a şasea participare pentru că a fost uitată cu desăvârşire în România. Club nu mai are, asta după ce CS Dinamo a exclus-o, iar Federația Română de Atletism a şters-o din memorie. Lidia Șimon este singura atletă care concurează pentru România care a reuşit să facă baremul după JO de la Londra, sportiva în vârstă de 41 de ani alergând în 2014 un timp de 2.36.47 la Maratonul Boston. “Antrenamentele merg bine. Problema este că eu nu am niciun club în România, iar de la federație n-am mai auzit nimic de ani de zile. Cred că va trebui să îmi fac curaj să-i sun şi să-i întreb dacă îi mai interesează să fiu reprezentanta României la maraton. Eu îmi doresc foarte mult să alerg la Jocurile Olimpice. Am făcut şi anul trecut baremul şi cred că mai pot să-l fac din nou. Nu vreau să mă duc în Brazilia doar la plimbare, vreau să fac ceva acolo, să scot un rezultat bun. Vreau să alerg pentru România, mereu am făcut-o cu plăcere”, ne-a spus Șimon.

Lidia Șimon
Lidia Șimon

Aleargă un maraton pe an

Atleta rezidentă în raiul alergătorilor, în Boulder, Colorado, spune că uzura nu îi mai permite să alerge mai mult de un maraton pe an, programând unul la finalul lui 2015: “Nu alerg în curse oficiale decât o dată pe an. Nu pot să zic că din cauza vârstei, dar la uzura pe care am acumulat-o nu-mi permit mai multe. Mai alerg şi curse de plăcere, dacă sunt invitată, singură dar şi cu băiatul meu”. Olteanca a comentat şi scandalul de dopaj care a zguduit în ultima perioadă atletismul mondial: “Nu numai în sport este problema. Se vede la televizor şi câtă corupție este. Este din ce în ce mai greu pentru cei care nu fac lucruri ilegale. A existat întotdeauna aşa ceva, unii au fost prinşi alții nu. E greu să controlezi lucrurile astea”.

Lidia Șimon
Maraton – 2.22.54
Semi-maraton – 68.34
10.000 m – 31.32:60
10km – 32.58