Lebede în Mangalia, turism în alergare // foto: Andra Panduru
Lebede în Mangalia, turism în alergare // foto: Andra Panduru

Mangalia, pe lângă lebedele care ocrotesc faleza

Marea care udă malul falezei din Mangalia este plină de lebede. Unele mai îndrăznețe, altele mai sfioase, uneori îți mănâncă din palmă, alteori stau la distanță dezinteresate.

Mangalia este un municipiu în județul Constanța cu o populație de aproximativ 40.000 de locuitori, așezat aproape de extremitatea sudică a litoralului românesc. În localitatea care cuprinde și stațiunile Saturn, Venus, Cap Aurora, Neptun și Olimp există o minoritate turco-tătară de religie musulmană (în jur de 3.000 de persoane), numele orașului în forma sa actuală, care datează din 1593, având orgini tătărești. Înainte de secolul al XII-lea, Mangalia s-a numit Callatis, ca mai apoi, până în 1593, să fie cunoscut sub denumirea de Pancalia. Callatisul a fost o colonie a cetății grecești Heraclea Pontica (azi Eregli, în Turcia) din secolul al VI-lea î.e.n., portul și jumătate din orașul din antichitate fiind acum acoperite de ape.

Farul din Mangalia
Farul din Mangalia

qr-code-mangaliaÎn Mangalia se poate alerga pe asfalt, pe faleză, sau pe nisip, pe plajă. De-a lungul falezei se poate fugi până pe digul care ferește portul turistic de uneori năvalnica Mare Neagră până la ceea ce se numește farul Genovez, construit la jumătatea secolului 19. Zona care acum câțiva ani era populată cu câini, e invadată acum de pisici: negre, albe, tigrate, frumoase. În zonă nu există concurs de alergare, dar este unul de triatlon, No Stress, la care iau parte sportivi ca Ciprian Bălănescu sau Alex Ciocan. O cursă la care participă an de an chiar și primarul localității. Mai multe detalii pe site-ul organizatorilor. Pentru a verifica posibile apariții ale unor noi competiții în această zonă, accesați linkul către calendarul de competiții de alergare, aici! Calendarul curselor din România este actualizat lunar!

Muzeul Marinei

Instituția muzeală a fost organizată începând cu 2004 într-o clădire a unei cazarme dezafectată. Muzeul evidențiază aspecte din activitatea portului militar Mangalia în perioada 1952 – 2000: tehnică de navigație și obiecte aparținând colecțiilor de arme de sub apă, secțiuni ale unor torpile. În curtea din fața sunt expuse piese de artilerie navală și antiaeriană, piesa de rezistență fiind un tun de 130 mm.

Muzeul de Arheologie Callatis

Muzeul a fost inaugurat în 1959. Expoziția permanentă constă în obiecte de epocă greacă, romană, romano-bizantină, dar și produse ale civilizației geto-dacilor din localitatea vecină Mangaliei, Albești. Callatisul este cel mai vechi oraș din România, zona fiind locuită încă din preistorie, loc unde s-a găsit singurul papirus din țară.

Herghelia Mangalia

Herghelia a fost înființată în 1926 fiind situată la 3 kilometri nord de oraș. Complexul dispune de un hipodrom de trap și de galop. Cel mai bătrân cal care a crescut la Mangalia a fost Nedjari, armăsarul Regelui Mihai, care a murit la venerabila vârstă de 34 de ani, în 1946.